Nazomer Avond Concert

Nazomeravondconcert en Talentenfestival 27 sept. 2014

TEXT COR van OTTERLOO & FOTO JAAP BOS

Met recht een nazomeravond. Of misschien meer een zwoele zomeravond na een mooie zomerdag.

Goede omstandigheden dus en een prettige opmaat voor muzikale gloed.

De voorbereidingscommissie bestaande uit leden van de regionale Rotaryclubs, Rotaract, Inner Wheel Purmerend samen met de Cantorij Monnickendam in de persoon van Frans Ronchetti, was al voor de zomervakantie aan de slag gegaan om voor de tweede keer een succesvol concert en een goede opbrengst voor het goede doel, het gehandicapte kind, te arrangeren.

En het werd succesvol.

Overdag werden de mooie concertlocaties van het vooraf gaande Talentenfestival, de Grote Kerk,de Lutherse Kerk en de Doopsgezinde Vermaning, al druk bezocht. De toehoorders werden getrakteerd op een keur aan jeugdige musici in alle leeftijden, een waaier van muziek van Brahms tot Vivaldi en een veelvoud aan instrumenten van orgel tot zang. Het leidde vaak tot een enthousiast applaudisserend publiek.

Voor het avondconcert was de voorverkoop wat tegengevallen, slechts 150 kaarten werden verkocht.

IMG_0746.JPG

IMG_0755.JPGGelukkig liep de Grote Kerk vanaf 19:30 uur gezellig vol en bleken er toch ruim 200 muziekliefhebbers verwachtingsvol aanwezig. Ross Luesscher speelde sfeervol op het grote orgel.

Even na 20 uur werd het concert geopend door onze charmante gastvrouw Karin van As, die op innemende wijze de jeugdige musici aankondigde.

IMG_0763.JPG IMG_0772.JPG

Achtereenvolgens werd het publiek getrakteerd op onverwachte virtuositeit van het vioolensemble Stringwise (o.a. een prachtig vertolkte Canon van Pachelbell).

IMG_0782.JPG

Pianiste Marije Rijsenbrij (indrukwekkende uitvoering van Visions Fugitives van Prokovief), en zangeres Luc Ket (met o.a.het Rheinlegendchen van Gustav Mahler).

IMG_0775.JPG IMG_0792.JPG

Daarna ging het op hoog niveau verder met het Philotes strijkkwartet (Hannah Feltkamp, Zoë Eekhof, Liselot Blomaard en Christiaan de Wolf) met een verfijnde uitvoering van Antonin Borodins Nocturne uit zijn tweede strijkkwartet.

Het concert voor de pauze werd magistraal afgesloten door pianist Ramon van Engelhoven, wiens uitvoering van de Grandes Études van Paganini, gevolgd werd door een langdurige ovatie van het publiek.

IMG_0820.JPG

Na de pauze, met verkoop van loten door Inner Wheel, was het de beurt aan het Noordhollands Jeugdconcert met dirigent Bas Pollard.

En wat een orkest met wat voor dirigent! Het enthousiasme en de energie spatte er gelijk van af in de uitvoering van Verdi’s Ouverture van La Forza del Destino.

IMG_0840.JPG

Na een mooie uitvoering van stukken van van Wassenaer en Nielsen volgde de finale met het Moderato uit het tweede pianoconcert van Sergej Rachmaninov uitgevoerd door Ramon van Engelhoven. Opnieuw een ongekend fantastische beleving voor het publiek en opnieuw een ovatie.

Dat het orkest ook nog een goed koor vormt bleek uit de toegift uit een mis van Monteverdi , dat mooi en ingetogen ten gehore werd gebracht.

IMG_0865.JPG

Karin, onze gastvrouw vervolgde met de trekking van de loterij met veel ter beschikking gestelde prijzen en sloot daarna een prachtige avond af.

Volgend jaar hopelijk opnieuw en dan met een overvolle kerk. Inzet, muziek, uitvoering , het goede doel, en vooral al die jeugdige kwaliteit in onze regio verdienen dat.

Zie ook de slide-show voor alle foto's