© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Geschiedenis van het Rotarylogo

Geschiedenis van het Rotarylogo

Het Rotarywiel, opgespeld op de jassen van Rotarians, soms te zien bij het binnenrijden van steden, waar dan ook in de wereld, identificeert Rotary Clubs en hun leden. Maar hoe is dit wieltje het officiële symbool van Rotary geworden?

Het embleem 'het Rotarywiel' bestaat bijna even lang als de serviceclub zelf. De grootste veranderingen aan het symbool werden aangebracht gedurende de eerste 15 jaar van Rotary. Het eerste ontwerp kwam van rotarian Montague ‘Monty’ Bear, lid van RC Chicago in 1905. Hij ontwierp het kort na de oprichting van Rotary. Bear begon met een schets van een karrenwiel met 13 spaken. Het wiel was zeker 'eigentijds' aangezien de automobielsector in 1905 nog in de kinderschoenen stond. Kritiek op het embleem bleef niet uit. Sommige clubleden vonden dat het té statisch was, levenloos. En dus zette Bear zichzelf opnieuw aan het werk. Deze keer vond hij inspiratie terwijl hij in de lucht zat te turen. Bear maakte een nieuw ontwerp waarbij het wiel tussen de wolken leek te draaien. De link leek niet gauw gelegd, want sommigen vonden het alsof het wiel in het stof reed. En stof verschijnt nu eenmaal alleen achter het wiel en niet tegelijkertijd ervóór. Welke richting gaan we eigenlijk met de club? En zo keerde Bear terug naar zijn tekentafel. Met behulp van een lint dat hij over het wiel drapeerde en een invulling met zwarte inkt, liet hij de wolken (of was het 'stof'), verdwijnen.

Dit logo werd voor lange tijd behouden. In 1910, toen Rotary niet alleen meer in Chicago bestond (er waren toen zestien clubs verspreid over Amerika, de 'National Association of Clubs', en snel was het de 'International Association of Clubs') kwam er met elke nieuwe club ook wel een licht gewijzigde versie van het embleem bij. Tijd voor een nieuw logo.

In 1911 werden verschillende clubs uitgenodigd om een ontwerp te maken en in te sturen naar de Duluth, Minnesota Conventie van 1912. De uiteindelijke voorloper van het officiële Rotary International embleem kwam van Rotary Philadelphia.

The International Association of Rotary Clubs werd 'Rotary International’. Nu er een comité bestond dat zich bekommerde om het logo, werd er al gauw een 'omschrijving' gemaakt van het nieuwe embleem.

Het embleem bestaat uit een wiel met 6 spaken en 24 tanden. In het ontwerp benadrukken de spaken de kracht terwijl de tanden de leegheid van het design verwijderen en de macht symboliseren.

Rotary had zijn officiële logo gevonden, mét kleur (koningsblauw en goud) het werd in 1924 goedgekeurd en is sindsdien niet meer veranderd.

Een overzicht van alle ontwerpen op http://www.rotary.nl/algemeen/wiel.doc