maidenspeech Carla Kuijpers gouverneur '14-'15 D1560

Het gouverneursjasje was één van de voorwaarden van mijn Rotaryclub om gouverneurschap te ondersteunen. Dat wilden ze wel: Carla in zo’n jasje en dit is hij dan. Bedacht door onze wereldpresident Gary Huang net zoals het thema “Light up Rotary”

Wat jullie nog meer moeten weten over het jasje is dat ik bij het bestellen Engelse en Amerikaanse maten had verwisseld en het jasje kleiner gemaakt moest worden. ‘Ik iemand gevonden in Dronten die in haar garage en naaiatelier heeft en er niet tegen op zag om dit jasje twee maten kleiner te maken. Terwijl ik voor de spiegel stond en zij afspelde vroeg ze Wat is Rotary eigenlijk? Ik haalde net adem om mijn tijdens diverse cursussen geoefende elevatorpitch af te steken toen zij zei Rotary, zijn dat niet die mensen…. O, dacht ik daar gaan wij weer; sigaren rokend, driedelig….die de wereld beter proberen te maken?...zei Joke

Joke, je had het niet beter kunnen formuleren zei ik. En 536 mensen over de hele wereld met hetzelfde jasje zei je toch. Wat leuk “als jullie met dezelfde jasjes bij elkaar komen dat moet een leuk gezicht zijn, dat schept dan een band en dan kun je nog beter samen werken”.

Toen ik het jasje kwam ophalen zei ze: Ik hoop dat het jasje veel mooie plekken zal zien en dat jullie veel kunnen bereiken. Joke, die begreep het goed.

Op 23 februari 2015bestaat Rotary 110 jaar. 1,2 miljoen leden. Op 34.000 plekken in de wereld vindt deze week een bestuurswisseling en plaats op dezelfde wijze. Overal ter wereld krijgt deze week iemand een keten omgehangen door een vriend of vriendin. Realiseer je eens 34.000 keer hetzelfde ritueel. (Unieker is de 536 gouverneurswisselingen). Welk bedrijf lukt dat?

Als wij Rotary sterk maken en sterk houden blijven wij een belangrijke speler en kunnen wij onze doelstellingen realiseren. Vanwege onze naam en onze power ondersteunt Bill Gates ons in de strijd tegen polio. Een strijd die wij niet mogen opgeven. Dit zijn met recht de laatste loodjes. Maar wist u ook dat Rotary adviesposities heeft bij de Verenigde Naties en de Wereldbank. Wij zijn met elkaar een speler van formaat.

U allen hier hebben 1,2 miljoen vrienden. Ik kan nu bellen naar een van die willekeurige Rotaryleden ter wereld en zeggen: Hi, this is Carla Kuijpers speaking from Rotary Nunspeet, Nunspeet in the Netherlands. En altijd zal de ander aan de telefoon zeggen: Hi Carla, how are you? Can I help you. Is dat niet geweldig?

Stel dat je een project wil starten op het gebied van:Water, Analfabetisme Gezondheid moeder en kind Ziektepreventie Economische en sociale ontwikkeling Vrede en conflictpreventie vindt altijd een enthousiaste partner. Is het niet super dat je zoveel kunt bereiken?

Op de Conferentie Lissabon was ik getuige van een initiatief van de Virgineilanden voor een anticriminaliteitsproject Virgin eilanden hoogste criminaliteitscijfer ter wereld. De voorzitter van de Rotaryclub virginislands kreeg steun vanuit , Noord-Ierland, Israël en Amerika en de periode daarna is het project verder ontwikkeld.

Maar ook dichter bij huis: in ons eigen district fantastische projecten: de Pecha Kuchas tijdens de Discon staan mij nog goed op het netvlies: ouderen, jongeren, muziek, kunst, natuur. Met een lach en een traan schetste mijn voorganger Bob. En dat was het zeker: soms heel emotionele projecten, zo veel goede dingen doen. Zoveel kansen om goed te kunnen doen. Mij is onlangs gevraagd waarom zou je lid zijn van Rotary. Je kunt toch zo ook wel aan een goed doel werken. Maar dat is veel beperkter, die 34.000 clubs bieden een netwerk met zo veel meel kansen om iets groters op te zetten. Natuurlijk kun je dat ook realiseren als je zelf in jouw eentje al beroemd ben of rijk bent, maar als je dat niet bent heb je elkaar nodig om de serve above self inhoud en vorm te geven.

Daarom ben ik lid van Rotary: omdat je met elkaar zoveel voor de maatschappij kunt betekenen. Dat kan in het klein met onze eigen club de kerstbomen die wij hier omgehakt hebben tot en met de naaimachines voor Kiwangali, de watertanks in Tanzania, de shelterboxen die wij gestaag bij elkaar drinken. Maar alle clubs in ons district hebben projecten die passen bij hun club. En er zijn nog veel meer mogelijkheden om nog meer goed te doen in de wereld.

Mij is tevens de eer te beurt gevallen voorzitter te mogen zijn van de zeven Nederlandse gouverneurs. De afgelopen jaren is veel werk verricht (al te beginnen door Henk) om onze ondersteuning in Amsterdam Rotary in Nederland te (her) positioneren als een eigentijdse, actuele en relevante service organisatie. In ons jaar zetten wij daar nog verder op door.. Ook voor de buitenwereld: potentiële Rotarians, toekomstige sponsors en hulpzoekende organisaties is het nodig dat wij als modern en betrokken organisatie worden beschouwd en herkenbaar te zijn en te blijven als een grote internationale serviceorganisatie met hoge interne normen en waarden.

De inzet van ‘mijn’ gouverneursjaar zal zijn om dit beeld ook in ons district te versterken, een moderne, vernieuwende organisatie waar je op kunt bouwen. Die het cement vormt in de diverse samenlevingen. En waar niemand tevergeefs een beroep op doet. Graag wil ik samen met de AG’s en de commissies van ons district het komend jaar de clubs in ons district hierin stimuleren en ondersteunen. Zowel bij hun werkwijze als bij projecten en ook bij het publiekelijk maken van om onze doelstellingen, mogelijkheden en bereikte resultaten.

Belangrijk daarbij is dat wij de mogelijkheden van Rotary kennen en dat wij ons afvragen: wat betekent Rotary voor mij, maar vooral wat beteken ik voor Rotary? Wat mogen anderen aan mij vragen? Waar sta ik voor? Hoe ver ga ik? Maak ik gebruik van mijn capaciteiten, word ik uitgedaagd of zou ik wel iets meer willen? Wat is dat dan? Wat doet de club voor mij, wat doet de organisatie met mij, wat haal ik er uit? Je kunt dit jezelf afvragen, je kunt ook elkaar bevragen, in de club er over praten, in je gezin, tijdens verjaardagen. Een club in ons district heeft hier zelfs een film over gemaakt en mijn eigen club heeft het een aantal jaren geleden ook op schrift. Het lijkt goed om hier voortdurend over na te denken. Wil Rotary aanslaan bij jonge hardwerkende mensen, vaak tweeverdieners, dan moet ons ‘verkoopverhaal’ hout snijden en gericht op de behoefte van deze generatie: wat doen we naast eten nog meer en hoeveel tijd kost het mij?’

Om jullie allemaal te herinneren aan deze vraag heb ik voor jullie allemaal een kan-kaart. Hierop staan de mogelijkheden van Rotary en de vraag: wat kan ik. Ik hoop jullie hiermee aan het denken te zetten en de discussie bij jullie zelf, jullie familie, jullie vrienden, in de clubs en daarbuiten bespreekbaar te maken.

Het thema voor volgend jaar is: Light up Rotary. wat betekent dat? Het betekent als Rotary licht geven aan diegenen die het nodig hebben, ondersteunen, helpen, maar Light up Rotary betekent ook Rotary over het voetlicht brengen, laten zien wat je kunt betekenen, de hand reiken, ontwikkelingen stimuleren, projecten starten. Dus samengevat voor komend jaar Ondersteunen en naar buiten treden. Light up Rotary. Dank jullie wel!