© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Goed bezochte discon D1560 in Nunspeet

Alles deed mee zaterdag 13 mei 2023 bij de jaarlijkse Districtsconferentie (Discon) georganiseerd door RC Oldebroek/Elburg: stralend weer,  boeiende gastsprekers, smakelijke catering en een daverend muzikaal slot door het Gelders Fanfare Orkest.

Binnen en buiten

Meer dan 200 Rotarians uit het district kwamen naar het cultureel centrum Veluvine Nunspeet dat haar deuren niet alleen naar binnen had geopend, maar ook naar buiten. Daar stonden tal van stands met informatie over projecten waar Rotary zich voor inzet. Bij de buiten-catering van restaurant ‘Amuse’ uit ’t Harde konden de gasten tijdens de lunchbreak de heerlijkste gerechtjes, soepen en drankjes halen.

Iedereen doet mee!

De presentatie van de dag was in handen van Marcel van ‘t Hul die samen met clubvoorzitter Eric Dijkslag en gouverneur Wim Gerards de dag opende. Centrale thema: ‘Iedereen doet mee’.

 

Jurjen van Houwelingen: ‘Jij mag er zijn’!

Kunstenaar Jurjen van Houwelingen vertelde over tegenslag en veerkracht. Jurjen kreeg 5 jaar geleden last van hevige hoofdpijnen die – zo bleek later – werden veroorzaakt door een hersentumor. Dat maakte dat hij nagenoeg blind werd. Een heel zware periode volgde. Jurjen, die een grafische achtergrond heeft, ontdekte kunst en werd beeldend kunstenaar. Dat gaf hem een nieuw doel in het leven. Hij hield ons drie levenslessen bij tegenslag voor: 1) staar je niet blind op waarom, maar op wat nu? Denk in mogelijkheden; 2) zeg: ik hou van mezelf. Erken dat je ertoe doet, dat je er mag zijn! 3) denk in kleine stapjes. Focus je op het kleine, dan komen de ontwikkelingen vanzelf. Tot slot: alles gebeurt met een bedoeling. Er is een bestemming voor het leven, aldus Jurjen.

Meer weten over Jurjen van Houwelingen? https://www.jurjenvanhouwelingen.nl/

 

Machiel van Doorn: ‘Schoon drinkwater voor iedereen!’

Machiel is mede-oprichter van Made Blue, een stichting die sinds haar oprichting eind 2014 door fondsenwerving al meer dan 10 miljard liter schoon drinkwater namens meer dan 400 zakelijke ambassadeurs realiseerde. Machiel: Made Blue is actief bij waterprojecten in Afrika, Vietnam en Bangladesh. Hoe werkt het? Een voorbeeld: ‘Hotelgasten douchen ongeveer 7,5 minuut. Met de huidige energieprijzen is dat meer dan één euro per gast per nacht.  Voor een hotel van 200 kamers is dat al snel meer dan € 50.000,- per jaar. Wij laten het hotel gemiddeld 100 liter water per overnachting besparen door de gast hier op een toffe manier bij te betrekken. De hotelgast mag de bespaarde liters doneren aan een waterproject naar keuze. Zo zorgt elke overnachting voor een hele dag schoon drinkwater voor een gezin in Uganda’. Meer weten over Made Blue? https://madeblue.org/

 

Esther Vergeer: ‘Maak het ongewone, gewoon!’

Esther Vergeer is vooral bekend als zevenvoudig paralympisch kampioen rolstoeltennis. Zij is met tennissen in 2012 gestopt en is nu actief voor haar Foundation die tot doel heeft om sporters met en zonder beperkingen dichter bij elkaar te brengen. Zij vertelt ons haar levensverhaal: Tussen haar 6de  en 8ste jaar werd Esther getroffen door hersenbloedingen als gevolg van zwakke bloedvaten in haar ruggenmerg. Een operatie was noodzakelijk, maar daarbij werden zenuwen beschadigd die leidden tot een vrijwel gehele dwarslaesie. Revalidatie betekende voor haar een rolstoel. Zij ontdekte sport en bleek veel talent voor rolstoeltennis te hebben. De rest is geschiedenis: vanaf april 1999 tot januari 2013 bezette zij onafgebroken de eerste plaats op wereldranglijst in het rolstoeltennis en bleef ongeslagen in het enkelspel sinds 2003. Zij is chef de mission van de Paralympische Spelen Parijs 2024. Meer media aandacht voor dit evenement is noodzakelijk, vindt Esther. ‘Het mooiste zou zijn als de Paralympics worden geïntegreerd in de Olympische Spelen. Laten wij het ongewone gewoon maken!’ Meer weten over de Esther Vergeer Foundation? https://esthervergeerfoundation.nl/

 

Gelders Fanfare Orkest: ‘Doe Maar’ mee!

Na de lunch volgde een optreden van het Gelders Fanfare Orkest onder leiding van dirigent Erik van de Kolk. Zij speelden de sterren van de hemel met onder meer een ‘Doe Maar’ medley en eigen composities. Er was zelfs een spontaan ‘Maestro’ optreden van twee leden van de organiserende club en de zaal kreeg ook gelegenheid om mee te doen! Meer weten over het GFO? https://www.geldersfanfareorkest.nl/

 

En verder…       

De dag werd afgesloten door districtsgouverneur Wim Gerards die Community voorzitter Ronald Cleijsen tot Paul Harris Fellow (PHF) benoemde en hem de bijbehorende versierselen overhandigde.


Made Blue kreeg een donatie goed voor 1 jaar schoon drinkwater voor 1000 mensen. Veiling van een schilderij leverde € 1.500,- op voor de Esther Vergeer Foundation.

 

District Communicatie Commissie D1560