© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief nr. 8 Februari 2024


Beste leden in District 1560

Langzaam laten we de winter weer achter ons en kijken we uit naar het voorjaar.  Zo staan er in ons district weer verschillende activiteiten op de agenda welke we in deze maandbrief zullen behandelen. U noteert natuurlijk de datum in uw agenda voor de Discon die op 20 april in Doetinchem zal plaatsvinden. Inkomend voorzitters zullen op 16 maart aanwezig zijn bij de Multidistrict PETS bijeenkomst in Nijmegen.

De actualiteit m.b.t. Gaza vergeten we niet. Daarom een artikel van SHELTERBOX die hulp biedt aan ontheemde mensen in de heftige oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza.

 


RI-maandthema: vrede & conflictbeheersing

Dit jaar lijkt het nog meer dan anders belangrijk om aandacht aan dit thema te besteden. Er zijn nu al meer dan 90 miljoen mensen ontheemd als gevolg van conflicten, geweld, vervolging en mensenrechtenschendingen. De helft van hen zijn kinderen.

Rotary weigert conflict te accepteren als een manier van leven. Onze projecten bieden training om te zorgen voor meer begrip en bieden gemeenschappen de vaardigheden om conflicten op te lossen. We zijn een humanitaire organisatie en vrede is een hoeksteen van onze missie.

Het werken aan vrede in onze gemeenschappen kan wereldwijd effect hebben.

We ondersteunen organisaties zoals Rotary Peace Fellows op het gebied van conflictpreventie. Dat geeft een kans om de onderliggende oorzaken van conflicten aan te pakken, zoals armoede, discriminatie, etnische spanningen, gebrek aan toegang tot onderwijs en ongelijke verdeling van middelen.

Werken aan vrede helpt onze visie van blijvende verandering te realiseren, ook door er zoveel mogelijk mensen bij te betrekken.

Rotary creëert omgevingen waar vrede een kans krijgt.

lees meer op rotary.orgRotary Youth Exchange Commissie

De Jeugdcommissie organiseert in mei een digitale informatieochtend voor jeugdigen die interesse hebben in een avontuur in het buitenland.   Voor aanmeldingen voor deze bijeenkomst mailt u naar interesse@rotaryyep.nl
U ontvangt dan een link naar deze digitale bijeenkomst.

       Zomerkamp


Een van de mooie aktiviteiten voor de jeugd is het zomerkamp. RC Bergh gaat dit komende zomer organiseren samen met RC DAS (Deurne, Asten, Someren). Het is een zomerkamp voor een groep internationale jongeren en het wordt overigens het enige zomerkamp in Nederland, er hebben zich geen andere clubs gemeld. Twee jaar geleden heeft Bergh, toen in samenwerking met RC Epe, ook een zomerkamp verzorgd. Een zeer mooi initiatief van RC Bergh dat zeker navolging verdient in de zomer van 2025.RLI

Rotary Leerinstituut (RLI) najaarstraining district 1560 afgerond

Op zaterdag 20 januari 2024 vond de afsluitende reflectieochtend plaats van de RLI training voor (aankomende) bestuurders van Rotaryclubs in district 1560. Met verve presenteerden de deelnemers de resultaten van de uitgewerkte thema’s ‘ledenbeleid’, ‘communicatie’ en ‘succesvolle clubs’. Een van de deelnemers, Annemieke Tjaden, over haar ervaringen.


Voor meer informatie over het Rotary Leerinstituut: https://www.rotary-rli.nl/Discon 2024  (20 april 2024)


De dag zal worden geopend met een paneldiscussie o.l.v. Wouke van Scherrenburg, met als deelnemers o.a. Guus Hiddink en Otwin van Dijk (namen nog even onder voorbehoud). Vervolgens zullen er een aantal workshops worden gehouden, waarvoor een keuze gemaakt dient te worden. Na de lunch kunnen er een aantal bedrijven worden bezocht (ook hier weer voorkeur opgeven).
Kortom een gevarieerd en interessant programma. Uitgebreide informatie volgt later!Tehuis Pelkrim


Toen de eerste vrouwelijke zendingsarts in Indonesië, dokter G.J. Dreckmeier, in 1973 afscheid nam in Magelang, zijn er fondsen verzameld om een Christelijke tehuis voor oude vrouwen op te richten.

In 2021 was dit huis aan groot onderhoud toe. Een Indonesische donateur heeft de muren hersteld en het hek vernieuwd. St. RWG. heeft in eerste instantie de badkamers en wc’s vernieuwd, alsmede de wasplaats van een dak en een fatsoenlijke vloer voorzien. Ook zijn in de keuken kastjes aangebracht, zodat ongedierte geen kans meer heeft. Dit project kostte € 9875.-

Vervolgens, moest het dak worden vernieuwd. Dit zou oorspronkelijk door de Indonesische donateur geschieden, doch door Covid getroffen, was dat niet meer mogelijk. St. RWG. heeft zich hiervoor ingezet. Het was niet een spectaculair project en ook nog een duur project (€ 23.200.-). De fondswerving was niet eenvoudig maar uiteindelijk is het gelukt en kan Pelkrim weer jaren oude vrouwen huisvesten.

St. RWG. gaat zich in de periode 2024 t/m 2026 vooral richten op het Leprazorg project dat goede resultaten boekt in Indonesië. De intentie is dat St. RWG. halfjaarlijks € 10.000.- bijdraagt aan dit project.PETS  (President Elect Traing Seminar)

Voor de eerste keer zullen 3 districten, nl. D1550, D1560 en D1570, samen de PETS organiseren. Op  Zaterdag 16 maart zal bij Van der Valk in Nijmegen-Lent deze trainings en ontmoetingsdag voor 200 + inkomend voorzitters voor het volgens rotaryjaar plaatsvinden. De inkomend gouverneurs, voor D1550 (Peter de Koning) D1560 (Michael Kors) en D1560 (Denise Go-Feij) zullen de aanwezigen welkom heten.
SHELTERBOX HELPT GAZA.

ShelterBox ondersteunt duizenden ontheemden in Gaza met noodonderdak en andere essentiële zaken. In samenwerking met Medical Aid for Palestijnen (MAP) zal de liefdadigheidsinstelling dekzeilen, touw en andere voorwerpen ter beschikking stellen, zodat mensen tijdelijke reparaties aan beschadigde gebouwen kunnen uitvoeren, waardoor ze waterdicht blijven en worden beschermd tegen weersinvloeden.
De humanitaire nood groeit, nu de lage wintertemperaturen de levens van 1,9 miljoen ontheemden – meer dan 85% van de bevolking in Gaza – in gevaar brengen. De mensen in Gaza waren al afhankelijk van humanitaire hulp en de huidige hoeveelheid hulp die Gaza binnenkomt is nog maar een fractie van wat nodig is.


Hulp in landen krijgen en daarheen brengen waar het nodig is in tijden van conflict kan moeilijk zijn, vooral als er schade is aan de infrastructuur en aanvoerroutes. De toegang tot Gaza is beperkt, dus om steun te bieden aan ontheemden werkt ShelterBox samen met MAP - een medische organisatie die al in Gaza werkte voordat de oorlog begon.
Hulp brengen in Gaza is een uitdaging. Het is langzaam en onvoorspelbaar, waarbij grensovergangen vaak op korte termijn worden gesloten. De situatie is complex, maar het is onze bedoeling dat onze hulp de komende weken mensen zal bereiken via de grensovergang bij Rafah tussen Egypte en Gaza

De levering van voedsel, water en medicijnen krijgt voorrang bij binnenkomst, waarbij hulp vanuit Egypte en Jordanië via Rafah of de grensovergang Kerem Shalom tussen Israël en Gaza naar Gaza wordt vervoerd.

Voor een directe donatie kunt u gebruik maken van de QR code.

Daarmee ondersteunt u het werk van SHELTERBOX

Voor het hele artikel klik u HIERWAARSCHUWING!


Bij de verschillende verslagen, reportages en artikelen wordt regelmatig gebruik gemaakt van foto’s ter ondersteuning van de boodschap. Gebruik dan eigen foto’s en geen foto’s van internet. Voor je het weet gebruik je een foto van het ANP waar je geen toestemming voor hebt gevraagd. Het gevolg kan zijn dat je een schikkingsvoorstel ontvangt als je een foto hebt gebruikt zonder de benodigde licentie of toestemming. Dan kun je een schikkingsvoorstel ontvangen ter grootte van 312,50 euro, zoals recent een Rotaryclub in ons district en dat is toch zonde van het geld!NIEUWE PENNINGMEESTER

Ik ben heel blij dat we er in geslaagd zijn om een nieuwe penningmeester te vinden voor ons district, Jaco Voltman. Jaco is lid van RC Rio a/d IJssel, werkzaam bij de TU Twente als business controller.
Ik wens Jaco heel veel plezier in zijn nieuwe rol16 MAART 2024 PETS in Nijmegen

20 APRIL DISCON in Doetinchem.