© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

STOP PLASTIC WASTE

Rotary International begon een aantal jaren geleden met een actie die meer aandacht moest vestigen op het probleem van de overdaad aan plastic afval op de wereld. In eerste instantie betrof het nog voornamelijk een actie tegen de zogenaamde Plastic Soup, de immense lagen ineengevlochten en half vergaan plastic die in de oceanen dreven.
Al snel nadat Rotaryclub Almere zich aansloot bij de actie, besloten we dat het om meer dan dat gaat. De verontreiniging van onze aarde door plastic neemt werkelijk schrikbarende vormen aan. Tijd voor actie, dus.


Het event

Op de Floriade Expo was begin juni 2022 de bijeenkomst Stop Plastic Waste. Daar stond centraal hoe we tot een drastische reductie van plastic afval kunnen komen. Het event werd georganiseerd door vijf Rotary-clubs uit Midden-Nederland en ondersteund door de organisatie EndPlasticSoup. 

Meer dan 90 Rotary-leden en geïnteresseerde bezoekers uit het hele land hebben meegedaan aan twee dialoogsessies met zes experts uit verschillende sectoren: circulaire economie, universiteit, stadsreiniging en plastic (medisch) afval. 

De dialoog werd voorafgegaan door een key-note van Gert-Jan van Dommelen van EndPlasticSoup waarin hij de problemen rondom het gebruik van plastic schetste. 

Resultaten

In de eerste dialoogsessie gingen de experts onder leiding van Marja Ritterfeld van EndPlasticSoup met elkaar in gesprek. De bezoekers schreven in de pauze stellingen op voor de tweede dialoogsessie, waaraan zowel de experts als de bezoekers deelnamen. Hieruit kwamen meer dan twintig acties naar voren. Soms blijken oplossingen verrassend voor de hand te liggen. De komst van het Stop Plastic Waste-event naar de Floriade droeg al bij aan bewustwording bij de organisatie dat de scheiding van plastic afval niet goed op orde was. Binnen een paar weken zette de Floriade een nieuw afvalscheidingssysteem op. 

Het vervolg: Event op 17 september 2022

Het vervolg-event is 17 september 2022. Wil je meedoen aan de uitwerking van de acties, meld je dan aan via www.stopplasticwaste.org