Gratis drinkwater tappunt in Apeldoorn

Zaterdag 21 juni j.l. nam wethouder Cziesso de eerste slok water uit een nieuw drinkwater tappunt in de Hoofdstraat. Rotaryclub Apeldoorn Noord schonk de gemeente Apeldoorn het tappunt ter gelegenheid van haar 40-jarig bestaan op 8 mei.

In dit project werkte Rotaryclub Apeldoorn Noord samen met waterleidingsbedrijf Vitens en ontwikkelingsorganisatie Join-the-Pipe. De Rotaryclub betaalde het watertappunt, Vitens nam de aansluitkosten voor haar rekening en Join-the-Pipe is de leverancier van het tappunt. De plaatsing van het tappunt kwam tot stand in samenspraak met de gemeente en in overleg met de eigenaar voor wiens winkel het tappunt is geplaatst.

Een deel van de investering gaat als ontwikkelingshulp naar Afrika om de bevolking daar te voorzien van goed drinkwater en sanitaire voorzieningen.

Op de foto ziet u wethouder Cziesso van Apeldoorn en op de achtergrond voorzitter Alfons Willemsen van Rotaryclub Apeldoorn Noord..

Ook hier in Nederland draagt het plaatsen van drinkwater-tappunten bij aan het inperken van plastic afval en het verminderen van CO2 uitstoot door de productie en het transport van flessen bronwater. Daarnaast verkleint het drinken van water in plaats van frisdrank het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 met zeven procent.

Mochten andere Rotaryclubs geïnteresseerd zijn om een watertappunt in hun plaats te realiseren dan adviseren wij om contact om te nemen met waterbedrijf Vitens. Vitens is het waterbedrijf in de provincies Friesland, Overijssel, Flevoland, Gelderland en Utrecht.

De kosten voor het watertappunt (ca. 4000 euro) zijn voor rekening van de betreffende Rotaryclub en Vitens betaalt de aansluitkosten ( ca. 2500)

Rotaryclub Apeldoorn Noord heeft meer maatschappelijke projecten. Zo heeft de club een vakantiehuis in Voorthuizen waar inwoners van Apeldoorn die het financieel moeilijk hebben een weekje met vakantie kunnen. De gemeente selecteert gezinnen of alleenstaanden en de leden van de club brengen de mensen naar en van het vakantiepark. Daarnaast biedt de club elk jaar visueel gehandicapten via het Loo-erf een tandemfietstocht aan en gaan we jaarlijks een dagje uit met de deelnemers van de Telefoon Cirkel van het Rode kruis. Ook steunt Rotaryclub Apeldoorn Noord projecten als muziekuitvoeringen in het Oranjepark op zondagmiddag.