© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief nr. 4 - Oktober 2022


Beste Rotarians in District 1560.

Hierbij mijn vierde maandbrief. Wederom zijn er diverse onderwerpen en graag vraag ik jullie bijzondere aandacht voor een nieuw te starten project “Scoor voor je Club” ik ben erg benieuwd naar reacties. Verder belangrijk om in de club jaaragenda de “Week van de Open Club” bijeenkomst op te nemen; een uitgelezen kans om velen kennis te laten maken met Rotary.

Graag wens ik een ieder veel leesplezier toe.Rotary gaat aan de slag met innovatief instrument om structureel fondsen te werven.

Imagine: Stel je eens voor dat...

 • Rotary clubs zouden  beschikken over een structurele bron van inkomsten voor hun goede doelen     
 • clubleden lokale ondernemers niet om geld hoeven vragen maar omzet komen brengen
 • clubleden eenvoudig voor zichzelf en voor hun naasten kunnen sparen; alleen maar door lokaal te besteden…
 • er een mechanisme is dat leidt tot structurele steun aan The Rotary Foundation
 • Rotary een over een instrument beschikt waarmee we  bijdragen aan een beweging die nationaal en internationaal positieve impact kan
   veroorzaken

Het Scoor voor je Club format

Het Nederlandse bedrijf Dappre heeft een privacy-vriendelijke app ontwikkeld met een achterliggend netwerk van services waarmee maatschappelijke organisatie een eigen 'digitale clubkaart' kunnen uitgeven en verspreiden onder hun achterban. De deelnemende achterban koppelt zo’n 'digitale clubkaart’ in de handige Dappre app aan hun betaalrekening en kan zo het hele jaar door euro’s ’scoren’ bij lokale winkels en horecagelegenheden die meedoen en een bijdrage beschikbaar stellen. Het hele systeem heeft een passende naam gekregen: ’Scoor voor je Club’. 

Rotary Nederland ondersteunt dit initiatief en beveelt dit van harte bij haar clubs aan!

We hopen dat veel van onze clubs zich aansluiten en zich zo van  extra funding voor goede doelen verzekeren. We zullen regelmatig publiceren over succesvolle voorbeelden om zo elkaar te stimuleren.

Wat moet je doen om mee te doen?

De club geeft een eigen “digitale clubkaart” uit en maakt daarmee mogelijk dat leden van de club gaan sparen voor de goede doelen van de club. De clubleden melden zich vervolgens aan door de Dappre Scoor voor je Club app in de app store te activeren.

Een eigen ‘digitale clubkaart’ uitgeven voor jouw Rotaryclub? Dat kan door, zonder kosten en in 2 minuten, het aanvraagformulier in te vullen dat je kunt vinden achter deze link.

Qiy Foundation

www.qiyfoundation.org

Scoor voor je Club

www.scoorvoorjeclub.nl

Dappre

www.dappre.com 

MarcelvangalenDesign

www.marcelvangalendesign.nlRYLA 2022 

Na twee jaar corona-beperkingen zijn 35 jongeren ‘eager’ om zich in het RYLA-weekend te storten als ze elkaar op vrijdagavond 30 september ontmoeten. Na een korte onderlinge  kennismaking duiken ze gezamenlijk het avondprogramma in. Een programma waarin ze kennis maken met een heel nieuwe manier om naar communicatiestijlen te kijken. En hoe die stijlen een persoonlijk profiel vormen. Een profiel dat de gevoelens en gedragingen kleurt van henzelf en natuurlijk ook van degenen waarmee ze omgaan. Het levert niet alleen zelfinzicht op maar ook begrip voor de reactie van anderen… “..nu snap ik waarom ik altijd ruzie krijg met mijn zus ..”  klinkt het in de wandelgang. 

Op zaterdag en zondagmorgen starten het programma weer vroeg, om 9 uur is iedereen paraat. Een enkeling met slaap in de ogen omdat de avond ervoor erg gezellig was !

Talentontwikkeling, Leiderschap en Conflichthantering zijn op zaterdag de onderling verbonden thema’s die worden uitgediept in twee workshoprondes. De aanwezige assessoren spiegelen wat ze bij de deelnemers waarnemen en verdiepen daarmee het zelfinzicht van die laatsten.

Het zondagprogramma is een combinatie van een energieke, speelse terugblik en een moment om voornemens voor de toekomst te formuleren.

De deelnemers aan RYLA 2022 in district 1560 zijn tussen de 20 en 28 jaar. Een aantal studeert, anderen zijn net een paar jaar aan het werk. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze vragen hebben over keuzes die ze moeten gaan maken of net gemaakt hebben. Vragen over hoe regie te voeren over hun eigen leven. 

Het weekend heeft het bewustzijn over ieders persoonlijk leiderschap versterkt. 

Inderdaad, de letters RYLA betekenden dit weekend: Rotary Young Leadership Awareness.  

Een deelnemer vatte RYLA 2022 als volgt samen: "Extreem leerzaam over mijzelf en anderen. Drukke dagen vol met interessante lessen die ik zal meenemen voor het leven." Rotary Café

Beste Rotarian,

Zoals toegezegd voor de start van deze prachtige zonnige zomer, heeft donderdag 27 oktober a.s. weer het 4e Café Rotary plaats.

De herfst staat op het punt van doorbreken. We keren terug naar onze warme truien en lange broeken. Te meer nu verwarming en gaskachels bij menigeen op een lager pitje staan dan anders.
Is de kous daarmee af, of zullen we de broekriemen in deze politiek en economisch onrustige, bovenal dure tijd ook op andere gebieden moeten gaan aanhalen?
Het staat in elk geval als een paal boven water dat Poetin geen beer is op sokken en dat het conflict in de Oekraïne ons -hoe dan ook- niet in de koude kleren gaat zitten.

We hebben een spreker die ons kan vertellen waar precies de welbekende schoen wringt of zal gaan wringen bij de internationale ontwikkelingen in specifiek deze periode.
De heer Han ten Broeke, voormalig Tweede Kamerlid voor de VVD en woordvoerder voor Buitenlandse Zaken en Defensie. Momenteel directeur Politieke Zaken bij het Haags Centrum voor Strategische Studies. Een kennisinstituut dat zich richt op strategische besluitvorming ondersteuning en advies op het gebied van internationale en nationale veiligheidsvraagstukken.
Kortom, dit belooft wederom een super interessante en boeiende avond. Dát kunnen we op onze lokale, Twentse klompen wel aanvoelen.

Inschrijven kan tot  dinsdag 25 oktober 2022

De zaal heeft een beperking van maximaal 150 personen. Zorg dat je er bij bent!

Hier (alleen) online inschrijven


Going global in Utrecht!

Jaarlijks wordt tweemaal de Rotaract Europe Meeting (REM) georganiseerd met een voor- en een natrip in een Europese stad. Aankomende 23-36 januari gaat de Pre-REM plaatsvinden in Utrecht! Dat betekent dat er 35 Rotaracters vanuit heel de wereld afreizen naar Utrecht om ons land te leren kennen.

Dat betekent fietsen, pannenkoeken, canal tours, molens en natuurlijk Utrechtse forten. Nederland is natuurlijk meer dan molens en tulpen, daarom willen we jullie op woensdag 25 januari uitnodigen in Utrecht om samen te borrelen!

Wij hopen alle deelnemers een mooi beeld te geven van Nederland en een onvergetelijke ervaring te geven. We zien jullie graag op 25 januari! 


Meer weten over REM en haar doelstelling klik hierWeek van de Openclub Bijeenkomsten

Beste Clubvoorzitters en programma commissarissen.

Komende jaar wordt wederom “de week van de open club bijenkomst” georganiseerd, 

Veel clubs kijken terug op een succesvolle avond, plan op tijd je activiteiten en zet het alvast in het clubprogramma!

Alle informatie over de WOCClub in het nieuws...  

Luchpakket actie van de Rotary Elburg- Oldebroek 2022. Onlangs hebben leden van Rotary Oldebroek-Elburg en de stichtingen Present Oldebroek en Present Elburg opnieuw vele mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken verblijd met een uitgebreid brunchpakket. Er werden 250 lunchpakketten bezorgd op 104 adressen in Gemeente Elburg en Gemeente Oldebroek. Ook burgemeesters Tanja Haseloop (Oldebroek) en Jan Nathan Rozendaal (Elburg) leverden een aantal vrolijke gele tassen af.

Mooie ontmoetingen, blije gezichten en veel dankbaarheid voor de uitgebreide inhoud van het lunchpakket. Een ontvanger gaf als dank een zelfgemaakt kaarsje terug. Een vriendelijk woord, glimlach of gebaar; het maakt echt een wereld van verschil!Social media Rotary in Nederland

Hierbij de social media statistieken van September. Opvallend deze maand is dat de cijfers van LinkedIn behoorlijk gestegen zijn. Qua weergaves bijna gelijk aan Facebook. Ook het aantal volgers is mooi gestegen LinkedIn +266 en Facebook +126.

Geinteresseerd in statistiek, filmpjes etc.  klik dan op onderstaande link

Petra Claessen, RAN bestuurslid Marketing & Communicatie
René Spijker, Content manager

Bekijk hier de statistieken en filmpjes (video overview)Meer Kennis – Meer Rotary !

Een actieve oproep aan alle inkomend voorzitters zich snel op te geven.

Er zijn16 plekken per training. Inschrijving per heden via: https://www.rotary-rli.nl/waar-kan-ik-meedoen/district-1560-oost-nederland.

De eerste RLI-training-nieuwe-stijl gaan we plannen op:

Digitale aftrap

Maandagavond 21 november 2022

Interactiedag

Zaterdag 14 januari 2023 (gehele dag)

Reflectiedag

Zaterdag 11 maart (ochtend of middag)


Met dit datablok kunnen we de RLI uitvoeren en afronden voorafgaand aan de PETS (18 maart 2023). De eerste ervaringen met het nieuwe model hebben geleerd dat we de groepsgrootte moeten beperken tot maximaal 16 personen (even aantal). Rekening houdend met altijd een lastminute afmelding stopt de inschrijving per groep op 18 personen.

“Imagine” dat we aangenaam verrast worden met veel aanmeldingen dan gaan we twee groepen opstarten!

De data voor het tweede blok:

Digitale aftrap

Maandagavond 12 december 2022

Interactiedag

Zaterdag 28 januari 2023 (gehele dag)

Reflectiedag

Zaterdag 25 maart (ochtend of middag)

contact:  Henri van het Erve, RLI-coördinator D1560.   henri@sternadvies.nl

 

 

Kom met je Rotaryclub in actie voor END POLIO NOW !

De End Polio Now tulpenactie 2022 is gestart. De bollen kunnen nog tot 1 november besteld worden. Ze moeten voor het eind van het jaar de grond in.

Ook het afgelopen jaar hebben veel Rotarians gezorgd dat een mooie bijdrage is geleverd aan het uitroeien van polio. De End Polio Now tulpen bloeien dit voorjaar niet alleen in Nederland, maar ook in België, Duitsland, Canada, Frankrijk, Verenigde Staten, Zweden en Zwitserland.

In één doosje zitten 25 tulpenbollen. Een projectverpakking met 2.500 bollen is voldoende om 25 vierkante meter te beplanten. Met de verdrievoudiging van de Bill & Melinda Gates Foundation was de opbrengst afgelopen jaar bijna een half miljoen euro!

24 oktober is wereldpoliodag; een mooie gelegenheid om door middel van een donatie/bestelling daar aan mee te doen.

Poliovaccinatie helpt echt: waren er in het begin van de actie ( jaren 80) ieder jaar 350.000 nieuwe poliopatiënten, nu zijn het er enkele tientallen. Maar verzaken we, en laten we de strijd versloffen, dan komt polio terug, ook in Europa.

Het Nederlandse Rotary District 1560 doneerde ook nog € 12.000,--.

Met extra bijdragen vanuit het Rotary World Fund en de Bill & Melinda Gates Foundation zorgden onze End Polio Now tulpen  sinds we in 2014 begonnen met de verkoop voor € 2.750.000,-- aan middelen om de ziekte polio te bestrijden. 
Op de website van www.endpolionow.org  staat informatie, maar op de website  https://polioeradication.org/  staat echt veel info, met plaatjes en filmpjes en actuele informatie over de situatie in ieder afzonderlijk land. 

Bestel ze snel en klik op de link hiernaast!

KLIK HIER VOOR UW BESTELLINGRotary maandthema oktober..

Wist je dat Rotary International heeft besloten om de maandelijkse thema's te actualiseren om de aandachtsgebieden weer te geven? Hier is een overzicht van de oude en nieuwe maandthema's tijdens het Rotary Jaar. Ze geven u meer flexibiliteit als u deze structuur gebruikt om uw programmaschema te ontwikkelen.

Voor deze maand is het oude: Vocational Service  vervangen door Economic and Community Development

Het werk van Rotary begint in de gemeenschap en elke gemeenschap heeft zijn eigen unieke behoeften en zorgen. Hoewel we op talloze manieren van dienst zijn, hebben we onze inspanningen gericht op zes belangrijke gebieden om onze impact te maximaliseren. Deze gebieden omvatten enkele van 's werelds meest kritieke en wijdverbreide humanitaire behoeften. Rotaryleden die nieuwe serviceprojecten plannen, worden aangemoedigd om deze gebieden en de vele mogelijkheden voor innovatieve projecten daarin te overwegen. Rotary International en The Rotary Foundation hebben zes aandachtsgebieden als organisatorische prioriteiten vastgesteld: .....

 • Vrede en conflictpreventie/oplossing
 • Ziektepreventie en behandeling
 • Water en sanitair
 • Gezondheid van moeder en kind
 • Basisonderwijs en alfabetisering
 • Economische en gemeenschapsontwikkeling

Er zijn talloze manieren waarop Rotaryclubs deze problemen zowel lokaal als internationaal kunnen aanpakken.100 jaar Rotary in Nederland.  Laatste informatie


Er was landelijk veel belangstelling voor de online informatiebijeenkomst 100 Jaar Rotary in Nederland van 12 september jl. Naast de geweldige opkomst zijn er al meer dan 160 Rotarians die mee willen denken en doen om van 100 jaar Rotary in Nederland een groot succes te maken. Namens de landelijke werkgroep dank voor jullie enthousiasme en actieve bijdrage aan de bijeenkomst. 

De plannen voor de 100-jaarviering in 2023 zijn besproken en toegelicht, en met elkaar zijn ideeën uitgewisseld voor de start van de landelijke estafette op 28 januari 2023. 

Kon je niet bij deze informatiebijeenkomst aansluiten? Kijk haar terug op bovenstaande video. Alle inspirerende ideeën van deze avond zijn hier te vinden.

Voor de route en data in ons district klikt u volgende link:  https://www.rotary.nl/100/1560/Regio 22 Rotary  /  Foundation seminar

Op 26 november zal er een siminar worden gehouden bij het water instituut delft. De Rotary  Foundation en het IHE Delft instituut voor Water Educatie werken sinds November 2011 samen in een strategische partnership, waarbij The Rotary Foundation (TRF) scholarships beschikbaar heeft gemaakt voor IHE Delft studenten uit ontwikkelingslanden, om in Delft hun 18 maanden durende MSc opleiding in “Water Management and Sanitation” te gaan doen.

Verschillende sprekers zijn aanwezig.

Voor deelname scan de QR code of surf naar https://eventix.shop/xxawf9nb  

Kosten van deelname
Euro 35

Adres: 
Westvest 7, 2611 AX Delft, NederlandYouth Exchange

Jaaruitwisseling (long term exchange program)

Sinds augustus zijn er 38 buitenlandse kinderen (inbounds) in Nederland, verdeeld over de 7 districten. In juli/augustus/september zijn er zijn 40 Nederlandse kinderen (outbounds) vertrokken en tot op heden gaat het heel goed met hen.

Een groot gedeelte van de inbounds komt dit jaar uit Europa n.a.v. de Coronapandemie. We konden ook nog niet meteen met alle landen uitwisselen. Dit jaar komen er ook geen inbounds in januari 2023 aan vanuit het Zuidelijk Halfrond. Australië en Nieuw Zeeland doen volgend jaar weer mee.

Alle 38 inbounds hebben na aankomst een week de tijd gehad om te acclimatiseren in Nederland en in het gastgezin en zijn daarna met de start van het schooljaar begonnen.

In oktober, tijdens de Herfstvakantie van regio Noord, gaan zij naar RC Meppel voor de DOC (Dutch Orientation Course). Daar krijgen zij een week lang Nederlandse les en zij verblijven ook daar in gastgezinnen. Tevens zullen ze cultuur opsnuiven met de nadruk op de Nederlandse lessen.

In D1560 verblijven 5 inbounds; zij krijgen elke vrijdag Nederlandse les. Een aantal RC’s uit de regio Twente hadden een potje beschikbaar, waarmee deze lessen worden bekostigd. De lessen zijn voor de inbounds verplicht.

In een volgende maandbrief een vervolg op dit artikel.Ledenbeleid en ledenbehoud

Een mooi bericht om deze nieuwsbrief mee af te sluiten: 

Hierbij de ledenontwikkeling in ons district 1560. Op weg naar 2500 leden. Per 30 september is het leden aantal in ons district verdeeld over 69 clubs met 9 nieuwe leden gestegen naar 2241! 

Wat een mooi resultaat.

Met Hartelijk Groet

Wim Gerards.