Een podium voor jonge vakmensen

Een podium voor jonge vakmensen

Leer vliegen met drones, ga virtueel schilderen

RIJSSEN - Een podium voor het moderne vakmanschap. Dat is wat zaterdag 2 juni in Rijssen geboden wordt met 'Proef het Vakmanschap'. Die zaterdagmiddag loopt er een route door het centrum van Rijssen, waarlangs je kunt zien wat het beroepsonderwijs aan jong vakmanschap oplevert. Ga zelf virtueel schilderen, leer vliegen met drones, zie wat robotica doet in de zorg, vind uit hoe je een pallet stapelt of metsel zelf een muurtje.

Burgemeester Arco Hofland opent de vakmanschapsactiviteiten in het centrum om 11.45 uur op spectaculaire wijze.

Jonge vakmensen laten zaterdag 2 juni in het centrum van Rijssen van 12.00 tot 17.00 uur zien wat er op hun vakgebied allemaal mogelijk is. Vanuit het Schild loopt een route door de Grotestraat en Haarstraat naar de Hoge Wal met kramen, stands en overdekte demonstraties in meerdere winkelpanden. Op deze route zijn producten te zien die studenten gemaakt hebben en waarbij ze graag vertellen hoe ze deze gemaakt hebben.

Zowel meubelmakers als restaurateurs tonen hun vaardigheden. Daarnaast kun je onder andere virtueel schilderen en staan er meerdere trucks van het Opleidingscentrum Transport & Logistiek Rijssen-Holten. Bij Zorggilde Reggestreek kunnen mensen zelf ervaren hoe er in de zorg gewerkt wordt. Daarnaast geeft het Zorggilde een kijkje richting de toekomst middels domotica en robotica.

Bij REMO kun je kennis maken met verschillende technieken. Je kunt zelf proberen hoe je een huis tot een thuis kunt maken op een 3d domotica wand. En je kunt virtueel lassen. De HighTech snufjes van de opleiding Mechatronica worden geshowd met een pick&place robot van Fanuc. Deze robot laat zien wat je met programmeren allemaal voor elkaar kunt krijgen. Je kunt zelfs leren vliegen met drones op een speciaal parcours in het centrum van Rijssen.

De studenten van het Bouwgilde laten het publiek kennis maken met de vaardigheden van de opleidingen bouw- en timmerindustrie. In deze stand kunnen de jongsten zelf een werkstukje timmeren, een grote spijker in een boomstam slaan of een muurtje metselen. Andere bezoekers kunnen de uitdaging aan gaan om zo lang mogelijk aan een spijkerbroek te hangen. Het is maar een greep uit wat er te beleven valt op 2 juni.

Tijdens 'Proef het Vakmanschap' wordt een Retail-Skills Battle gehouden. VMBO-leerlingen van Reggesteyn bemensen zo'n vijftien kramen, presenteren en verkopen de producten van hun stagebedrijf. De leerlingen worden die dag beoordeeld op de vakken Sales Skills, Product Skills en Presentation Skills.

Het initiatief kwam vanuit Rotary Club Rijssen Regge Regio. "Bij de beroepsopleidingen worden de mooiste en modernste producten gemaakt zonder dat daar bij het grote publiek veel bekendheid over is. We wilden dit actuele vakmanschap en het jonge vaktalent graag een podium bieden. En voor jongeren die iets anders willen doen dan een kantoorbaan, maar nog niet weten wat, is er de mogelijkheid op één middag een kijkje te nemen bij heel verschillende opleidingen en vragen te stellen aan de studenten zelf", vertelt voorzitter Jenny ter Maat. Het idee werd omarmd door de regionale beroepsopleidingen en ondernemersvereniging HABI. "Ook voor winkeliers en horeca is het belangrijk om nu én in de toekomst te beschikken over voldoende goed opgeleide medewerkers. Bij een vitale stad hoort een vitaal centrum en dus ook vitaal onderwijs. Daarom werken we er als HABI graag aan mee om Vakmanschap naar het centrum te halen", benadrukt centrummanager Arjan te Lintelo.

Kartrekker John van der Vegt, lid van Rc Rijssen Regge Regio én directeur van het ROC van Twente, zet het vakmanschap eveneens graag in de schijnwerpers: "Dat verdient het. Modern vakmanschap heeft veel te bieden. Kom kijken naar jongeren die hun passie vinden in de mooiste beroepen. Van zorg tot drones en van 3D printen tot transport."