Noaberschop, Doar sit muziek in

Noaberschop, Doar sit muziek in!

Clubs stellen kaarten voor Popmuseum beschikbaar

Tweeduizend kaarten voor het Rock’n’Popmuseum in Gronau stellen de Rotaryclubs Rijssen en Gronau Euregio beschikbaar voor evenzoveel scholieren van het voortgezet onderwijs in de regio’s aan weerszijden van de grens.

Daarnaast kunnen scholen voor voortgezet onderwijs in Twente en Nordrhein-Westfalen meedoen aan een project dat gebaseerd is op de gezamenlijke muziekgeschiedenis. Alle scholen voor het voortgezet onderwijs in beide regio’s worden aangeschreven en kunnen een project indienen. Een jury beoordeelt de inzendingen en kiest de vijf meest bijzondere uit. Deze vijf scholen krijgen elk 500,- euro.

Met dit project willen Rotaryclub Rijssen en de Duitse Rotaryclub Gronau-Euregio hun grensoverschrijdende samenwerking bevestigen.

Dinsdag 25 maart gaven de beide clubs in het startsein voor zowel dit project als het eigen ‘noaberschap’.

Dat gebeurde in het Werner-von-Siemens-Gymnasium in Gronau waar de voorzitters Tjitze Tuinstra (RC Rijssen) en Elmar Hoff (RC Gronau-Euregio) een oorkonde overhandigden waarnemend burgemeester Petra Raad van Gronau, in het bijzijn van gymnasiumdirecteur Werner Seifen en de directeur van het Rock’n’Popmuseum Thomas Albers.

Centraal thema daarbij is de gemeenschappelijke muziekgeschiedenis van deze regio’s aan weerszijden van de grens.

Het project

Zowel de eerste 1.000 Nederlandse als Duitse scholieren van het voortgezet onderwijs in Rijssen-Holten, Gronau en in Twente en Nord Rhein Westfalen krijgen groepskaarten voor een bezoek aan het bijzondere Rock’n’Popmuseum in Gronau, dat dit jaar tien jaar bestaat.

Het bezoek maakt deel uit van een project dat de gemeenschappelijke muziekgeschiedenis aan weerszijden van de grens tot onderwerp heeft. Alle scholen voor het voortgezet onderwijs in beide regio’s worden aangeschreven en kunnen een project indienen dat gebaseerd is op die muziekgeschiedenis. Een jury beoordeelt de inzendingen en kiest de vijf meest bijzondere uit. Deze vijf scholen krijgen elk 500,- euro.
Rotaryclub Rijssen zorgt in dit geval voor de toelevering van literatuur aan de deelnemende scholieren. De beide clubs stellen in totaal 10.000,- euro beschikbaar voor dit project.

De gemeenschappelijke culturele geschiedenis wordt gelezen door de Duitse basisschoolleerling Nikki Conrads (9), in het Nederlands:

De grens tussen het voormalige Duitse keizerrijk, sinds 1918 een republiek, en Nederland bevindt zich precies er midden tussen in.

Deze was voor de bewoners gedurende lange tijd niet echt een barrière, dit geldt vooral voor de eerste veertig jaar van de 20e eeuw.

De taal, het Münsterlandse en Twentse dialect was steeds de verbindende factor.

De industrialisering die vanaf 1840 vanuit Enschede haar weg naar Duitsland vond vormde een netwerk in de regio van fabrieken, verkeersaders en arbeidsmigratie, niet in het minst door de huwelijksstrategie van de fabrikantenfamilies. De textielindustrie, die voor heel Europa toonaangevend was, gaf de impuls tot modernisatie en urbanisatie, fluctuatie en

maatschappelijke integratie. Hier kon gemakkelijk geld verdiend worden, er was een

grote behoefte aan amusement. Met moderne technologie kwam ook de moderne cultuur

in Enschede, Gronau, Nordhorn en Rheine om de hoek kijken. Er ontstond een industriële

regio, die – op kleinere schaal – veel weg had van andere groeicentra van de 19e eeuw, zoals bijvoorbeeld het Roergebied of Berlijn.

De kiemen van het culturele leven van deze plaatsen waren in de 19e eeuw de fabrikantenclubs. Het burgerlijke verenigingsleven deed hen na. Er werd in de hotels, cafe's,

kroegen en bioscopen een breed geschakeerd amusementsprogramma aangeboden.

Het werkritme van de textielfabrieken drukte daarbij ook zijn stempel op het vrijetijds- en

muziekleven: Er werd in weekeinden en op feestdagen, in de beperkte vrije tijd, fanatiek

gedanst.

De cultuur was in beide staten, zowel in Nederland als in het Duitse Rijk, in de meest uitgebreide zin van het woord Europees.

Jazz en dansmuziek

Ook in Gronau en Enschede ging een actieve muziekscene enthousiast aan de slag met de Amerikaanse wilde klanken en vond daarmee een open oor bij het publiek.

Een reeks van zwarte entertainers, dansers, zangers, banjospelers en ensembles uit de

VS zorgde rond 1900 voor een nieuwe wind in de Europese muziekscene. Ze waren de voorbodes van de jazzmuziek en werden met hun shows als grote attracties gezien.

De eerste originele jazz kwam pas vanaf 1920 met plaatopnames en tournees van Amerikaanse musici naar Duitsland. De rasmuzikant Robert Vorstheim bepaalde vele jaren het gezicht van de jazz in het grensgebied rond Gronau. De uit Essen afkomstige artiest

woonde en werkte vanaf 1924 in Gronau.

In 1925 speelde hij in Enschede vooral in restaurant Het Volkspark. De Black and White Band met Vorstheim aan de piano trof de juiste toon bij het plaatselijke publiek. Vier jonge musici met een megafoon lieten zien dat ze hard en hot konden spelen. De wisselwerking van de instrumenten die de melodie bepaalden, viool, klarinet en saxofoon, zorgen voor rijk geschakeerde klanken en de zwarte drummer Jimmy 'bewees” organisatoren en publiek uit die tijd dat hun muziek ‘authentieke’ jazz was. In de VS was het gezamenlijk deelnamen van blanke en gekleurde musici aan een band op grond van de rassenscheiding nog ondenkbaar.

Straatmuzikant Ron Lechtenberg uit Münster luisterde met zijn gitaar al blues-spelend de officiële gebeurtenis op.


“Het doel van dit schoolproject is om wederzijds begrip en kennis van beide talen te bevorderen, en daarnaast ervaren dat we een gemeenschappelijke geschiedenis hebben”, vertellen Tjitze Tuinstra, voorzitter Rotary Rijssen en Elmar Hoff, voorzitter Rotary Gronau-Euregio.

Foto

De foto is gemaakt door Elvira Meisel-Kemper en daarop staan van links naar rechts:

Elmar Hoff, Petra Raad, Tjitze Tuinstra en Thomas Albers.

------------------------------------------------------------------
Voor de redactie:

Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met:


Rotaryclub Rijssen, Tjitze Tuinstra, e-mail: tjitzetuinstra@gmail.com

Rotaryclub Gronau Euregio, Elmar Hoff, e-mail eca.hoff@t-online.de