© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief nr. 11 - Mei 2023


Beste Rotarians in District 1560.

We gaan alweer langzaam op weg naar het einde van dit Rotaryjaar 22-23. Nog maar 6 weken te gaan voordat we het nieuwe jaar 23-24 in gaan met een fantastisch nieuw thema nl. "Create Hope in the World".  Wellicht wilt U het filmpje nog even bekijken waarin de nieuwe president Gordon R. McInally uiteenzet waar dit thema voor staat.

Ook staan er weer diverse activiteiten op het programma. Zo is er op 19 juni van 10.00 - 12.00 uur een online bijeenkomst over jeugduitwisselingen. Het thema youthservice is tevens het maandthema van Rotary International.

Afgelopen zaterdag 13 mei vond de DISCON1560 plaats in Nunspeet. Een geweldig evenement. Een kleine fotoreportage is HIER te bekijken.  Voor een kort verslag verzorgd door de DCC klikt u HIER!


Maandthema van Rotary International: youthservice

Youthservice, ook wel new generations genaamd, is naast clubservice, vocational service, communityservice en international service de vijfde avenue of service. Rotary International kent een aantal jeugdprogramma's die clubs een stimulans geven om de jeugd en jongeren meer en actiever te betrekken bij hun serviceprojecten.

 1. Intercontinentale jeugduitwisseling van 1 jaar,
  leeftijd 16-18 jaar
 2. Uitwisseling van gezin tot gezin 3 tot 6 weken,
  leeftijd 16 tot 19 jaar
 3. Zomerkamp 2 - 4 weken,
  leeftijd 15 tot 23 jaar
 4. New generations exchange (NGE) 1 week tot 3 maanden,
  leeftijd 18 tot 25 jaar
 5. Rotary youth leadership awards (RYLA) vaak een weekend,
  leeftijd 18 tot 26 jaar


De eerste 3 activiteiten worden door de Nederlandse districten gezamenlijk uitgevoerd via de stichting MDJC (multidistrictjeugdcommissie). NGE en RYLA vallen hier niet onder maar zijn jeugdactiviteiten per district. In Nederland kennen we daarnaast nog diverse aanvullingen zoals:

 • Jeugdvakantieweek, leeftijd basisschool
 • Handicamp circa 1 week, leeftijd 15 tot 25 jaar


Meer info over de programma's bekijk de websiteVerrassingsbezoek RI-president Jennifer Jones

Tijdens haar reis door Europa heeft president Jones tijd vrijgemaakt om in Nederland verschillende projecten bij te wonen waar Rotary zich mee bezig houdt. Hoofdthema is de viering van 100 jaar Rotary in Nederland, die het hele jaar gevierd wordt met een emissie loze estafette op een elektrische bakfiets langs alle Rotaryclubs in Nederland. Op 22 april bezocht Jennifer Jones de Rotarians van Nederland als echte People of Action. De landelijke viering met de estafette langs alle clubs met de TREK bakfiets, is natuurlijk de perfecte gelegenheid om aan de president te laten zien waar Rotary Nederland voor staat, wat we doen en wie we zijn. Tijdens de overdracht van de bakfiets en de gouden estafetteschop van district 1570 aan district 1590 in Lelystad is een stralende Jennifer onze hoofdgast. De clubs in Lelystad laten op het stadhuisplein van Lelystad zien en horen dat ze een feestje kunnen vieren. Veel aspecten en goede doelen komen aan bod op het podium, van ziektepreventie tot jeugd.

President Jones, de eerste vrouwelijke president van Rotary en haar echtgenoot Nick zien hoe de levensgrote 100 jaar puzzel gelegd wordt en natuurlijk wordt er gefietst. Maar niet nadat de bakfiets officieel is overgedragen door gouverneur Aad Otto (1570) aan Gerda Breeuwsma van het volgende district, 1590.

Na het programma in Lelystad is er een bijeenkomst in Almere met aandacht voor projecten van Interact-clubs, laaggeletterdheid en diversiteit (DEI) en natuurlijk Imagine Rotary.

Het informele karakter van dit bezoek komt ook ‘s avonds tijdens een diner met Nederlandse bevriende Rotarians naar voren. Rotary, dat is samen goede doelen steunen, People of Action maar bovenal, vriendschap.

Zonder de inzet en hulp van heel veel mensen was dit bezoek niet mogelijk geweest. Heel veel dank aan de leden van de Rotaryclubs in Lelystad en Almere, de gouverneurs en PDG Lies van Wijngaarden en haar organisatiecomité.

Claire Slingerland heeft het op video vastgelegd.Succesvol RYLA-weekend

Het is vrijdagmiddag, 14 april 2023. Het RYLA-weekend gaat zo beginnen. 29 jonge mensen, tussen de 19 en 28 jaar, komen vanuit evenzovele plaatsen in Nederland naar het U-park hotel in Enschede. Om gedurende een intensief weekend uitgedaagd te worden om hun individuele leiderschapskwaliteiten te ontdekken en te ontwikkelen. Het worden twee dagen vol inspanning en ontspanning. Het programma is opgezet met een afwisseling  van workshops, (groeps)opdrachten en spelvormen.

Aan het slot, op zondagmiddag, is er een hechte groep ontstaan.

De beste samenvattingen van het weekend komen natuurlijk van de deelnemers zelf:

 • “Een geweldige ervaring waar iedereen heel open minded in ging waardoor het heel prettig was.”
 • “Mijn ervaring was gezellig, intensief, druk en vermoeiend. Ik heb veel geleerd over wat bij mij past en wat niet...”
 • “Ik heb RYLA ervaren als een prikkelende snelkookpan, georganiseerd door bevlogen mensen in een fijne sfeer. Zeker een aanrader.”

In de evaluatie geven àlle 29 deelnemers aan, vrienden zeker aan te bevelen óók een RYLA-weekend te bezoeken !
Die zal in het voorjaar van 2024 weer georganiseerd worden in district 1560.

Dit najaar is er eerst nog een internationale RYLA, tegenwoordig crossborder Ryla genoemd. (In samenwerking met Duitsland).


Project ‘Kristal Orkest’ wint Rotary Jeugdstimuleringsprijs 2023

Project ‘Kristal Orkest’ uit Apeldoorn heeft de finale van de Rotary Jeugdstimuleringsprijs 2023 van district 1560 gewonnen. Met de hoofdprijs van € 2.500,- kan het orkest, dat bestaat uit jonge muzikanten met en zonder beperkingen, haar muziekinstallatie vervangen.

Voorrondes

Uit de vier regio’s van Overijssel en Gelderland die aan de wedstrijd meededen, kwamen de meest uiteenlopende projecten. In de voorrondes werden de beste inzendingen genomineerd. Regio I (Noord Veluwe) had de meeste inzendingen, gevolgd door regio V (Twente Noord) De genomineerden waren: ‘Zomerschool MAKS’ (Twente Zuid), ‘Project Kristal Orkest’ (Noord Veluwe),  dweilorkest ‘Kleintje Spul(t)’ (Achterhoek) en ‘Vang je droom ‘(Twente Noord). Die wonnen daarmee € 1.250,- op voorwaarde dat zij hun project tijdens de finale kwamen presenteren. De inzendingen ‘Zomerschool Epe’ en ‘Talentendag 10 jaar @ Robert’s’ (Noord Veluwe) en ‘Doepark natuureducatie’ (Twente Noord) kregen een aanmoedigingsprijs van € 625,- . Maar wie sleepte de extra prijs van € 1.250,- in de wacht?

Finale

Op donderdagavond 20 april vond de finale plaats in congrescentrum  ‘Bee in the Garden’ in Klarenbeek. Organisator en Rotarian DGN Michael Kors vertelde de finalisten dat Rotary een wereldwijde organisatie is en dat jeugd een van de focusgebieden is. Met veel enthousiasme en een beetje spanning waren daarna drie van de vier genomineerden aan de beurt om hun projecten te presenteren.

.

De vakjury met Naomi Beijer (tiener- en jongerenwerker bij 2022 winnaar Studio 15, Almelo) en tekstschrijver Frieda Tax was zichtbaar onder de indruk van de kwaliteit. Aan hen de moeilijke taak de districtswinnaar aan te wijzen. Juryvoorzitter en Rotary districtsgouverneur Wim Gerards: ‘De inzendingen lagen echt heel dicht bij elkaar en de jury had het zeker niet gemakkelijk’. Naomi Beijer kreeg de eer om de prijswinnaar 2023 bekend te maken: Project ‘Kristal Orkest’ van de Stichting InKluZie uit Apeldoorn. Dit leerorkest laat kinderen met en zonder beperking muziek met elkaar maken. Naast de regioprijs van € 1.250,-  won dit project ook de extra prijs van € 1.250,- en werd daarmee districtswinnaar. ‘Superblij mee!’, was de reactie namens het leerorkest. De vierde genomineerde (‘Vang je droom’) was niet aanwezig, zodat de aanspraak op de regioprijs en de kans op de extra prijs kwamen te vervallen.

De Rotary Jeugdstimuleringsprijs 2023 is een initiatief van Rotary District 1560.


Zijn uw CLUBGEGEVENS IN LEAD up-to-date?

Rotary International en je district verzamelen informatie over clubs en clubfunctionarissen voor het Rotaryjaar 2023-24 en we hebben jouw hulp nodig. We vragen je club om inkomende clubfunctionarissen aan Rotary te melden om ons te helpen bij het verzamelen van bronnen voor Rotary-leden over de hele wereld, inclusief de zoekfunctie voor clubs op Mijn Rotary. Dit zal er ook voor zorgen dat inkomende clubfunctionarissen vitale informatie van Rotary ontvangen. Dit is een herinnering dat als je dit nog niet hebt gedaan, je de namen van de nieuwe functionarissen van je club vóór eind mei moet indienen.

Graag indienen of verifiëren:

De namen van de voorzitter, secretaris, penningmeester, voorzitter van de Rotary Foundation, lidmaatschapsvoorzitter, voorzitter van het publieke imago en voorzitter van serviceprojecten van je club, evenals hun contactgegevens, zoals postadressen, e-mailadressen en telefoonnummers

De vergadergegevens van je club: plaats, adres, dag en tijd

De contactgegevens van je club: een permanent telefoonnummer en, als je die hebt, een permanent e-mailadres en postadres waar alle clubfunctionarissen post kunnen ontvangen, evenals de clubwebsite.

Voor evt. vragen richt u zich tot de secretaris van ons district. annette.olree@rotary-d1560.nl

 


ONLINE INFORMATIE OCHTEND JEUGDUITWISSELING

ZATERDAG 10 JUNI 2023 | 10:00 - 12:00 UUR

Voor wie?
Jongeren, ouders, rotary clubs, rotarians, niet-rotarians

Over de informatiedag:
Tijdens deze interactieve digitale informatie ochtend maak je kennis met Rotary's uitwisselingsprogramma's

 • Leer meer over de verschillende vormen van uitwisseling die Rotary biedt en waar je heen kunt gaan
 • Maak kennis met oud exchange studenten via de online landenmarkt waar zij hun verhalen, herinneringen en ervaringen delen
 • Kom in contact met gastouders en Rotary clubs die exchange studenten ontvangen hebben
 • Oriënteer je op het aanmeldingsproces en stel al je vragen aan onze Multi District Jeugdzaken Commissie
Voor aanmelding en meer


Een oude traditie.

Tijdens het laatste gemeenschappelijke clubbezoek op dinsdag 2 mei van Gouverneur Wim Gerards aan clubs in Regio V werden vaantjes uitgewisseld tussen de voorzitters van RC Deventer Centrum (Guliz Tomruk) en RC Bathmen-de Schipbeek (Anne-Marie Jogems). Het vaantje van RC Deventer is vervaardigd uit blik; een link met de vroegere blik-fabricage in Deventer.

Het was een hele gezellige avond waar leden van beide Rotaryclubs en Rotaractclub Deventer elkaar beter hebben leren kennen. De 3 clubs trekken ook samen op bij het uitvoeren van etappes en gerelateerde activiteiten in het kader van “100 jaar Rotary in NL”.

RC Bathmen-de Schipbeek organiseert in de nacht van 21 op 22 juli een nachtwandeling met fondswerving van een “Moeder en Kind” project in Uganda.

RC Deventer organiseert op 27 mei de jaarlijkse Rally ”Miglia Daventria” alweer voor de 12e keer als belangrijk fondswerving project.

Na het eten streden een 7 tal teams een Clubquiz met behulp van de app Kahoot!.

Na 22 vragen over algemene zaken, Deventer en Rotary bleek het team “Tha Hoecksitter” de beste score te hebben.


Wandelen voor Water 2023 Rotary Veluwezoom

   Een samenwerkingsverband van 3 Rotaryclubs in District1560 Regio IV

Vrijdag 24 maart 2023 was een dag om trots op te zijn. Dankzij de gezamenlijke inspanningen van RC Ede, RC Ede-Kernhem en RC Bennekom is de leukste tweejaarlijkse wandelactie in de gemeente Ede, Wandelen voor Water, weer een groot succes geworden. Ruim 450 leerlingen van tien verschillende basisscholen hebben meegelopen met inmiddels de vijfde editie om zelf iets te kunnen betekenen voor hun leeftijdgenoten in Oeganda. Ook zijn zij wijzer geworden over duurzaam omgaan met water.

Met een sportieve wandeling van 6 kilometer met 6 liter water op de rug is een recordbedrag per leerling opgehaald. Bij de afsluiting van de wandeling op het marktplein in Ede werd bekend gemaakt een voorlopige opbrengst van € 22.258,29. Nadien zijn er echter nog de statiegeldflessen van de leerlingen ingeleverd en zijn er aanvullende donaties ontvangen, waaronder een zeer royale voor een bedrag van € 1.000,00 vanuit RC Wageningen-Bergpoort. Uiteindelijk heeft deze editie van Wandelen voor Water een totaalbedrag van € 24.112,00 opgeleverd.

De opbrengst komt via stichting Simavi volledig ten goede aan WASH-projecten in Oeganda en meer in het bijzonder de districten Bunyangabu en Kabarole. WASH staat voor Water, Sanitatie en Hygiëne. In deze districten zijn er veel scholen zonder voldoende water-, sanitatie- en hygiëne faciliteiten. Het doel van deze projecten is het verkrijgen van toegang tot veilig water, een basisrecht voor iedereen.


Vanuit de organisatie gaat onze dank uit naar de deelnemende scholen, de leerlingen, de gemeente Ede, de sponsoren, de vrijwilligers en alle donateurs. Voor 2025 plannen wij opnieuw een Wandelen-voor-Water actie.

Voor info: 

Rotary Veluwezoom    rotaryveluwezoom@gmail.comIHE Delft Institute for Water Education

 IHE Delft Institute for Water Education in Delft is het kennis- en opleidingscentrum voor water van UNESCO.

Het instituut richt zich op de overdracht van kennis en ervaring via postgraduaat onderwijs en training.

Daarnaast is IHE Delft bekend om zijn rol in onderzoek en advisering gericht op het versterken van institutionele en menselijke capaciteiten. In zijn meer dan 60-jarig bestaan heeft het instituut een wereldwijd netwerk van ruim 23.000 alumni in meer dan 190 landen opgebouwd. In Delft verzorgt IHE Delft Masters- en PhD-opleidingen voor professionals uit ontwikkelingslanden.

Voor wie interesse heeft kan via DEZE LINK  het jaarverslag van Rotary Scholarship programma 2021-2022 IHE Delft Instituur voor Watereducatie bekijken


INTERNATIONAAL

Nederlandse partnerclub gezocht

In Nederland zijn enkele Interland Commissies (ICC) actief waaronder de ICC Nederland-Duitsland. Een doel van zo'n ICC kan zijn het versterken van vriendschap en intercultureel begrip tussen bewoners van die landen of/en het initiëren van gezamenlijke projecten.

De ICC Nederland-Duitsland heeft een lange historie (is opgericht in 1952) en heeft als doel: het stimuleren en  bemiddelen in het leggen van contacten tussen Rotaryclubs. Als er bijvoorbeeld Nederlandse Rotary­clubs zijn die een contactclub zoeken in Duitsland of Duitse clubs die een contactclub zoeken in Nederland dan worden via de ICC de clubs met elkaar in contact gebracht. Uiteindelijk is het aan de clubs of er een match is.

Momenteel zijn er enkele clubs in Duitsland die een partnerclub zoeken in Nederland. Als uw club geïnteresseerd is, neem dan contact op met Hans Nillesen (drhansnillesen@gmail.com, 06 3322 0103).100 jaar Rotary Nederland. Voor district 1560 is gezondheid van Moeder en Kind het focusgebied.

Zaterdag 13 mei was er een zonovergoten Discon in Nunspeet. Goed georganiseerd, goede sprekers, die hun motivatie om verder te komen hebben gepresenteerd, en om wat voor anderen te betekenen. Eerlijke en heerlijke gerechten en drankjes in de pauze. Daarnaast waren er presentaties van projecten van diverse clubs en Rotary organisaties. We zagen End Polio Now, Shelterbox, Job Rotary, en diverse initiatieven van clubs uit 1560.

In het kader van 100 jaar Rotary Nederland heeft district 1560 dit jaar het focusgebied “Gezondheid van Moeder en Kind” centraal staan.

RC Ambt Almelo presenteerde het Uganda project: Na een oproep 2 jaar geleden van RI President Holger Knaack en de WHO, om de moedersterfte in sub-Sahara Afrika omlaag te brengen, heeft RC Ambt Almelo met zusterclub Herford (Duitsland) het initiatief genomen om samen met de Almelose St. Equator Medicare en Wilde Ganzen daaraan te gaan werken. Na grondige exploratie i.s.m. de WHO Uganda blijkt dat een absoluut gebrek aan verloskundigen in noord Uganda de kern is van het probleem. Daardoor wordt er te weinig gedaan aan anticonceptie (m.a.g. veel illegale “unsafe” abortus), worden zwanger vrouwen onvoldoende begeleid tijdens zwangerschap of bevalling, en zij worden te laat of niet verwezen naar een vaak veraf gelegen ziekenhuis. Daardoor komt in deze regio vroeg of laat 1 op de 10 vrouwen te overlijden.

Met een school voor verloskundigen in de regio bij een goed opleidingsziekenhuis kan er uitzicht komen voor betere kansen voor zwangere vrouwen. De bouw vordert gestaag.

Daarnaast wil RC Ambt Almelo met steun van 3 clubs uit Brugge e.o., club Wierden èn de lokale RC Gulu gaan voor een Global Grant: interieur en leermiddelen. Bijdragen van andere clubs uit 1560 kunnen i.h.k.v. 100 jaar Rotary Nederland helpen dit doel te bereiken. Help om onnodige moedersterfte omlaag te brengen !

Info: Dick Jungst  djungst5@gmail.comLedenbeleid en ledenbehoud

De district ledencommissie zoekt een extra persoon voor de noodzakelijke uitbreiding! 

Als je belangstelling hebt, meld je dan bij ons aan!
Henri van het Erve: henri@sternadvies.nl

Per 30 april 2023 is het ledenaantal in ons district 2237

Met hartelijk groet

Wim Gerards.