shelterbox nieuwsbrief cariben

HULP VOOR DE CARIBEN – Update

20 september 2017

Irma en Jose

Orkaan Irma heeft een groot deel van de Cariben getroffen en heeft een spoor van verwoestingen achtergelaten op Sint-Maarten, Antigua en Barbuda, Anguilla, de Bahama’s, de (Britse en Amerikaanse) Maagdeneilanden, Cuba, St Barth, Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek, Haïti, en de Turks- en Caicoseilanden.

De schade van orkaan Jose die daarna langs de eilanden trok bleef beperkt.

Maria en Lee

De voortgang van hulpverlening, herstel en wederopbouw wordt ernstig bemoeilijkt door de komst van orkaan Maria en de naderende komst van tropische storm Lee.

Maria heeft inmiddels in de vroege ochtend van 19 september het eilandje Dominica vol getroffen en enorme ravage aangericht. Maria is nu onderweg naar Puerto Rico en gaat vervolgens richting de Maagdeneilanden.

Ook de gebieden die niet vol geraakt worden moeten rekening houden met extreem zware regenval die gevaarlijke aardverschuivingen en modderstromen kan veroorzaken.

ShelterBox Response Teams

·

Onze vier ShelterBox Response Teams hebben zich verzameld op Barbados en Antigua, en wachten de impact van Maria en Lee af.

·

Om de beschikbare noodhulpmiddelen veilig te stellen zijn deze verplaatst naar weerbestendige opslagplaatsen.

·

De operatie in de Cariben was al zeer complex, omdat assessments en distributie van noodhulp over 5 verschillende landen gecoördineerd moesten worden. (Antigua en Barbuda, Britse Maagdeneilanden, Barbados, St Kitts en Nevis, Dominica of de Dominicaanse Republiek).

·

Het is ons streven om de meest effectieve noodhulp te bieden: op sommige eilanden zijn natuurlijke materialen aanwezig waarmee de huizen met behulp van een ShelterKit weer opgebouwd kunnen worden. Op andere plekken zullen onze tenten de beste optie zijn, als tijdelijk droog en veilig onderkomen tijdens het lange proces van ruimen.

·

We verwachten dat Maria en Lee impact zullen hebben op de voortgang van onze operatie de komende week, en dat we onze plannen zullen moeten aanpassen. Er zullen nog veel meer gemeenschappen getroffen worden, en we zullen moeten wachten tot het veilig is om de schade opnieuw in kaart te brengen.

ShelterBox en Rotary

Op meerdere plaatsen in de Cariben werken we nauw samen met Rotary:

·

Ons team in Antigua werkt nauw samen met Rotarians van het District 7030 van Antigua.

·

Op de Britse Maagdeneilanden heeft ons team via het District 7020 Disaster Committee contact met lokale Rotarians om samen te werken aan de assessments.

·

Afhankelijk van de weersomstandigheden zal volgende week een ShelterBox Response Team in de Dominicaanse Republiek aankomen; er is reeds contact gezocht met Rotary District 4060 aldaar.

Niet alleen in de Cariben is de nood hoog; ShelterBox is onder meer ook actief – ondersteund door de lokale Rotary - in Bangladesh en Nepal, waar de bevolking wordt geteisterd door extreme regenval en overstromingen.

Gisterenmorgen is er ook reeds contact geweest met de lokale autoriteiten en Rotary in Mexico, waar in de vroege ochtend een zware aardbeving plaats vond die zeker 225 slachtoffers heeft gemaakt.

Rotary helpt ShelterBox Nederland

Direct na de eerste berichten over de noodsituatie in de Cariben werd er door en in de Rotary Districten hartverwarmend gereageerd met acties en initiatieven.

Inmiddels is bij ShelterBox Nederland al een bedrag van € 100.100,- totaal aan donaties vanuit Rotary binnen gekomen. Een fantastische opbrengst waarmee ShelterBox vele families zal kunnen helpen wanhoop en chaos te veranderen in hoop.

ShelterBox vrijwilligers Mieke Achterhuis en Marijke Inklaar in de studio van RTV Noord

Districts Gouverneur Jaap Bos in actie

Noodhulp op maat

Op dit moment zijn er wereldwijd meer dan 85 miljoen mensen dakloos. ShelterBox wil hier iets aan doen.

Met onze hulp willen wij niet alleen de eerste nood lenigen, maar richten wij ons ook op de impact op lange termijn, op de wederopbouw.

Elke ramp is anders, en heeft specifieke noden en behoeften. Er bestaat geen standaardoplossing voor elke situatie. Onze ShelterBox Response Teams bepalen ter plekke door gedegen assessments welke middelen en materialen het meest geschikt zijn om de zwaarst getroffenen te helpen zo snel mogelijk de draad weer op te pakken en hun leven weer op te bouwen.

Dit kunnen ShelterBoxen zijn, waarvan de inhoud – en dus de waarde in geld - kan verschillen, al naar gelang de specifieke context van de ramp. Dit kunnen ook ShelterKits zijn die verschillende materialen en gereedschappen bevatten die gebruikt kunnen worden om noodonderkomens te maken, beschadigde gebouwen te repareren of de fundamenten te leggen voor nieuwe huizen. Net als bij de ShelterBox wordt de exacte inhoud per specifieke situatie bepaald.

De noodhulp die wij naar de Cariben zenden bestaat tot nog toe grotendeels uit ShelterKits.

Om adequaat te kunnen inspelen op de complexiteit en de specifieke noden van de verschillende soorten rampen is het essentieel dat wij optimale vrijheid en flexibiliteit hebben in het kiezen en samenstellen van de meest geschikte oplossing en combinatie van noodhulpmiddelen. Als relatief kleine noodhulporganisatie zijn onze middelen beperkt en moeten wij keuzes maken en bepalen waar onze hulp het hardst nodig is.

Daarom werken wij niet met land-specifieke donaties en kunnen wij ook geen box nummers meer toewijzen.

Uw steun stelt ons in staat telkens weer de best mogelijke keuzes te maken en zo meer families te helpen hun leven weer op te bouwen.

Heel hartelijk dank voor alle aandacht en support!

__________________________________________________________________________

Rekeningnummer.NL68ABNA 0557 1190 30, t.n.v. Stichting ShelterBox Nederland, Amsterdam.

__________________________________________________________________________

Communicatie updates

De meest actuele informatie is te vinden op www.shelterbox.org en op onze Facebook pagina.

Aan de vernieuwing van onze Nederlandse website www.shelterbox.nl wordt momenteel achter de schermen hard gewerkt. De nieuwe website zal dezelfde opzet en layout krijgen als de internationale website.