© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Het Future Hope Rajarhat Project

\\LG-NAS-VAKAR\volume1_public\Data\Mijn Documenten\Rotary\Logo's\Rotarywiel groot.jpg

\\LG-NAS-VAKAR\volume1_public\Data\Mijn Documenten\Rotary\Website Rotary\2- RC Amersfoort Regio\Vaantje Rotary zonder stokje.jpg

Future Hope: Het Rajarhat-Project in Kolkata, India

Stichting Future Hope Nederland

Future Hope is in 1987 opgezet om de straatkinderen van Kolkata, het vroegere Calcutta, betere kansen te bieden. Wat begon als een klein, geïmproviseerd initiatief van een jonge Britse bankier met een handvol straatkinderen is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met zeven huizen, een school en een kleine professionele kliniek. Meer dan 200 kinderen noemen Future Hope op dit moment hun thuis.

Situatie in Kolkata

In Kolkata leven meer dan 100.000 kinderen op straat. Sommigen zijn er met hun familie terecht- gekomen en hebben, ondanks alle ellende, toch nog een vorm van bescherming. Vele anderen wonen alleen op straat, zijn thuis weggerend om te ontsnappen aan de armoede en misbruik door hun ouders en andere volwassenen. Ze zwerven rond in de stad op zoek naar eten en kleine klusjes om van te overleven. Ze slapen alleen en zijn kwetsbaar in de grote stations van Kolkata - Howrah en Sealdah. Vaak worden ze blootgesteld aan ernstige vormen van mishandeling en verwaarlozing en zijn ze ondervoed. Het zijn deze kinderen waar Future Hope zich om bekommert. Kinderen komen in alle mogelijke toestanden bij Future Hope aan, sommigen zijn levendig en ondeugend, anderen zijn juist stil en teruggetrokken en balanceren op de rand van overleven. Wat al deze kinderen echter gemeen hebben, is dat ze op straat de kansen missen om iets van hun leven te maken. Die kansen wil Future Hope hen bieden. Zonder hulp is hun uitzicht op een betere toekomst zo goed als onbestaand.

Een thuis geven

whole of FH Street sleeping in Kolkata

Het belangrijkste wat kinderen op straat ontberen is liefde en geborgenheid. Vanaf het begin is het daarom onze prioriteit geweest om de kinderen een veilige en stabiele thuishaven te geven. Future Hope heeft nu zeven huizen, vijf jongenshuizen en twee meisjeshuizen, verspreid over het centrum van Kolkata, waar in totaal 160 kinderen wonen. Deze huizen staan elk onder toezicht van een eigen ‘houseparent’ die verantwoordelijk is voor de individuele zorg van ieder kind.

Onderwijs

In 1993 hebben ze hun eigen Future-Hope-School opgericht waar ze erg trots op zijn. De focus ligt op de bijzondere behoeften van de kinderen. Straatkinderen hebben vaak moeite met concentreren en moeten wennen aan het schoolritme. Meestal kunnen ze niet schrijven, tekenen of schilderen en houden ze niet van kleine ruimtes. De kinderen krijgen bij aankomst eerst de kans om te wennen in een klas met een informele klas sfeer. Vaak kunnen ze binnen een jaar doorstromen naar de reguliere klassen. De Future Hope school is nu uitgegroeid tot een succesvolle en gerespecteerde basis- en middelbare school met meer dan 230 leerlingen, geleid door schoolhoofd Paul Carling. Meerdere leerlingen hebben inmiddels eindexamen gedaan en hebben een baan of zijn doorgestroomd naar hogere opleidingen en zelfs de universiteit. Naast de inwonende kinderen komen ook kinderen uit de lokale sloppenwijken naar de Future-Hope-school. Zo biedt Future Hope ook deze kinderen kansen die ze anders niet gehad hadden. Deze groep dagleerlingen, die ’s middags ook een gratis warme maaltijd krijgt, vormt ongeveer de helft van het totaal aantal leerlingen.

Sport

Sport en kunst spelen een grote rol in de dagelijkse bezigheden van de kinderen bij Future Hope. Sport brengt hen een aantal belangrijke vaardigheden bij zoals teamwork, vertrouwen, zelfdiscipline en concentratie. Bovendien kunnen ze hun energie op een constructieve manier kwijt. De Future-Hope- teams hebben zich, met succes, gemeten met lokale scholen in rugby-, voetbal-, cricket- en hockeytoernooien. Het Future-Hoperugbyteam staat goed aangeschreven in Kolkata en heeft veel toernooien gewonnen, waaronder de voorname Calcutta Cup. In april 2010 werd het ‘Onder 16’-rugbyteam kampioen van India.

Noodzaak

Future Hope begon in een kleine flat met een handvol straatkinderen, nu zijn er zeven huizen, meer dan 200 kinderen en 40 medewerkers. Ze hebben een gerespecteerde school en een van India’s beste rugbyteams. De economische groeispurt die India nu doormaakt, zorgt voor steeds meer mogelijkheden voor mensen die een goede opleiding genoten hebben. Er leven echter nog steeds miljoenen kinderen op straat in India voor wie die mogelijkheden er niet zijn. Deze kinderen hebben de hulp van organisaties zoals Future Hope hard nodig om de kansen te krijgen die ze verdienen.

Aanleiding voor Het Rajarhat Project

Omdat de school, de sportfaciliteiten en de huizen uit hun voegen groeien en niet meer voldoen aan de maatstaven van de moderne tijd kijkt Future Hope al enige tijd uit naar de mogelijkheid om uit te breiden. De stand van zaken is dat er op dit moment land is gekocht in een wijk van Kolkata die snel in ontwikkeling is, het gebied Rajarhat

Tim Grandage, oprichter en directeur van Futute Hope zegt hier het volgende over.

It is 10 years since the Daily Telegraph Christmas Appeal gave us the means to start to buy land at Rajarhat. Everyone thought we were mad. It was miles from anywhere, just farmland, with no proper access roads: you needed a bullock cart or a jeep to reach it. But our vision - first of a sports academy and more recently of an entire school and sports foundation, built to cater to the needs of some of India’s most vulnerable children – is as clear as ever. Buying up a contiguous stretch of land in rural India is not easy, but with persistence and the hard work of Surajit Sen, we are nearly there. And whilst Surajit has been busy, miracles have occurred right on the doorstep: Rajarhat is no longer a backwater but at the heart of Kolkata’s economic boom; roads have been built; an international 5 Star hotel is going up at the end of the road; the journey out to Rajarhat is now an ever changing landscape of skyscrapers, new roads, office blocks, even luxury homes. Moreover the journey time from our Rowland Road headquarters shrinks daily and the underground metro system moves ever closer.

There is still a way to go: the legal processes of “mutating” the land and then obtaining planning permission will take time. Initially we are concentrating on the ten acres found at the top of the original site where we intend to build the School, one playing field and ‘The James Harding Pavilion’, a simple construction on the side of the sports field to provide shade and basic wash facilities. These structures have been designed pro bono by BDP, our British architects, as modules which start small but can be extended as we get more land, raise the required funds and as the number of children grows. We have already started to build the wall round the top part of the project to stake our claim to the land, and to prove to the local people that our project is moving ahead and is really aimed at underprivileged children. The Rajarhat project, like Rome, will not be built in a day, but whilst we have enjoyed the thrill of growing fruit and vegetables, organising picnics, playing cricket, rugby and football on our own (so far) unspoilt little piece of West Bengal, the city has been inching towards us. On the day the new Future Hope School and Sports Foundation opens it will be in a suburb of Kolkata, served by the metro, buses and highways.

De ambitie van Het Rajarhat Project

Het Rajarhat Project omvat de realisatie van:

·

Een school met faciliteiten voor 500 leerlingen en onderwijsstaf

·

4 woningen voor elk 20-25 kinderen

·

Bijbehorende sportvoorzieningen en terreininrichting

Tim Grandage en Surajit Sen (rechts) kijken samen naar de Rajarhat-plannen

De stand van Het Rajarhat Project

De ontwikkeling vindt van grof naar fijn plaats en is al een eind gevorderd.

De locatie van het project is vastgesteld: Rajarhat, bij Kolkata. Bij de start van de verwerving een buitengebied en inmiddels het hart van Kolkata’s economische “boom”. Het grootste deel van de benodigde grond is verworven. Voor het gebied is - om niet - door het Engelse architectenbureau BDP een ontwikkelingsvisie opgesteld.

K:\Website Rotary\4- Activiteiten\Future Hope Kolkata 2012-2013\Picture14.png

Bovenin zijn het schoolgebouw, de vijver en een moestuin opgenomen, in het midden de sportvelden en onderin de huizen.

Een nadere uitwerking van het deel met de moestuin en de vijver is hieronder te zien.

\\LG-NAS-VAKAR\volume1_public\Data\Mijn Documenten\Rotary\Website Rotary\4- Activiteiten\Future Hope Kolkata 2012-2013\Picture15.jpg

Op dit moment worden de plannen verder uitgewerkt tot een nadere projectomschrijving. Zodra die beschikbaar is zal er meer informatie volgen.

Bijdrage Rotaryclub Amersfoort-Regio

Onze Club heeft zich nu voorgenomen om een bijdrage te leveren aan de aanleg van water en sanitair voor dit fantastische project, dit in het kader van de Rotary-millenniumdoelstelling. Het voornemen is om nog vóór de zomer €12.000.— in te zamelen voor dit goede doel.

Op dat moment zou de uitwerking van het project zo ver moeten zijn dat op basis van dit bedrag een Matching Grant aangevraagd kan worden bij Rotary International. Dan zal ook de bestemming van de bijdrage helder moeten zijn.

Kolkata heeft verschillende Rotaryclubs die in dit project lokale partner kunnen zijn. Tim Grandage is zelf ook Rotarian en heeft daardoor de lijnen die wij daarvoor nodig hebben.

Aanvullend fotomateriaal

Het aangekochte land in Rajarhat, nu gebruikt door Future Hope om op zaterdag met de kinderen de stad uit te kunnen zodat ze kunnen sporten.

C:\Users\rolinn\Documents\roel rotary\Futura Hope\Picture10.jpg C:\Users\rolinn\Documents\roel rotary\Futura Hope\Picture9.jpg

Een vijver op het land, waar de kinderen kunnen vissen (de vangst wordt gebruikt voor het avondeten), de vijver is ook te zien op de tekeningen en zal ook in de toekomst een rol spelen in de voedselvoorziening.

C:\Users\rolinn\Documents\roel rotary\Futura Hope\Picture11.jpg C:\Users\rolinn\Documents\roel rotary\Futura Hope\Picture12.jpg

Op het land worden nu groenten verbouwd, een deel daarvan zal ook na de bouw van de school en huizen behouden worden als moestuin om in groenten te voorzien.

Meer informatie over Future Hope: www.futurehope.net

26/10/2012