Alles over het goede doel Safe Spaces Oeganda

RC Amsterdam-Oost organiseert een benefietavond voor War Child op 22 mei 2017 in het KIT te Amsterdam

Oeganda
Wist u dat…..sinds de uitbraak van geweld in Zuid-Soedan in juli 2016, al meer dan een half miljoen Zuid-Soedanezen gevlucht zijn naar buurland Oeganda? Dagelijks vluchten nog duizenden mensen naar Oeganda. Ruim 85% van hen zijn kinderen en vrouwen. Naar verwachting zullen eind 2017 ruim één miljoen Zuid-Soedanezen in Oeganda verblijven.

War Child
Wist u dat…..War Child begin vorig jaar van plan was om na twaalf jaar uit het noorden van Oeganda te vertrekken? Toen War Child in 2004 begon was Noord-Oeganda het toneel van een verwoestende oorlog. Het conflict – dat in 2006 eindigde - liet enorme zichtbare en onzichtbare sporen na bij miljoenen kinderen. En dus ging War Child aan de slag. Honderdduizenden kinderen en volwassenen deden mee aan de programma’s. War Child bereidt zich nu voor om groepen vluchtelingen uit Zuid-Soedan– waaronder dus veel kinderen – hulp te bieden. Op die manier blijft War Child actief in Oeganda. Want dat is helaas hard nodig.

Oegandese kijk op vluchtelingen
Wist u dat….. Oeganda een van de meest progressieve wetgevingen heeft voor vluchtelingen? Het gastvrije beleid stelt dat vluchtelingen, net als de inwoners van Oeganda, recht hebben om te werken, om te gaan en staan waar ze willen en om gebruik te maken van sociale voorzieningen zoals onderwijs. Oeganda wijst vluchtelingen stukken grond toe voor onderdak en landbouw in plaats van ze onder te brengen in vluchtelingenkampen. Zo kunnen vluchtelingen zelf een bestaan opbouwen.

Bidibidi Settlement
Wist u dat…..Bidibidi Settlement in korte tijd is uitgegroeid tot de tweede stad van Oeganda? In Bidibidi wonen nu 270.000 vluchtelingen waaronder veel kinderen. Bidibidi is geen ‘gewoon’ vluchtelingenkamp maar een gebied van 250 km² waar vluchtelingen land krijgen om op te wonen en voedsel te verbouwen. En er zijn programma’s waarin zij hun heftige oorlogservaringen kunnen verwerken.

Psychosociale steun
Wist u dat….. War Child aan de slag wil met het bieden van psychosociale hulp aan kinderen in de Bidibidi Settlement? De effecten van oorlog op kinderen zijn vaak desastreus. Hun vertrouwen is weg, angst en somberheid liggen op de loer. Om die kinderen goed te kunnen helpen is het naast het bieden van mentale en emotionele bijstand dan ook essentieel om ook hun sociale omgeving te 'repareren'. Dit doet War Child met uitgekiende psychosociale hulpprogramma's. War Child helpt hiermee kinderen, en hun ouders en/of verzorgers, met het verwerken van hun ingrijpende ervaringen, het weer contact durven maken met andere mensen en het opbouwen van zelfvertrouwen.

Laat kinderen weer kind zijn
Wist u dat…..War Child al voor €80.000, 1000 oorlogskinderen en 500 ouders hulp kan bieden? Met dat bedrag kan War Child gedurende drie maanden sociale vaardigheidstrainingen bieden aan groepen jongens en meisjes. En hun ouders. Ze leren omgaan met stress en werken aan het hervinden van hun zelfvertrouwen en dat van anderen.

Met uw bijdrage kan War Child kinderen beschermen en op een veilige plek helpen om hun ingrijpende ervaringen te verwerken. Zodat ze weer vertrouwen krijgen. In zichzelf en in hun toekomst.

Kaarten voor diner en concert

Kom naar ons benefietconcert op 22 mei 2017 en steun War Child om de oorlog uit de kinderen in Oeganda te halen.

Kaart voor het concert in de Maxima zaal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), Amsterdam €50

Kaart voor concert + voorafgaand een diner in restaurant De Tropen €100

Bestel de kaarten door het bedrag, met vermelding van het aantal kaarten, over te maken op de rekening van De Stichting Community Service Rotary Amsterdam Oost: NL36 ABNA 0436 1140 46 ovv ‘concert 22 mei Safe Space Oeganda’ of ‘diner + concert 22 mei Safe Space Oeganda’.