lezing-kamp-amersfoort-9-november-2016.docx

17e Kamp Amersfoort Lezing

Dansen met de Vijand, het oorlogsgeheim van tante Roosje

Een lezing door Paul Glaser op

Woensdag 9 november 2016

in het bezoekerscentrum van Kamp Amersfoort,

Loes van Overeemlaan 19 Leusden

Inloop plus aperitief en maaltijd 17.45-18.30 uur

Aanvang lezing: 18.30 uur

afsluiting: ca 20.15 uur

kosten: € 17,-- pp te betalen bij de entree

Deze avond is voor Rotaryleden + partners en/of introducé(e).

Maximum aantal bezoekers: 80. Dus tijdig aanmelden, uiterlijk vrijdag 4 november bij

hra@planet.nl

Omschrijving van het thema

Tijdens een bezoek aan Auschwitz ontdekt Paul Glaser in een vitrine een koffer uit Nederland met zijn achternaam. Dit is voor hem aanleiding om het verzwegen lot van zijn in Nijmegen geboren en opgegroeide tante Roosje te onderzoeken.
Rosa Regina Glaser (1914-2000) is een geëmancipeerde vrouw die met flair haar plek heeft veroverd. Na haar Nijmeegse jeugd boekt ze successen als danslerares en danst ze in Amsterdam, Londen, Parijs, Berlijn en Brussel. Ze verliest haar grote liefde, zoekt troost en trouwt de verkeerde man. Wanneer de nationaalsocialisten de macht grijpen begint voor Roosje, 25 jaar oud en Joods, een levensgevaarlijk avontuur. Ze wordt slachtoffer van verraad door haar eigen man. Het plaatst haar voor grote en soms onmogelijke dilemma’s. Roosje komt terecht in zes concentratiekampen. In Auschwitz leert Roosje SS’ers dansen en de bijbehorende etiquette. Ze weet met lef op geheel eigen wijze de uitdagingen en ellende van de oorlog te overwinnen en vooral te overleven. Na de oorlog, waarin haar ouders en meeste andere familieleden uit Nijmegen en daarbuiten zijn omgekomen, is ze teleurgesteld in Nederland en vestigt ze zich in Zweden. Het gaat hier om een uitzonderlijk en waar gebeurd verhaal dat laat zien dat een scherp onderscheid tussen goed en fout in de oorlog niet bestaat.

Wie is Paul Glaser?

Paul Glaser (1947) werkte als directeur in verschillende onderwijs- en zorginstellingen. Daarnaast was hij onder meer betrokken bij de oprichting van een grafisch museum, de regionale schouwburg en het Twents Montessorilyceum. Voor deze multimediale presentatie maakt hij gebruik van de dagboeken en herinneringen van zijn tante, van foto’s, filmclips en brieffragmenten.

Toelichting bij de Rotary-Kamp Amersfoort Lezingen.

Bestuur en directie van Kamp Amersfoort wil, conform de doelstelling van dit nationaal monument, de 'boodschap' van het 'gedenken' vertalen naar thematieken die nu spelen. Een aansprekend initiatief in dat kader is de organisatie van 'Rotary-Kamp Amersfoort Lezingen'. De thematiek van de lezingen sluit aan bij de missie van Nationaal Monument Kamp Amersfoort en Rotary. Vier Rotaryclubs werken hierin samen: Amersfoort Stad, Scherpenzeel Woudenberg, Amersfoort-West en Driebergen Rijsenburg. Elke Club verzorgt jaarlijks een lezing. Deze lezing is het initiatief van RC Driebergen-Rijsenburg.