© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Kookles door Gijs


Opening:

Deze eerste Rotary bijeenkomst in 2021 wordt geopend door Voorzitter Alie die met ons allen een toast uitbrengt op het nieuwe jaar! Deze bijeenkomst heeft een bijzonder karakter! Gijs Visser geeft ons een kookles en heeft hiervoor het “boodschappenlijstje” al eerder aan de deelnemers gestuurd.

Kookles door Gijs:

Gijs heeft zich goed voorbereid en compleet met koksmuts en schort en met assistentie van Willemijn loodst hij ons door het menu van deze avond.

Het menu bestaat uit 4 gangen:

Voorgerecht: Toast met humus, geitenkaas en portobello

Tussengerecht: Pompoen met amandelen, pecannoten en ahornsiroop, biet en sla

Hoofdgerecht: Paddenstoelenrisotto met Parmezaanse kaas flakes

Nagerecht: Vanille-ijs met sinaasappel

Door het gezamenlijk koken (onder het genot van een glaasje wijn of een prettig alternatief), werd het een heel geslaagde nieuwjaarsbijeenkomst en zeker voor herhaling vatbaar!

Voor de liefhebbers is zowel het recept als het boodschappenlijstje aan dit verslag toegevoegd.

 

Recept Nieuwjaars Diner Rotary Weerwater Drie Koningen 2021
(2 personen).

Voorbereiding:

Hak de noten fijn, uitje en knoflook pellen en snijden, 4 gemberkoekjes kruimelen. Uit rode bloedsinasappel 4 schijfjes halen.

Pompoen (45 min):

Wassen in 4 delen, pitjes eruit, oven op 180 graden (voorverwarmen!).

Handje gehakte pecannoten en amandelen in een bakje met klontje boter in de magnetron laten smelten. Daarna mengen met stroop en in de uitgeholde pompoenparten doen.

-> 45 min in een ingevette schaal de oven in op 180 graden.

Toast Portobello’s (15 min):

Zuurdesem broodje insmeren met olie en Portobello’s erop leggen.

-> 5 min in oven (naast de pompoen). Vervolgens Portobello eraf halen, het broodje met humus insmeren, geitenkaas verkruimelen en erop leggen, Portobello er weer bovenop leggen.

-> weer 5 minuten in de oven (naast de pompoen).

Garneren met bietjes en sla -> aan tafel !

Risotto (25 min):

Braadpan langzaam opwarmen en 0,75 liter groente bouillon maken.

Fruit het uitje en de tenen knoflook kort, 200 gram risotto erbij, kort meebakken.

Eerst 100 ml witte wijn erbij, als de wijn is ingekookt, steeds een lepel groentebouillon erbij voegen, Salie blaadjes peper en zout toevoegen, echt goed blijven roeren, midden hoog vuur, Bospaddenstoelen en 1/5 chilipeper erbij, blijf doorgaan met groente bouillon en roeren, even proeven of juiste bite: romig!

Serveren op met een bordje met Parmezaanse kaas flakes.

IJs (1 min):

2 bolletjes vanille ijs op een bordje, 2 schijfjes bloedsinasappel en kruimel de gemberkoekjes over het bordje. Genieten maar!

Boodschappenlijst voor dit menu (2personen)

1 kleine pompoen

15 ml ahorn siroop (mag ook guave siroop, of zelfs stroop zijn)

20 gr boter (geen margarine)

25 gr. amandelen (ongezouten)

12 gr. pecannoten (ongezouten)

1 pakje verse tijm

1 pakje verse salie

1 rode chilipeper (slechts 1/5 nodig)

Groentebouillon (voor 0,75 liter)

1 ui

2 teentjes knoflook

225 gr risottorijs

75 ml witte wijn (ook lekker om de rest tijdens het koken te drinken😉)

125 gr. paddenstoelen mix

25 gr boter (geen margarine -> zie boven, in totaal dus 45 gr. nodig)

+/- 75 gr parmezaan (mag ook een bakje parmezaan flakes zijn – geen poeder!)

2 portobello paddenstoelen

1 plakje geitenkaas (als je dit niet lekker vindt mag een blauwkaasje ook)

1 zuurdesem broodje (als je naar AH gaat, in de bakken met “Passie” brood)

Bakje Humus (als je naar AH gaat, bakje pikante Humus spread, bij de borrelafdeling)

Klein zakje veldsla

Kleine verpakking gekookte bietjes

Pakje gemberkoekjes (die je kan verkruimelen, dus niet die met hele gembervruchten)

1 bloedsinaasappel (of 2 mandarijnen, als je geen bloedsinaasappels kan vinden)

1 bakje vanille ijs.