© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief nr. 3 September 2023


Beste Rotaryleden in D1560

Wat heb ik genoten van 100 jaar Rotary estafette in ons district. Wat een enthousiasme en creativiteit bij de verschillende clubs om invulling te geven aan het thema Moeder en Kindzorg. Dat loopt van individuele schoolbegeleiding tot het leveren van fietsen in Kenya. Op dit moment zijn we nog druk bezig om de opbrengst bij elkaar te tellen en weet ik dat sommige projecten nog langer dit jaar doorlopen. Voor een uitgebreid beeldverslag verwijs ik graag naar de ROTARY APP van ons district.

Graag wil ik alle clubs nog op het hart drukken om de clubgegevens goed in te vullen voor het komend Rotaryjaar. Op deze manier ben je als club verzekert van het ontvangen van de juiste informatie. Er zijn ook nog een aantal clubs die geen actieve website hebben. Als daar ondersteuning vanuit het district nodig is, laat het onze webmaster Berry Tesink weten!

Een clubbezoek door de gouverneur is altijd mogelijk, stuur mij een mail en we vinden een datum!


ShelterBox International

Dit jaar zijn heel veel Rotary clubs uit ons district actief geweest voor ShelterBox naar aanleiding van de aardbeving in Turkije. We mogen met z’n allen trots zijn op het resultaat van deze actie.

ShelterBox International maakt jaarlijks een Rotary Impact Rapport over de samenwerking tussen ShelterBox en Rotary. Het verslag over 2022 is dit jaar ook in het Nederlands verschenen.

Jullie kunnen dit verslag via deze link https://tinyurl.com/Rotary-impact-report lezen.De Rotary International Convention

Gegroet Vrienden:

 De Rotary International Convention is onze belangrijkste kans voor duizenden leden uit meer dan 130 landen om met elkaar in contact te komen en inspiratie op te doen; het is de plek waar we ervaringen en expertise delen, leren van de slimste geesten en onze dienstverlening vieren.

 De Rotary-conventie in Singapore van 25 tot 29 mei 2024 zal geen uitzondering zijn. En zoals altijd biedt de conventie de kans om een gaststad van wereldklasse te verkennen met geweldige restaurants en culturele bezienswaardigheden. Singapore is ook een prima startpunt om Zuidoost-Azië te verkennen, mocht u uw verblijf in dat deel van de wereld willen verlengen.

Met dat in gedachten nodig ik u uit om u te registreren voor de Rotary International Convention 2024. Laten we samenkomen in Sharing Hope With the World in Singapore tijdens de conventie van dit jaar. Ik kijk er naar uit u en uw leden te mogen verwelkomen om samen ons jaar te vieren.

Met alle beste wensen,

Gordon McInally, 
Voorzitter, Rotary International, 2023-24

 

REGISTREER UW DEELNAMELezing Mart de Kruif op 27 Sept. 2023

Op woensdagavond 27 september organiseert Rotaryclub Rozendaal-Veluwezoom een lezing door Mart de Kruif.

Mart de Kruif is luitenant-generaal b.d. Na een lange militaire carrière, waarbij hij verschillende keren op missie is geweest naar o.a. Bosnië en Afghanistan, is hij tegenwoordig vooral bekend als duider van ontwikkelingen in Oekraïne en Rusland.

Deze lezing is onderdeel van een reeks fondswervende activiteiten ten behoeve van de Oekraïense vluchtelingen die momenteel in Rozendaal en Rheden worden opgevangen.

WOENSDAG 27 SEPTEMBER 2023.  START OM 20.00 UUR, INLOOP VANAF 19.30 UUR .
ENTREE €10 (elektronische betaling aan de deur) 
LOCATIE: AULA VAN HET RHEDENS ROZENDAAL, KLEIBERGLAAN 1, ROZENDAAL

GRAAG VAN TEVOREN AANMELDEN VIA RCROZENDAALVELUWEZOOM@GMAIL.COM

 DE OPBRENGST KOMT TEN GOEDE AAN ACTIVITEITEN VOOR DE OEKRAIENSE VLUCHTELINGEN IN ROZENDAAL EN RHEDENPHF voor Steven Stolp, RC Bennekom

Rotaryclub Bennekom start elk Rotaryjaar met een BBQ en dit jaar was dat op 31 augustus. Wat enkele bestuursleden wel wisten dat de gouverneur langs zou komen om een PHF te komen uit delen, maar uiteraard de meeste leden niet waaronder ook Steven Stolp.

Zijn dochter was aanwezig omdat zij net terug was van exchange uit de VS en ook Juli uit Spanje was aanwezig om met haar exchange jaar te beginnen. In het diepste geheim was ook de vrouw van Steven op de hoogte gesteld en zij was ook aanwezig.

Steven zet zich niet aleen in als jeugdcommissaris van zijn eigen club, ook op landelijk niveau is hij zeer actief en toont een enorme betrokkenheid. Duidelijk verrast kon de gouverneur de PHF opspelden en de oorkonde overhandigen.PUZZEL MEE VOOR HET 100 JAAR ROTARY VOEDSELBOS

Dit jaar bestaat Rotary 100 jaar in Nederland. Op 11 maart 1923 werd Rotaryclub Utrecht opgericht. De rode draad in dit jubileumjaar wordt gevormd door de emissieloze 100 jaar Rotary Estafette die startte in het Olympisch Stadion in Amsterdam en eindigt in Zeeland. Daar planten Nederlandse en Belgische Rotarians een voedselbos bij de finish van de fietsestafette eind van dit jaar.

In elk van de 7 districten in Nederland komt een van de zeven aandachtsgebieden van Rotary centraal te staan.

Een bijzondere en blijvende afsluiting van 100 jaar Rotary in Nederland zal het voedselbos zijn. Dit zal een prachtige bijdrage zijn aan bewustwording over natuurbehoud en voedselvoorziening. Het bos wordt aangelegd in de gemeente Terneuzen.

Ook met de aankoop van de jubileumpuzzel draagt u bij en is een leuk cadeau voor de feestdagen, als relatiegeschenk of attentie voor een spreker en een ‘must’ voor de echte puzzelaar.


BESTEL DE PUZZELAfscheid van Annette Olree, districtssecretaris van D1560.

Onlangs op 4 september was helaas de laatste vergadering van Annette Olree, de districtssecretaris. Zij gaat haar Rotaryclub Hattem-Heerde verlaten en gaat in de buurt van Eindhoven wonen en dat allemaal voor de liefde. Hoe mooi kan het zijn! Daarmee verlaat ze ook ons district en legt ze haar taak neer.
Annette is al meer dan 10 jaar verbonden aan ons district, eerst als Assistent Gouverneur en later als districtssecretaris. Om haar voor al deze inspanningen te belonen kreeg ze niet alleen een mooie bos bloemen, maar ook een PHF. Annette, dank voor je betrokkenheid, je inzet en bovenal voor je prettige samenwerking!

 


Prioriteit geven aan geestelijke gezondheid

Rotary International President R. Gordon R. McInally moedigt clubs en districten aan om zich dit Rotaryjaar te concentreren op initiatieven die tegemoetkomen aan de behoeften op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg. Deze inspanning is zeer persoonlijk voor Gordon, omdat hij weet hoe het is om iemand van dichtbij te zien lijden in stilte. Hij is ook getuige geweest van de kracht van persoonlijke connecties, de waarde van het bespreken van emotioneel en mentaal welzijn, en de levensreddende impact van preventieve zorg en behandeling.

 Uit onderzoek blijkt dat het verrichten van vriendelijke daden een van de meest effectieve stappen is die ieder van ons kan nemen om ons welzijn te beschermen en ons veerkrachtiger te maken tegen alle uitdagingen die we in het leven tegenkomen. Als onderdeel van het bieden van een gastvrije, rechtvaardige en inclusieve omgeving voor iedereen die met Rotary te maken heeft, willen we ook een ruimte creëren waar mensen zich veilig voelen.

 Hoe kun je actie ondernemen?

 Download de brochure Prioritizing Mental Health (Prioritizing Mental Health brochure)  en ontdek hoe u en uw clubs de geestelijke gezondheid kunnen ondersteunen.

Overweeg om contact op te nemen met de Rotary Action Group on Mental Health-initiatieven (Rotary Action Group on Mental Health ).

Blader door de Mental Health Initiatives-campagne via Rotary Showcase en ontdek hoe andere clubs en districten de prioriteiten op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg in hun gemeenschap identificeren en aanpakken. Deel uw eigen inspanningen om geestelijke gezondheidsproblemen te destigmatiseren en misvattingen over deze kwesties uit te wissen.Café Rotary

Beste Rotarians,

Wij hopen dat jullie volop genoten hebben – of nog steeds genieten – van een heerlijke vakantieperiode! Met alle ervaringen vers in het geheugen starten we nu weer met een nieuw Rotary jaar vol met community service en vriendschap!
Wellicht is het een idee om als club deel te nemen aan de avonden die we als Café Rotary organiseren. We organiseren nl.  twee avonden per jaar met altijd een goede spreker in zijn/haar vakgebied. Voel je vrij om je samen met overige leden van je club aan te melden. Op donderdag 21 september viert ons Café Rotary haar eerste lustrum. Ook bij dit 5e Café Rotary bieden we onze ‘oude’ vertrouwde mix van gezelligheid, een smaakvolle schijf van vijf, en een interessante spreker.
Als spreker hebben we Prof. Dr. Ellen Giebels uitgenodigd. Zij is hoogleraar in de Psychologie van Conflict en Veiligheid aan de Universiteit Twente en geïnteresseerd in menselijke reacties en sociale interacties in (conflict-)situaties met een hoog risico en grote belangen.

Praktische informatie:
Datum: donderdag 21 september 2023
Locatie: U Parkhotel, De Veldmaat 8, 7522 NM Enschede
Starttijd: inloop 17:30 uur
Diner: rond 18:00 uur een uitgebreid buffet
Kosten, inclusief 2 drankconsumpties: €35,00

Inschrijven kan tot 19 september 2023 alleen via dit online formulier:  OPGAVE CAFÉ ROTARY

Dit formulier invullen, óók als je uitsluitend aan de lezing deelneemt. Aan- en afmelding via de Rotaryclub app bereiken ons niet. Je ontvangt direct na inschrijving een bevestiging in je mail die als toegangsbewijs zal dienen.

Het bestuur Stichting KPG

KLIK HIER VOOR ALLE INFORMATIEOktoberfest/Benefietfeest t.b.v. Oekraïnsee vluchtelingen

  • Op zaterdag 14 oktober organiseert de Rotary Club Rozendaal Veluwezoom een legendarisch Oktoberfest in de Orange-rie te Rozendaal. De opbrengsten zijn ten behoeve van de Oekraïense vluchtelingen die in de gemeenten Rheden en Rozendaal worden opgevangen.

  • Hierbij de uitnodiging met een link naar een aanmeld formulier. Stuur het door aan al je vrienden en kennissen waarvan je vermoedt dat ze wel zin hebben in een verkleedpartijtje met Duitse muziek, bier en braadworst. Https://forms.office.com/e/ysN1RWrWbM

  • Met jouw deelname wordt het een onvergetelijke avond, om niet te missen.


  • Kosten kaarten a euro 15,00 p.st.  of 100 euro per 10 stuksRotary Maandthema September

September is de maand van basisonderwijs en alfabetisering.

Ons doel is om het vermogen van gemeenschappen te versterken om basisonderwijs en alfabetisering te ondersteunen, de genderongelijkheid in het onderwijs te verminderen en de alfabetisering van volwassenen te vergroten.

Wij ondersteunen onderwijs voor alle kinderen en alfabetisering voor kinderen en volwassenen.Volg het district en de belevenissen van de estafette ook op facebookDeze maandbrief wordt u toegezonden omdat u bent ingevoerd in LEAD, de ledenadministratie van ons district 1560.