RC Rijssen doneert aan voedselbank

Rotary Club Rijssen schenkt voedselbank 3000 euro

RIJSSEN – Leden van Rotary Club Rijssen brachten dinsdag 16 sept. 2014 een bezoek aan de Voedselbank West Twente aan de Willem de Zwijgerstraat 32 in Rijssen. Tijdens dat bezoek overhandigde Ed van der Veen, voorzitter Rotary Rijssen, een cheque van 3.000,- euro aan Arnold te Wierik, voorzitter stichting Voedselbank West Twente.

Te Wierik somde een aantal feiten op om de gasten enig inzicht te geven in het reilen en zeilen van de voedselbank.

Zo gaan er wekelijks zo’n 3.000 producten de deur uit, naar circa driehonderd mensen, verdeeld over honderd huishoudens. Tachtig vrijwilligers vormen de ‘harde kern’ en zorgen voor het draaiend houden van de voedselbank. Voedselbank West Twente is jaarlijks 35.000 euro kwijt aan onder andere onderhoud en energie. De grote koel- en vriescel zijn qua energiekosten grote slokoppen. De 3.000 euro van Rotary Rijssen komen dan ook goed van pas, ook al omdat Voedselbank West Twente projecten heeft gestart en gaat starten en daar geld voor nodig heeft.

Dit jaar begon Voedselbank West Twente een moestuinproject. Het blijkt een succes. Te Wierik vertelt dat er volgend jaar nog zo’n stuk tuin bij komt.

Eén lokaal van de voormalige school wordt vanaf volgende week gebruikt als Repaircafé. Deze activiteit is gevestigd in de Stadsboerderij, maar verhuist naar de locatie van Voedselbank West Twente. Eens in de maand kunnen hier goederen gerepareerd worden.

Nieuw is het starten van een inloopkeuken. Daarvoor vindt een kleine interne verbouwing plaats. De inloopkeuken, een nieuw onderdeel van de voedselbank, wordt begeleid door het Regionaal Instituut Begeleid Wonen (RIBW). De keuken kocht de voedselbank voor een heel mooie prijs van Paul Roescher. Vrijwilligers zetten de keuken volgende maand in elkaar en in november gaat dit project draaien voor de cliënten van het RIBW, waarvan er zo’n negentig in Rijssen wonen. De deelnemers koken zelf en gebruiken vervolgens samen de maaltijd, voorlopig eens per week.

“Als voedselbank mogen we geen eten kopen, maar we mogen wel projecten starten waardoor mensen in beweging komen, projecten waardoor de voedselbank mensen aan eten kan helpen”, vertelt Geke Pluimers, bestuurslid van de voedselbank. “Zo konden we beginnen met een moestuin, waarvan de verse groenten nu uitgedeeld worden en straks ook gebruikt kunnen worden voor het bereiden van de wekelijkse maaltijden van de inloopkeuken.”

Om de voedselbank en haar projecten draaiend te kunnen houden is geld nodig. Veel geld. Bedrijven, scholen, kerken, verenigingen en particulieren dragen hun steentje hieraan bij. Ook Rotary Rijssen. “Noaberschap, dat staat als het ware met grote neonletters boven deze voedselbank. Daardoor kunnen we deze hulp, die echt nodig is, bieden”, aldus Te Wierik.

E:\rotary\district 1560\2914-2015\artikelen\voedselbank rijssen\voedselbank klein.jpg

Op de foto:

Arnold te Wierik en Jeanet Geerling (Voedselbank West Twente) en

Ed van der Veen en Tjitze Tuinstra (Rotary Club Rijssen).

Foto: RC Rijssen

E:\rotary\district 1560\2914-2015\artikelen\voedselbank rijssen\logo rotary rijssen.png