Noord-Veluws museum opent op 1 nov. 2014

Noord-Veluws museum opent haar deuren!

Op 1 november 2014 opent het Noord-Veluws museum in Nunspeet haar deuren voor het publiek. De openingstentoonstelling is gewijd aan één van de bekendste schilders die in Nunspeet heeft gewoond en gewerkt, Ben Viegers (1887-1947). Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een prachtig nieuw boek over leven en werk van deze kleurrijke schilder, die gerekend wordt tot de nabloei van de Haagse School. De tentoonstelling duurt tot en met 12 april 2015.

Het museum is een particulier initiatief. De initiatiefnemer en financier heeft een enthousiaste groep mensen om zich heen weten te verzamelen, die gezamenlijk in nog geen vier jaar tijd een prachtig nieuw museumgebouw hebben weten te realiseren, midden in Nunspeet aan de Stationslaan. De nieuwbouw is geïntegreerd met de in 2018 vijftig jaar bestaande Vrije Academie Nunspeet.

Met de totstandkoming van het Noord-Veluws Museum wordt in 2014 een nieuwe parel aan de ketting van de provinciale Gelderse culturele infrastructuur toegevoegd. Het bevorderen van cultuur- en natuurrecreatie en het leggen van verbindingen tussen het verhaal van het verleden en het heden, zijn hoofddoelen van het museum.

Het Noord-Veluws Museum is primair een kunstmuseum en zal een uitnodigende plek zijn waar mensen graag terugkomen. Het museum ontleent haar kracht en bestaansrecht aan de haar toevertrouwde kunstcollecties, bruiklenen en authentieke cultuurhistorische objecten. Daarnaast vertelt het museum de verhalen over het ontstaan en de betekenis van deze werken in het perspectief van de kunstgeschiedenis en de geschiedenis van de samenleving in de tweede helft van de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw.  Het Noord-Veluws museum wil op informele en laagdrempelige wijze een breed publiek in contact brengen met de schilder- en beeldhouwkunst die tussen 1880 en 1950 op de Noord-Veluwe gemaakt werd. Tegelijkertijd zal het museum een gastvrije en inspirerende omgeving zijn voor hedendaagse kunstenaars en hen uitnodigen te reflecteren op deze tijdsperiode.

 

Vanaf 1880 komt de ontwikkeling van de Noordwest Veluwe als toeristische bestemming op gang. De ongerepte natuur en de eenvoudige bewoners van de Veluwe oefenen een grote aantrekkingskracht uit op stadsbewoners. Juist in een tijd van opkomende industrie en verstedelijking wordt de schoonheid van de natuur en het leven dicht bij de natuur ontdekt. In navolging van het beroemde Barbizon ontstaan in de loop van 19e eeuw overal in Europa kunstenaarskolonies. Kunstenaars uit Den Haag of Amsterdam trekken er op uit. Door de uitvinding van de verftube kunnen zij hun landschappen 'en plein air' schilderen in plaats van in een atelier. Laren was goed bereikbaar met de sneltram vanuit Amsterdam en in Nunspeet stopte vanaf 1865 de trein vanuit Utrecht.

Ook in en om Nunspeet en Elspeet vormt zich eind 19e eeuw een kunstenaarsgroep. Deze schilders van de Veluwe laten zich inspireren door de nieuwe kunststroming, het (Nederlands) impressionisme. Het werk is losser van toets en toont steeds meer een impressie van het landschap met aandacht voor het licht en de kleur van het moment. De schilderijen van de Veluwse schilders vinden gretig aftrek in de steden en zelfs in Engeland en de Verenigde Staten. Meer dan 100 beeldende kunstenaars hebben tussen 1880 en 1950 in deze regio gewoond en gewerkt. Voorbeelden zijn: Arthur Briët, Willy Martens, Herman ter Weele, Jacob Dooijewaard, Sientje Mesdag-Van Houten, Edzard en Arnold Koning, Jan van Vuuren, Ben Viegers, Jos Lussenburg en Irma van Eysinga.

Meer info: K.E. Mollema, Rotary Harderwijk. Tel. 06 27073473.