© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief nr. 6 - December

Beste Rotarians in District 1560.

De tijd vliegt voorbij en het einde van het jaar komt weer in zicht. Een gezellige tijd met kerst en nieuwjaar breekt aan. Een mooi moment om weer even terug en vooruit te kijken. 

Puntsgewijs weer een aantal belangrijke data:

28 januari opening 100 jaar Rotary iedereen is welkom!

1 februari $ 100,-- persoonlijke bijdrage TRF - vanuit moreel lidmaatschap!

PETS 2023: zaterdag 25 maart 2023

20 t/m 31 maart “Week van de Open Club” bijeenkomst!

RYLA 2023 zal worden gehouden van vrijdagavond 14 april tot zondagmiddag 16 april 2023.


Graag wens ik een ieder hele fijne feestdagen toe en veel leesplezier.Maandthema RI: preventie en behandeling van ziekten

In de maand december staat voor Rotary International de preventie en behandeling van ziekten als thema centraal.

De meest bekende Rotaryaanpak van dit thema is voor ons het voorkomen van Polio met de 'EndPolioNow'- actie. In Nederland hebben we ons best gedaan om met de verkoop van tulpenbollen weer zoveel mogelijk geld binnen te halen voor deze actie.

De verkoop van de bollen is nu gesloten. Veel leden hebben de handen alweer uit de mouwen gestoken om samen de bloembollen te planten zodat ze veilig voor de vorst in de grond zitten.

De definitieve balans moet nog worden vastgesteld maar het is nu al duidelijk dat het aantal verkochte doosjes met tulpenbollen landelijk ruim hoger dan is dan vorig jaar. Ook in ons district 1560 is er een record aan verkoop. Dat is een prachtig resultaat! Bedankt voor alle inspanningen om ook dit jaar van de tulpenbollenactie een succes te maken en een mooie bijdrage voor EndPolioNow te realiseren. De verkoop heeft ook weer bijgedragen aan fellowship in de clubs. De wereld zal er in april 2023 weer kleurrijker bij staan met al die prachtig bloeiende tulpen!Koop nu je kaart voor het spetterende eeuwfeest op zaterdag 28 januari in Amsterdam

Wees er snel bij want het aantal kaarten is beperkt

De kaartverkoop voor het landelijke eeuwfeest '100 jaar Rotary in Nederland' is inmiddels gestart. Je hebt hierover een persoonlijke mail ontvangen.

Voor het feestelijke middagprogramma in het Olympisch Stadion is iedereen welkom. Neem daarom vooral ook je familie en vrienden mee.
Er is veel te doen en te zien op het festivalterrein. Alle voorzitters of vertegenwoordigers van de meer dan 500 clubs lopen mee in het vaantjesdefilé en er is de start van de landelijke estafette door heel Nederland. Het middagprogramma is gratis, alleen registreren is voldoende. 

REGISTREER JE VOOR HET MIDDAGDAGPROGRAMMA


Het officiële openingsfeest is vanaf 19.00 uur in International Theater Amsterdam  (voorheen Stadsschouwburg). Er zijn in totaal 700 kaarten voor alle Rotarians beschikbaar dus wees er snel bij. 

KOOP JE KAARTEN VOOR HET AVONDPROGRAMMA....JobRotary zoekt twee bestuursleden (landelijk)

JobRotary heeft 36 regio’s in Nederland. Deze zijn vertegenwoordigd in het landelijk bestuur. Een professioneel secretariaat ondersteunt bestuur en afdelingen. Ambassadeurs promoten het werk van JobRotary. Het landelijk bestuur is samengesteld uit vertegenwoordigers vanuit de zeven districten.. 

Het eerste nieuwe bestuurslid dat zich meld krijgt een fles cadeau!!


Geïnteresserd in een bestuursfunctie? 

Neem dan contact op met uw gouverneur.

Meer weten over Jobrotary....klik dan HIER
DE RYLA 2023 KOMT ER WEER AAN !

RYLA:  een intensief weekend voor jonge professionals waarin ze worden uitgedaagd om door middel van inspanning en ontspanning hun individuele leiderschapskwaliteiten te ontdekken en te ontwikkelen.

Het RYLA-weekend dat van 30 september tot 2 oktober 2022 gehouden is in Enschede was een groot succes. De deelnemers aan RYLA 2022 keken op het weekend terug met reflecties als: 

“Het was veel informatiever en interessanter dan ik vooraf dacht.” en
“Interessante manier om mezelf beter te leren kennen...” en
“ik had totaal wat anders verwacht maar een supersterke en goede workshop”
“(...) en het helpt je echt uit je comfortzone te stappen.”

De waardevolle tips en aanbevelingen uit de evaluatie nemen we mee in de voorbereiding van de volgende editie. De datum daarvan is al vastgelegd, RYLA 2023 zal worden gehouden van vrijdagavond 14 april tot zondagmiddag 16 april 2023 in Enschede.

Voor verdere informatie klikt u HIER.Lustrumfeest RC EDE groot succes

Rotary Ede vierde 12 november haar vijfenzeventig jarig bestaan met een mooi galafeest en maar liefst vier nieuwe Paul Harris Fellows. Behalve vrijwel alle clubleden, al dan niet met partners, waren ook vier echtparen van de zusterclubs te gast. Respectievelijk rc Gummersbach (Duitsland)en rc St. Gilles-Stekene-Camasiacum uit België.

Voorzitter Jean-Paul Kurris prikte het PHF-speldje en assistent-gouverneur Rob de Nooy overhandigde de bijbehorende oorkonde. Voor het eerst in heel lange tijd werden er PHF-onderscheidingen in Ede uitgereikt. Aan nestor Dick Richardson vanwege 40-jaar lidmaatschap en vele jaren penningmeesterschap. Overigens dat laatste samen met zijn echtgenote Janny, die daarvoor als eerste niet-lid jaren geleden al tot PHF werd benoemd.

Ron Middendorp was de tweede RHF. ,,Ron verdient dit voor al zijn inspanningen in heel veel vormen voor de club en vooral  ‘bescheiden achter de schermen’. En er volgden er nog twee.
Rob Hendriksen en zijn echtgenote Marie-José Urlings. Rob (als niet-lid) voor ‘vanzelfsprekende inzet bij alle activiteiten’. Marie-José voornamelijk voor het schrijven van verslagen.

 Ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum was een lustrumboek gemaakt. Hierin hebben alle clubleden zelf een aantal vragen beantwoord en staan fantastische foto’s van ieder lid.  Een bijzondere bijdrage van Mark Rengelink (echtgenoot van clublid Arina).

En toen ging het pas echt los en stonden – nou ja – wervelden en dansten opvallend velen op de muziek.

 Na en met de toespraak van voorzitter Kurris was het 12 uur (00.00 uur dus), officieel de verjaardag van de club en werd met een glaasje ‘bubbels’ geproost. Zoals Christiane (van Gummersbach) het treffend omschreef: ,,Dansen, zingen en feesten kunnen jullie bijzonder goed’’.END POLIO NOW

Alweer loopt een jaar ten einde. Alweer een succesvol jaar wat betreft de opbrengst van de tulpenbollenverkoop, waarmee Rotary Nederland al jarenlang bijdraagt aan de strijd tegen polio. Bijna 1900 doosjes bollen werden in er ons district gekocht, en twee clubs poten in december een projectverpakking. Ook buitenlandse clubs kopen steeds mee bollen!: Vanuit Duitsland, Zweden, Zwitserland, België en Frankrijk kwamen bestellingen binnen. Een voorlopige telling van de bestellingen laat zien dat de totale opbrengst voor EPN ongeveer hetzelfde zal zijn als in 2021: rond de € 160.000,-,  een bedrag wat na verdrievoudiging door de Bill & Melinda Gates Foundation  het half miljoen euro benadert.

Is al dat geld nog steeds nodig?

Ja: ook de komende jaren is er één miljard dollar per jaar nodig om alle kinderen te vaccineren:

Hoewel polio verdwenen was uit Afrika, is het weer opgedoken in het zuid oosten van Afrika. De landen daar doen nu hun uiterste best om de vaccinatiegraad zo snel mogelijk weer op peil te krijgen.

In Pakistan is het aantal nieuwe gevallen in 2022 helaas gestegen, met name in de grensregio’s met Afghanistan, een gebied met een zeer behoudende populatie, moeilijk te overtuigen van het nut van vaccineren. Pakistan werkt er hard aan, samen met Rotary, en de WHO, om ook hier zoveel mogelijk kinderen te vaccineren. Voor wie hierover meer wil lezen: https://www.gavi.org/vaccineswork/pakistan-working-rotary-eradicate-polio

Kortom: Rotary International heeft zich verbonden aan de strijd tegen polio, en blijft dat doen. Bijdragen door alle Rotarians blijft nodig om deze actie tot een succes te maken. Polio is een akelige ziekte, die we terecht aan het uitbannen zijn.Koken in De Herberg door Rotaryclub Apeldoorn Zuid

De Herberg is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor thuis- en daklozen en iedereen die behoefte heeft aan aandacht, gezelligheid, een gesprek, een kop koffie/thee, of een warme maaltijd.

Rotaryclub Apeldoorn Zuid ondersteunt De Herberg al sinds 2008 zowel fysiek als financieel. Iedere 3e donderdag van de maand koken leden van Rotaryclub in De Herberg voor zo’n 20 tot 30 gasten een driegangen maaltijd. Door de leden van Rotaryclub worden met veel plezier de menu’s samengesteld, menukaarten gemaakt, de inkopen gedaan en gekookt.

Een reactie van een van de gasten over dit initiatief: "Wanneer de mensen van de Rotary koken, is het gewoon altijd leuk en gezellig. Er wordt met een heldere taakverdeling gewerkt, de een snijdt, de ander roert etc. Vooral ook de humor waarmee ze hun werk doen is echt leuk!"

In 2018 heeft Rotaryclub Apeldoorn Zuid het grote gasfornuis aangeschaft dat het werk voor alle vrijwilligers stukken aangenamer en makkelijker maakt.

Het zorgt ook voor grote variatie in het aanbod dat De Herberg de gasten kan serveren en op deze manier kan alles in de eigen keuken bereid worden wat de kosten voor bijvoorbeeld maaltijden, ook lager houdt.

En nog een reactie van een van de gasten: “Wat ikzelf bijzonder plezierig vind aan de mensen van Rotary en hun bijdrage aan de Herberg is dat de leefwerelden weliswaar behoorlijk uiteen liggen maar dat dit geen scheiding of ongelijkheid geeft. Het is juist mooi om elkaar als mens te ontmoeten, los van wat je hebt of doet of wat anderen over je zeggen”Nieuws uit de MDJC

Goed nieuws!  Er is Groen licht voor alle Rotary Exchangeprogramma’s per 1 juli a.s.! (https://www.rotary.org/en/our-programs/youth-exchanges

Als Rotary Youth Exchange Nederland zijn we ongelooflijk blij met dit nieuws. We zijn nu volop bezig om voor alle kandidaten van onze programma’s een passende exchange plek te vinden in Europa, Noord-Amerika, Zuid- of Centraal Amerika. De rest van de wereld is nog niet geheel open, maar we zijn optimistisch voor het volgende exchange jaar. We kijken nu met onze kandidaten enthousiast uit naar de herstart van onze programma’s en hun voorbereiding op dit grote avontuur.

Het jeugduitwisselingsprogramma kent diverse onderdelen.  Zo is er een lange termijn (1 jaar LTEP – Long Term Exchange Program) en daarnaast  diverse korte termijn (enkele weken) programma’s (STEP- Short Term Exchange Program). Een onderdeel van het korte termijn programma is de Family to Family Exchange (F2F). Een uitwisseling tussen families. Het is een uitwisseling ( gelijktijdig) van leeftijdsgenoten vanuit het buitenland naar Nederland en vice versa met een verblijf bij het gezin, vandaar Family to Family.

Inmiddels komen de aanmeldingen uit de hele wereld langzaam bij ons binnendruppelen. Nu is het aan ons om die uitwisseling voor elkaar te krijgen. Dat kunnen we alleen maar als ook kinderen uit Nederland zich aanmelden voor dit programma. Dan kunnen we kijken of er een match is in leeftijd, wensen, periodes, landen, etc.

Daarnaast is er een nieuwe video. Hier krijg je een overzicht van alle jeugdprogramma’s van Rotary. Een aanrader voor jezelf om je te informeren of om eens te laten zien op je eigen clubavond (vullen van de 5 minuten?) ..... Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden en het levert mogelijk veel stof op voor een vervolggesprek! Klik op de video of surf naar  https://youtu.be/ClpPvpbYBpYImagine! Gouverneur jouw droom? 

Wie wordt de volgende inspirerende gouverneur?

De tijd vliegt, ook als gouverneur. Met veel plezier ben ik 1 juli gestart. Volgend jaar neemt Bert Meyer het stokje van mij over, en vanaf juli 2024 neemt Michael Kors het gouverneursstokje weer van Bert over. Als district zijn we nu al op zoek naar de geschikte opvolger van Michael die vanaf voorjaar 2023 in het districtsbestuur kan instromen als inkomend-inkomend gouverneur ofwel district governor nominee (DGN). Ben je enthousiast om het avontuur van gouverneur van district 1560 aan te gaan dan kun je hiervoor je belangstelling aangeven.

Om de functie van gouverneur goed invulling te kunnen geven is het belangrijk dat je gemotiveerd bent, commitment hebt van je club en natuurlijk dat je de mogelijkheden bezit om de functie in te vullen en de taken en verantwoordelijkheden aan te kunnen. Voorwaarde is dat je clubvoorzitter bent geweest en in het gouverneursjaar minimaal 7 jaar Rotarylid bent. Ook moet je bereid zijn (internationale) trainingen te volgen.

Zelf ben ik erg enthousiast over het invulling van de rol van gouverneur. Het is een mooi en eervol avontuur waarin ik veel betrokken mensen ontmoet die de krachten graag bundelen om invulling te geven aan 'Service above Self'. Mijn  enthousiasme voor Rotary is sinds ik 3 jaar geleden inkomend-inkomend gouverneur ben geworden alleen nog maar toegenomen. Ben jij ook enthousiast en wil je graag gouverneur worden van district 1560? Stuur dan een motivatiebrief aan onze district secretaris.  annette.olree@rotary-d1560.nl

Twijfel je nog, heb je vragen of wil je graag ervaringen horen van een (oud)gouverneur? Je kunt één van mijn voorgangers of mij altijd benaderen voor vragen of een oriënterend gesprek.

Vanaf begin volgend jaar zullen vervolgens gesprekken plaatsvinden met de 'adviescommissie nieuwe DG'.Tehuis Pelkrim in Magelang

Het tehuis Pelkrim in Magelang (ongeveer 40 km van Yogyakarta) is in 1973 door de eerste vrouwelijke zending arts, dr G. J. Dreckmeijer opgericht. Daar het een particuliere instelling betreft, moet het zichzelf bedruipen (inclusief de verzorgers). Het is met name een tehuis voor arme vrouwen.

De Stichting Rotary Water-en Gezondheidszorg Projecten (St. RWG) is hiermee in contact gekomen door ons bestuurslid Robert Wiranto, lid van de RC Almelo, die in Magelang is geboren en die daar nog familie heeft die hij bezoekt. Rob heeft ook goede contacten met de RC's in Yogyakarta, met name met RC Yogya Tugu. Dit is een actieve RC waarmee de St. RWG niet alleen het project Pelkrim, maar ook het project "Dentai Ciinic" heeít utgevoerd.

Het gebouw waarin Pelkrim is gehuisvest behoeft groot onderhoud. De restauratie van de muren, het dak en het hek zou een lokale donor betalen en de St. RWG het onderhoud van de keuken, de wc's, de badkamers en de wasserij zou financieren. Echter was dit allemaal vóór de uitbraak van Covid. Helaas zijn er op dit moment ten gevolge van Covid geen fondsèn meer voor de dakreparatie.

Ter voorkoming van waterschade is het zaak dat deze reparatie werkzaamheden zo spoedig mogelijk beginnen. DE LAATSE € 5.000 ZIJN NODIG: HELP NU!    Wilt u hen steunen neem dan contact op.

St. RWG
N. Delfos Secr./ Penningmeester
Mobiel: 06 2503 2312
E-mail: delfosblusse@planet.nlDe '100 jaar Rotary in Nederland' puzzel, koop hem nu!

Bestel vandaag nog en maak puzzelaars blij met deze speciale puzzel voor sinterklaas of kerst


Rotary doet in Nederland al 100 jaar serviceprojecten rond de kerktoren én in het buitenland. Dit eeuwfeest vieren we onder meer met een emissieloze estafette. Deze 100 jaar Rotaryestafette verbindt alle ruim 500 clubs in de zeven districten via meer dan 5.000 km. De opbrengst van de puzzel gaat naar het 100-jaar-Rotary-in-Nederland-bos. Dit bos gaan we aan het eind van het jubileumjaar planten bij gelegenheid van de finish van de estafette. De puzzel staat garant voor vele uren puzzelplezier. Alle zeven districten en de zeven aandachtsgebieden van Rotary International zijn uitgebeeld. De puzzel is een leuk cadeau voor de feestdagen, als relatiegeschenk of attentie voor een spreker en een ‘must’ voor de echte puzzelaar.


MEER INFO EN BESTELLEN !Interact Nederland

BEKIJK PROMOFILMPJE.  klik op de afbeelding !!

surf ook eens naar:  www.interactnederland.com

Interact club in oprichting bij RC Oldebroek ElburgLedenbeleid en ledenbehoud

Een mooi bericht om deze nieuwsbrief mee af te sluiten: 

Hierbij de ledenontwikkeling in ons district 1560. Op weg naar 2500 leden. Per 30 november is het leden aantal in ons district gestegen naar 2248!