© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Aardbeving Marokko (update nr. 5 - 15 sept.23)

AARDBEVING MAROKKO: 15 september 2023

Updatenummer 6

Kern boodschappen:

·

We gaan verder met onze plannen om de humanitaire respons in Marokko te ondersteunen, waarbij we nauw samenwerken met Rotary en de autoriteiten in Marokko. We proberen gemeenschappen te ondersteunen die het meest kwetsbaar zijn gebleven na de krachtige aardbeving.

·

Er is een ShelterBox-team voor noodbeoordeling in Marrakesh. Ons uitgezonden team heeft een ontmoeting gehad met Rotary en andere lokale organisaties in Marrakesh, en we streven naar een reactie, op voorwaarde dat we relevante toestemming krijgen om verder te gaan.

·

De komende dagen worden er meer ShelterBox-responseteamleden ingezet om ons team in Marrakesh te komen versterken om te kijken hoe we hulp op het juiste moment op de juiste plek kunnen krijgen.

·

We willen duizenden mensen steunen die getroffen zijn door de aardbevingen in Marokko. Deze hulp omvat waarschijnlijk tenten, dekens, lampen op zonne-energie en keukensets.

·

Hoewel het weer nu goed is, bevinden de getroffen gebieden zich op grotere hoogte en zullen de temperaturen dalen naarmate de winter nadert, wat waarschijnlijk de humanitaire nood in de regio zal vergroten. Onze hulpartikelen kunnen geschikt zijn - we gebruiken verschillende soorten onderdakhulpmiddelen, afhankelijk van het klimaat, die zijn ontworpen om maanden in plaats van weken te worden gebruikt, wat vaak is wat nodig is.

·

Bijna 3.000 mensen zijn omgekomen, nog eens duizenden mensen raakten gewond, en gebouwen zijn met de grond gelijkgemaakt of onveilig geworden voor mensen om in te verblijven. Het bereiken van mensen waar steun nodig is zal een enorme uitdaging zijn, aangezien veel afgelegen berggebieden nog steeds grotendeels afgesloten zijn en de naschokken voortduren.

Het team inventariseert de schade en spreekt met lokale mensen, autoriteiten, organisaties en ons Rotary-netwerk, terwijl we proberen te begrijpen hoeveel mensen geen adequaat onderdak hebben.

In deze situaties worden coördinatiehubs opgezet, dus we zullen proberen ons te richten op de plek waar de respons wordt gecoördineerd. Vaak is dat niet in de zwaarst getroffen gebieden, maar in een nabijgelegen dorp of stad. Het delen en verzamelen van informatie met organisaties en mensen ter plaatse zal ons helpen beter te begrijpen wat er nu en in de komende dagen, weken en maanden nodig is.


Aardbevingen komen niet vaak voor in Noord-Afrika, dus er zijn meer onbekende zaken dan normaal. Omdat de afstanden tussen bergdorpen groot zijn, de toegangswegen geblokkeerd zijn door puin en de communicatienetwerken aangetast zijn, zal het enige tijd duren voordat we de omvang van de schade en de behoefte aan onderdak volledig kunnen inschatten.

Er is in dit stadium nog veel onbekend, waaronder het aantal ontheemden, hoeveel gebouwen beschadigd of vernield zijn en de behoeften van de getroffen mensen.

De regering van Marokko voert de noodhulp uit. De respons bevindt zich in de zoek- en redding fase, waarbij mensen nog steeds vastzitten onder het puin. Krachtige naschokken belemmeren de reddingswerkzaamheden en het dodental zal naar verwachting blijven stijgen. Na de zoek- en reddingsoperaties komt de herstelinspanning, en dat is waar organisaties zoals de onze in beeld komen. Tijdens de zoek- en redding fase leren we veel en daarom is het delen en verzamelen van informatie belangrijk. We leren waar de grootste schade zit en welke hulp daar nodig is.

De aardbeving sloeg net na 23.00 uur lokale tijd toegedekt door de duisternis en de meeste mensen zouden thuis hebben geslapen. Het is de sterkste aardbeving die in de regio is gemeten en werd tot in Portugal en Algerije gevoeld. Huizen en scholen zijn verwoest en mensen hebben huizen en dierbaren verloren. Er heerst onzekerheid en paniek, en mensen hebben weinig andere keuze dan in de open lucht te slapen, uit angst voor krachtigere naschokken die reeds verzwakte gebouwen zouden kunnen laten instorten.

ShelterBox heeft al ervaring met het reageren op aardbevingen, meest recentelijk in Turkije en Syrië.

We gebruiken onze responscriteria om ons te helpen beslissen waar en wanneer we mensen na een ramp kunnen ondersteunen. We zullen proberen te begrijpen hoeveel mensen hun huis hebben verloren en of onze noodhulp is wat mensen nodig hebben, en of er om internationale hulp is gevraagd.

Belangrijkste feiten

·

Een aardbeving met een kracht van 6,8 trof Marokko vrijdagavond om 23.11 uur. Het epicentrum sloeg toe nabij de stad Ighil, ongeveer 70 km ten zuiden van Marrakesh. Het werd minuten later gevolgd door een naschok van 4,9.

·

Er werd een rood alarm afgegeven door de GDACS, wat aangeeft dat de humanitaire behoeften waarschijnlijk hoog zullen zijn.

·

De USGS zei dat het epicentrum zich 18 kilometer (11 mijl) onder het aardoppervlak bevond, terwijl het seismische agentschap van Marokko het op 8 kilometer (5 mijl) diepte schatte. In beide gevallen zijn dergelijke ondiepe aardbevingen gevaarlijker.

·

De US Geological Survey heeft rood alarm afgegeven voor economische verliezen, waarbij wordt gezegd dat grote schade waarschijnlijk is en dat de ramp waarschijnlijk wijdverbreid is. · Bijna 3.000 mensen zijn omgekomen en nog eens duizenden mensen zijn gewond geraakt. Ruim 380.000 mensen zijn getroffen. Veel van de mensen die zijn omgekomen of gewond, bevinden zich vermoedelijk in afgelegen gebieden. Ziekenhuizen in Marrakesh zijn overspoeld met gewonden en inwoners is gevraagd bloed te doneren.

·

Gebouwen zijn in puin en de meeste schade heeft zich buiten de steden en dorpen in moeilijker bereikbare gebieden voorgedaan. De aardbeving trof een dunbevolkt gebied in het Atlasgebergte.

·

Aardbevingen zijn relatief zeldzaam in Noord-Afrika; een beving met een kracht van 5,8 vond plaats in de buurt van Agadir en veroorzaakte in 1960 duizenden doden.

·

Lokale bewoners, de Marokkaanse autoriteiten, het leger en de hulpdiensten werken eraan om de mensen die getroffen zijn door de aardbeving te helpen.

·

De Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken zei dat de strijdkrachten, lokale autoriteiten, veiligheidsdiensten en civiele bescherming in alle getroffen regio’s alle middelen en capaciteiten blijven mobiliseren en benutten om de nodige hulp te bieden en de schade te beoordelen.

·

Zoek- en reddingsteamaanbiedingen uit vier landen zijn geaccepteerd: Spanje, Groot-Brittannië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Aanbiedingen uit andere landen zijn nog niet geaccepteerd, ook niet uit Frankrijk.

Wat we niet weten:

·

Humanitaire behoeften en respons – vooral de tekorten aan onderdak.

·

Logistieke informatie

·

Reactie van de regering van Marokko en of er internationale hulp zal worden gevraagd.

·

Benodigde behoefte aan onderdak

ShelterBox eerdere acties in het land

·

ShelterBox heeft nog niet eerder gereageerd in Marokko. Wij reageren echter regelmatig op rampen in West-Afrika en reageren regelmatig op aardbevingen. Recentelijk hebben we gereageerd op de krachtige aardbevingen die Turkije en Syrië troffen.

Samenwerking met Rotary

We hebben contact met Rotary in de getroffen regio. Rotary District D9010 en zijn districtsgouverneur. Ons uitgezonden team had donderdag een positieve ontmoeting met Rotary in Marrakesh en andere lokale organisaties waarmee Rotary ons team heeft helpen verbinden. Rotary districtsgouverneur Saadia Aglif sloot zich bij dat gesprek aan, samen met voormalig districtsgouverneur Said Nejjar en een plaatselijke Rotariër Jalal Zemmama.

Het team heeft vandaag een ontmoeting met Rotary District-gouverneur Saadia Aglif in Marrakesh.