© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief nr. 2 augustus 2024


Beste Rotarians, Rotaracters en Interacters van district 1560 

Na een hopelijk goede zomerperiode zullen de meeste clubs hun programma's weer oppakken en zullen de reguliere bijeenkomsten van de clubs weer van start gaan. Veel clubs in ons district zijn de afgelopen periode actief bezig geweest met de estafette 100 jaar Rotary of zullen hun bijdrage nog gaan leveren. Vanaf 8 juli j.l. is de bakfiets met schop overgedragen vanuit district 1590 aan ons district.
Het enthousiasme bij de clubs was zeer groot en als gouverneur van ons district ben ik trots op hetgeen we samen allemaal hebben en nog zullen bereiken. Rond 20 augustus zal de estafette verder gaan in district 1550.

100 jaar Rotary in Nederland, waarom niet een doel voor 100 duizend euro voor projecten in het kader van Moeder en Kindzorg. Vanuit het district zijn 6 projecten voorgedragen, daarnaast kunnen alle clubs aan een eigen project invulling geven. In de eerste twee weken van de 7 weken dat de estafette in ons district is, is al 37.000 euro opgehaald. Een hele mooie prestatie waardoor het er naar uit ziet dat we de 100 duizend ook gaan halen!

Het gaat echter niet alleen om het fietsen, het gaat ook om verbinden. Voor alle enthousiaste bijeenkomsten in de verschillende plaatsen was ook veel belangstelling van het passerende publiek, daarnaast de samenwerking tussen verschillende Rotaryclubs maakt het geheel nu al geslaagd. Zie voor een impressie onze facbook pagina van district 1560. (klik op de facebook balk onderaan deze maandbrief) Even voorstellen:

Annette Olree, onze huidige secretaris van ons DISTRICT 1560, zal over niet al te lange tijd haar werkzaamheden overdragen aan haar opvolgster, Alice van Oppenraaij. Hieronder stelt zij zich voor.

Alice van Oppenraaij, samen met partner Peter en hond Joep woon ik sinds enkele jaren in Apeldoorn.

Na bijna 40 jaar met heel veel plezier voor raden van bestuur van een 6-tal grote internationale beursgenoteerde ondernemingen in binnen- en buitenland gewerkt en daar ook gewoond te hebben, nu alle tijd om me meer te mogen inzetten voor goede doelen, zowel bestuurlijk alsook operationeel; daar geniet ik enorm van.

Sinds enkele jaren lid van Rotaryclub Apeldoorn Zuid en nu ruim een jaar secretaris van onze club. Onze Rotaryclub kenmerkt zich als een actieve club met een grote maatschappelijke betrokkenheid en fellowship, waar “service above self” een vanzelfsprekendheid is. 

Dank vooral aan Annette Olree die zich vele jaren heeft ingezet voor het district en die mij gaat klaarstomen om haar taken als secretaris van het districtsbestuur over te nemen. Ik ben blij dat ik mijn kennis en werkervaring kan inbrengen om, samen met de andere leden van het districtsbestuur,  me voor Rotary in te zetten.PUZZEL MEE VOOR HET 100 JAAR ROTARY VOEDSELBOS

Ons eeuwfeest wordt gevierd met een speciale puzzel. Op de puzzel is de hele estafette afgebeeld, met alle zeven districten en de zeven aandachtsgebieden van Rotary. Er zijn grapjes in verwerkt door tekenaar René Leisink van Studio Noodweer. Dit staan garant voor vele uren puzzelplezier. De opbrengst van de 100 jaar puzzel gaat naar het voedsel- en speelbos dat aan het eind van de estafette wordt geplant. Puzzel mee voor het leefmilieu, het zevende aandachtsgebied van Rotary.

Puzzel dus mee en lever een bijdrage aan het milieu!GOLF: ROTARY NK 2023

Op maandag 28 augustus organiseert De Dutch Golfing Felowship of Rotary (DGFR) het Rotary NK 2023 stableford en strokeplay op golfbaan De Kroonprins in Vianen (D1570 Midden Nederland). Deelname aan het NK staat open voor DGFR-leden en alle golfende Rotarians.

Geïnteresseerd? Laat het ons weten en wij sturen u alle informatie toe.
secretariaat:                           e-mail             secretariaat@dgfr.nl
Agnes Breddels, Rotary Club Dordrecht Johan de Wit - Ter Merwe (D1610)
wedstrijdleiding:                    e-mail             wedstrijdleiding@dgfr.nl      

Arjen Scholten, Rotary Veendam (D1590) & Medi Holstege, Rotary Nunspeet 4Woods (D1560)

 


Interviews met inbound student Manoela Oliveira en outbound student Wietske Visser

Via onze Inbound Coördinator MDJC, Patty van Vierzen, ontvingen we een leuk artikel toegezonden van Rc Gorinchem-Merwede over een interview met een inboud en outbound student die meedoen aan het jaaruitwisselings-programma van Rotary Jeugd.

Heel erg leuk om te lezen hoe onze kinderen in Nederland maar ook in het buitenland hun uitwisselingsjaar hebben ervaren.

De Brazilaanse scholiere Manoela Cardoso Tanganeli de Oliveira, roepnaam Manoela, stapte vorig jaar op 13 augustus op Schiphol uit het vliegtuig. Zij betrad hier een voor haar onbekende wereld, om er een jaar te blijven en naar school te gaan. En te wonen bij een Gorcums gastgezin. Hoe spannend is dat voor een meisje van amper 16 jaar oud, die geen woord Nederland spreekt!?

Manoela kwam als ‘jaarkind’ naar Nederland op uitnodiging van Rotaryclub Gorinchem-Merwede. Het gaat daarbij om een uitwisselingsprogramma van Rotary-International. In haar plaats ging de Gorcumse Wietske Visser een jaar naar Spanje. We spraken Manoela, die op het punt staat weer naar Brazilië te vertrekken en vroegen naar haar ervaringen. Manoela woont in Assis, een stad in de provincie Sao Paulo, samen met haar ouders en studerende zus. Via haar vader kwam zij in contact met het uitwisselingsprogramma dat - zo mag je gerust stellen - haar leven veranderde. In de twee Gorcumse gastgezinnen waar zij verbleef, waarvan beide vaders lid zijn van R.C. Gorinchem- Merwede, werd zij liefdevol opgenomen. 

Winter
Manoela genoot van de vele contacten met haar huisgenoten en de aardige kinderen in haar klas. ,,Soms, tijdens de lange koude winter, voelde ik me wel eens een beetje eenzaam. En ik mis een zomer, want als ik terug ga is het in Brazilië winter”,  zo mijmert Manoela. ,,Ook moest ik erg wennen aan vreemde gebruiken, zoals iedereen feliciteren bij een verjaardag, en niet alleen de jarige zelf. Waar is dat voor nodig?” Ook miste zij een dagelijkse warme lunch, heel gebruikelijk in haar thuisland. En wat wordt hier veel gefietst! Maar positieve verrassingen waren er ook. ,,Hagelslag voor op brood, of een lekkere frikadel, die ga ik beslist heel erg missen”.

Kinderdijk
Tijdens vele excursies zag Manoela meer van ons land dan menig Nederlander. Niet alleen ‘verplichte nummers’, zoals Amsterdam met zijn Rijks- en Van Goghmuseum, en de molens van Kinderdijk. Maar zij was ook een week in Meppel voor een ‘Dutch week’. En maakte een Europa tour langs vele grote steden, samen met jaarkinderen uit andere landen. ,,Dat is ook het mooie van Rotary”, vertelt Manoela, ,,dat je vriendschappen kunt sluiten met leeftijdgenoten van over de hele wereld. Die wereld wordt daar vanzelf een beetje beter van”. Bij haar thuis in Brazilië logeerde in het afgelopen jaar een Frans meisje. En zo - door al die uitwisselingen - verspreidt de Rotarygedachte van vriendschap en verdraagzaamheid zich over de hele wereld.

Nederlands
Eén tip wil Manoela graag meegeven aan toekomstige jaarkinderen. ,,Probeer zo snel mogelijk de taal te leren die in je gastland gesproken wordt. Het Nederlands is bepaald niet het gemakkelijkst. En vooral: ‘sta open voor anderen en geniet van alles wat je meemaakt!” Manoela kijkt nu al uit naar een reünie met de jaarkinderen die zij leerde kennen, ‘wellicht tijdens een trip over de Amazone rivier!’

VOOR HET ARTIKEL OVER outbound student Wietske Visser Klik op de button hieronder

ARTIKEL OUTBOUND WIETSKE VISSERFoundationseminar

Op 25 november wordt dit jaar het Foundationseminar georganiseerd in Antwerpen. De zeven Nederlandse en twee Vlaamse districten organiseren dat jaarlijks gezamenlijk. Naar mijn ervaring is dat altijd een bijzonder boeiend seminar, dus:


Noteer vast 25 november in je agenda!RI-maandthema:  lidmaatschap en ontwikkeling van nieuwe clubs


Augustus is de lidmaatschaps- en nieuwe clubontwikkelingsmaand, wanneer Rotary Clubs over de hele wereld zich richten op het lidmaatschap van Rotary.

Helaas is het nog steeds zo dat een te groot aantal leden binnen vier jaar weer vertrekt. De belangrijkste reden voor vertrek die genoemd wordt is onvoldoende betrokkenheid.

Hier ligt, denk ik, een belangrijke taak voor ons allemaal. Laten we vooral interesse tonen in onze nieuwe leden en ze  ook betrekken bij alles wat er in de club gebeurt. Hiermee hopen we te kunnen voorkomen dat mensen snel Rotary weer verlaten.Jubileummagazine IMPACT

In ons jubileummagazine laten we de impact zien die Rotary heeft gehad in de honderd jaar dat we actief zijn in Nederland. Ook komen alle focusgebieden van Rotary aan de orde.


Lees ons jubileummagazine100 jaar Rotary:  estafette, eindfeest en voedselbos

Eind december zal de Rotary estafette alle clubs in Nederland hebben aangedaan. We sluiten dit bijzondere jaar af met een groot feest in Hulst. Vanuit Zeeuws Vlaanderen zal de schep overgedragen worden aan België.

Een bijzondere en blijvende afsluiting van 100 jaar Rotary in Nederland zal het voedselbos zijn. Dit zal een prachtige bijdrage zijn aan bewustwording over natuurbehoud en voedselvoorziening. Het bos wordt aangelegd in de gemeente Terneuzen.


LEES OOK...

Wilt u als persoon of club ook bijdragen aan het eindfeest 100 jaar Rotary in Nederland & Start Rotary Voedselbos in Hulst op zaterdag 16 december 2023? DAT KAN – Klik op onderstaande button!

Denk mee, doe mee, draag bij !Volg het district en de belevenissen van de estafette ook op facebookDeze maandbrief wordt u toegezonden omdat u bent ingevoerd in LEAD, de ledenadministratie van ons district 1560.