© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief nr. 6 December 2023


Het is ondertussen alweer half december, nog even en de dagen worden weer langer, de kerstdagen staan voor de deur en het nieuwe jaar gaat bijna van start. Ook in deze nieuwsbrief weer veel informatie wat er allemaal in het district plaats vindt, maar ook op landelijk niveau.

Ik wens u allemaal veel leesplezier, maar bovenal wens ik u allen fijne kerstdagen, een goede jaarwisseling en een spetterend 2024.Onze leefomgeving, onze verantwoordelijkheid

Onze leefomgeving staat steeds meer in de belangstelling en de reden daarvoor heeft geen verdere uitleg nodig. Ook Rotary International heeft ‘the environment’ in 2021 als zevende aandachtsgebied gekozen. En dat betekent dat Rotarians zich hiervoor door middel van projecten en met  financiële steun nu gericht kunnen gaan inzetten.

In ons district Oost-Nederland wordt speciaal voor dit aandachtsgebied een districtscommissie leefomgeving in het leven geroepen, die de clubs gaan ondersteunen en waar men terecht kan met vragen, ideeën, suggesties en verzoeken voor een lezing door een van de commissieleden.

We zoeken 5-7 leden die zich graag willen inzetten voor deze commissie die in samenhang met andere districten inhoud en invulling gaan geven aan dit aandachtsgebied.

 

Aanmelden kan via Alice van Oppenraaij, alice.van.oppenraaij@rotary-d1560.nlRI-maandthema: preventie en behandeling van ziekten

In de maand december staat voor Rotary International de preventie en behandeling van ziekten als thema centraal. 

De meest bekende Rotaryaanpak van dit thema is voor ons het voorkomen van polio met de “End Polio Now”- actie. Dit programma is in de jaren ’80 van de vorige eeuw gestart en heeft tot geweldige resultaten geleid. In een land als Pakistan zouden zonder het polio vaccinatieprogramma jaarlijks zo’n 240.000 kinderen verlamd raken doordat ze besmet raken met het poliovirus. Nu is dat nog maar een handvol en we streven er met elkaar naar dit naar nul te brengen. Rotary heeft aan de kinderen van de wereld de belofte gedaan om door te gaan met onze inspanningen om polio te bestrijden. Hier gaan we ons zeker aan houden!

In Nederland hebben we ons best gedaan om met de verkoop van tulpenbollen weer zoveel mogelijk geld binnen te halen voor deze actie. Maar de tulpen zijn niet alleen in Nederland verkocht. Ze staan in het voorjaar ook te bloeien in bijvoorbeeld België, Frankrijk, Zweden en Zwitserland. De tulpenbollenactie gaat dit jaar ongeveer € 130.000,- opbrengen. In ons district zijn er dit jaar iets minder verkocht dan vorig jaar, maar nog altijd een prachtig resultaat.

Bedankt voor alle inspanningen om ook dit jaar van de tulpenbollenactie een succes te maken en een mooie bijdrage voor “End Polio Now” te realiseren. Update van ShelterBox over Libië
Afgelopen september werd Libië, en dan vooral de stad Derna 900 km ten Oosten van Tripoli, getroffen door ernstige overstromingen.

Door de moeilijke politieke situatie was het lange tijd niet mogelijk om hulp te bieden in Libië. Daar is nu gelukkig verandering in gekomen dankzij de samenwerking met een andere NGO waar ShelterBox al eerder mee heeft samengewerkt. Hierdoor is ShelterBox in staat om in de komende weken cruciale winterhulpartikelen naar het rampgebied te sturen.

Het gaat dan om winterkleding, thermische dekens en verwarmingstoestellen zodat de mensen zich kunnen beschermen tegen de winterkou. Daarnaast gaan er ook keukensets, zeep, luiers, maanverband en tandenborstels die kant op.

Uw steun zal mensen helpen die getroffen zijn door de overstromingen in Libië en andere rampen over de hele wereld.

Wij geloven dat we de meeste impact kunnen hebben voor gemeenschappen door flexibel te blijven. Het stelt ons in staat onze magazijnen aan te vullen, klaar voor de volgende ramp, en steun te bieden aan mensen die getroffen zijn door extreme weersomstandigheden, conflicten en klimaatcrises over de hele wereld.Het district 1560 is op zoek naar een nieuwe penningmeester.

Belangrijkste taken zijn:

Accorderen ontvangen facturen en voorzien van een code; Goedkeuren van declaraties van stafleden in LEAD; Uitvoeren van de betalingen samen met daarvoor gemachtigde personen; Bijwonen DB vergaderingen en toelichting geven op de financiële situatie; De afspraken die in het gouverneursberaad zijn gemaakt controleren;  Zorgdragen dat de financiële besluiten binnen het district juist worden vastgelegd in de verslagen en het opstellen van de begroting voor het komend jaar met de DGE.

Kortom een leuke functie die weer een grotere kijk geeft op Rotary als geheel.

Aanmelden kan via Alice van Oppenraaij, alice.van.oppenraaij@rotary-d1560.nl

 


Afsluiting van 100 jaar Rotary in Nederland

Afgelopen zaterdag 16 december 2023 was de afsluiting van 100 jaar Rotary in Nederland. Vanaf 28 januari is de bakfiets dwars door het hele land gegaan, meer dan 5.000 kilometers zijn afgelegd en het eindstation was Hulst in Zeeuws Vlaanderen. De vier Rotaryclubs in Zeeuws Vlaanderen hebben gezorgd voor een prachtig afsluiting, een schitterende finale!

De aanwezigen hebben eerst informatie ontvangen over het voedselbos om daarmee iets van blijvende waarde te creëren na 100 jaar Rotary in Nederland, vervolgens was er een indrukwekkend concert van twee harmonieën in de plaatselijke basiliek en tenslotte een mooi afrondende ontmoeting onder genot van een hapje en een drankje. Symbolisch hebben de huidige zeven gouverneurs elk een boom gepland als start van het voedselbos.Rotaryclub Haaksbergen organiseerde een eerste Santa Run

Afgelopen zondag 17 december organiseerde Rotaryclub Haaksbergen een eerste Santa Run. Met 180 deelnemers was dit al meteen een mooi succes. Hoewel het weer eerst op de dag van grauw en grijs was, kwam de dag er steeds beter uit te zien nadat er meer rondjes rond de kerk waren gelopen door de deelnemers en brak zelfs de zon nog door. Rotaryclub Haaksbergen had besloten om de opbrengst van deze Santa Run te doneren aan ALS, de spierziekte die behoorlijk ingrijpend is. Een van de leden van de Rotaryclub had deze ziekte en is net de dinsdag ervoor overleden.
De voorzitter van de Rotaryclub, Robert Pelgrim kon na afloop van de Santa Run een bedrag van 15.000 euro overhandigen aan een vertegenwoordiger van de Stichting ALS. Een geweldig mooi resultaat van een zeer geslaagde middag.
SAVE THE DATE: 20 april 2024

Op 20 APRIL 2024 zal de Discon plaats vinden in en om Doetinchem van 10.00 tot 17.00 uur.

Reserveer de datum en de tijd alvast in de agenda, het beloofd een mooie en inspirerende dag te worden.