© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief nr. 7 - Januari 2023


Beste Rotarians in District 1560.

We zitten inmiddels al in 2023. De feestdagen van kerst en nieuwjaar liggen alweer achter ons en we gaan dit jaar weer voortvarend verder en kijken uit naar het 100 jarig bestaan van Rotary en wensen een ieder veel goeds en gezondheid toe.


Maandthema RI: vocational service


Vocational service is één van de vijf 'avenues of service'. Binnen vocational service staat de vraag centraal: hoe kan ik het ideaal van Rotary in mijn werk of andere activiteiten bevorderen? Hierbij horen het stimuleren en toepassen van hoge ethische normen in bedrijf en beroep. Daarnaast wordt maatschappelijke problematiek vanuit verschillende beroepsgroepen (classificaties) bezien en herkenbaar gemaakt in de club.  

Door de vocationalcommissie van district 1570 is een filmpje gemaakt waarin wordt uitgelegd wat vocational service inhoudt.


Vocational Service:  The Rotary Academy

Rotary Club Apeldoorn heeft in de afgelopen jaren vanuit de commissie Vocational een heel mooi project opgezet nl. de Rotary Academy. Met de Rotary Academy inspireren ze vanuit de expertise van hun leden jonge talentvolle mensen. Ze delen hun kennis en werven tegelijk door middel van “collegegeld” fondsen voor een goed doel op het gebied van educatie. Je kunt er alles over lezen in dit artikel.

Inmiddels zijn ook andere clubs in Apeldoorn geïnteresseerd of doen al mee.  Als gouverneur draag ik het project een warm hart toe. Het is fantastisch om het idee ook aan clubs en Rotary leden buiten ons directe bereik te presenteren.

Waardevol voor jong talent, maatschappelijke projecten én de verbinding in Rotary Club Apeldoorn.

“Hoe kunnen we de brede ervaring van onze leden delen met jonge mensen, ze daarmee inspireren en tegelijk fondsen werven voor een goed doel?” Die vraag bracht de commissie Vocational Service van Rotary Club Apeldoorn in 2019 tot het idee van de Rotary Academy. Een win-win situatie, die nog meer positieve effecten blijkt te hebben.

Meer weten over de Rotary Academy? Wil je meedoen als inspirator, deelnemer of heb je een werknemer voor wie dit programma heel waardevol kan zijn? De vijfde editie staat gepland voor het voorjaar van 2023. Kijk op de website https://www.rotaryacademy.nl voor meer informatie.Spetterend eeuwfeest op zaterdag 28 januari in Amsterdam

Het is bijna zover! Heb je je nog niet aangemeld? Doe het dan nu!


Je bent van harte uitgenodigd om samen met je partner, familie, vrienden en andere belangstellenden aanwezig te zijn bij het feest '100 jaar Rotary in Nederland' op zaterdag 28 januari in Amsterdam.


Het middagprogramma vindt plaats in het Olympisch Stadion, het avondprogramma in de Stadsschouwburg

In 1923 is de eerste Nederlandse Rotaryclub in Amsterdam opgericht. Nu, in 2023, zijn er ruim 500 Rotaryclubs en Rotaractclubs in ons land. Iedereen is welkom om het eeuwfeest mee te vieren. Van elke club verwachten we in ieder geval de voorzitter en/of een vertegenwoordiger van de club om tijdens het middagprogramma mee te lopen in het vaantjesdefilé. Neem dus het vaantje van je club mee voor deelname in het vaantjesdefilé en het fotomoment. Natuurlijk hopen we op zo veel mogelijk deelname van leden vanuit alle districten van Nederland. Net als het Rotaryfestival van vorig jaar zal het een feestelijk en inspirerend evenement zijn waarin je de kracht van Rotary in Nederland zult ervaren.

Wegens onvoldoende belangstelling laten we het idee varen om vanuit ons district samen met de bus te gaan. Wel blijven we graag stimuleren om samen te reizen in het kader van duurzaamheid en gezelligheid.

REGISTREREN


Middagprogramma

Het middagprogramma is gratis, start om 15.00 uur en het officiële programma duurt tot 16.30 uur. Alle Rotarians zijn welkom. Ook familie, vrienden en belangstellenden zijn van harte uitgenodigd.

REGISTREREN


Het middenterrein van het Olympisch Stadion is ingericht als Rotaryfestival. Onder het genot van een hapje en drankje vieren we dat Rotary in Nederland 100 jaar bestaat. De start van de estafette door heel Nederland zal door Holger Knaack (President Rotary International 2020-2021) worden gedaan.

Er is veel te zien en te doen: er is een DJ, er staan foodtrucks en inspiratiestands met o.a. de 100 jaar Rotarypuzzel waarvan de opbrengst gaat naar het speciaal aan te leggen "100 jaar Rotarybos". Alle 7 focusgebieden van Rotary worden door de 7 districten in Nederland op verrassende wijze in beeld gebracht.


Avondprogramma

Het officiële openingsfeest vindt plaats in het ITA (voorheen Stadsschouwburg) met het volgende programma:

  • 19.00 uur ontvangst van de gasten
  • 19.30 uur start feestelijke hoofdprogramma met het presentatieduo Jörgen Raymann en Astrid Elburg
  • 21.00 uur afterparty met muziek in diverse zalen

kaarten bestellen

De kosten voor het avondprogramma zijn € 51,- 

(Gekochte kaarten worden niet gerestitueerd. Wel kunnen kaarten eventueel worden overgedragen aan derden). De kaarten voor het avondprogramma zijn ook beschikbaar voor niet-Rotarians. Kom dus samen met je partner, familie of andere belangstellenden. Samen puzzelen voor de aanleg van het Rotarybos

In 2023 bestaat Rotary 100 jaar in Nederland.

Rotary doet in Nederland al 100 jaar serviceprojecten rond de kerktoren én in het buitenland. Dit eeuwfeest vieren we onder meer met een emissieloze estafette. Deze 100 jaar Rotaryestafette verbindt alle ruim 500 clubs in de zeven districten via meer dan 5.000 km. De opbrengst van de puzzel gaat naar het 100 jaar Rotary in Nederland bos. Dit bos gaan we aan het eind van het jubileumjaar planten bij gelegenheid van de finish van de estafette.

Puzzel dus mee en lever een bijdrage aan het milieu!

BESTELLEN? KLIK HIERPre-REM-borrel

Jullie hebben ongetwijfeld gehoord van de Rotaract Europe Meeting (REM) in Gent en de voorafgaande Pre-REM in Utrecht aankomende januari. Tijdens de Pre-REM hebben we aankomende woensdag 25 januari een borrel gepland staan, waarvoor geheel Rotary en Rotaract Nederland is uitgenodigd.


AANMELDENPaul Harris Fellow Award voor Henk Hekman

Rotary Club Oldenzaal heeft vanavond een Paul Harris Fellow onderscheiding uitgereikt aan Henk Hekman. Henk Hekman ontving de onderscheiding in Hotel Het Landhuis uit handen van Districts Gouverneur Wim Gerards.

Henk heeft de bijzondere onderscheiding gekregen dankzij zijn jarenlange inzet binnen Rotary Club Oldenzaal en de Oldenzaalse samenleving. Als lid zet Henk zich altijd actief in voor de club, ondermeer in de vele commissies  van de club. Daarnaast is Henk het financiële kloppende hart en vaak ook het geweten van de Oldenzaalse Service Club. Het Paul Harris Fellowship moet ook zeker gezien worden als ‘oeuvreprijs’ voor Henks onaflatende inzet voor de Oldenzaalse samenleving, bijvoorbeeld als bestuurder van het Stadsjongenskoor, de Stichting Leendert Vriels, de Geldermanstichting, Stichting Noot voor Nood en vele andere stichtingen en verenigingen.

Het Paul Harris Fellowship is een onderscheiding die door Rotary International, op voordracht van het bestuur van een Rotaryclub, wordt toegekend aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor Rotary en/of de gemeenschap. De onderscheiding bestaat uit een speld, een draaglint en een persoonlijke oorkonde.BESTE POLIO FIGHTERS, BESTE DG’S, BESTE DRFC’S,

Beste wensen en Nieuw Jaars-groeten ! 
Imagine een wereld zonder polio!

In oktober op de World Health Assembly in Berlijn werd het resultaat getoond van het harde werk van onze Rotary International en onze partners: 2,6 miljard om Polio te stoppen. Wij beloven om hiervan 50 miljoen dollar op te halen: dat is onze jaardoelstelling! We danken de leden van de Polio Plus Society voor hun jaarlijks 100 euro engagement, we danken de Tulpenbollen verkopers en kopers, we danken districten die DDF en cash schenken, we danken alle initiatiefnemers om fondsen voor Polio in te zamelen. ELKE investering in POLIO is een investering in een verbetering in eerlijke gezondheidszorg voor de hele wereld.

BESTE WENSEN voor weer een jaar dichter bij ons einddoel en dat is: 100% van de wereld polio vrij maken door 100% kinderen te vaccineren.

Emma Groenen, EPNC regio 22.  emma.groenen@hotmail.com

Voor de complete nieuwsbrief klik HIER!Rotary People of Action Mediaseminar

25 maart 2023 – RADISSON BLU HOTEL, ANTWERPEN. 
SAVE THE DATE: People of Action Media Seminar in Antwerpen

Op 25 maart 2023 organiseren we voor de tweede keer het People of Action Media Seminar. Een event voor alle Rotarians uit Nederland en Vlaanderen die willen werken aan ons imago en aan onze pr. Opnieuw in een inspirerende locatie: Het Radisson Blu Hotel in het hart Antwerpen. Recht tegenover het monumentale hoofdstation van deze mooie stad. Veel interactiviteit, veel te doen die dag.

Volg de diverse workshops, die je helpen bij je Rotarycommunicatie. Na deze dag heb je genoeg input gekregen om het communicatieplan van je eigen club te bepalen. En in het House of Friendship leg je contacten met oude bekenden of nieuwe Rotarians.

Kosten van het seminar zijn 50 euro per persoon. Rotaracters betalen 30 euro. Een bedrag dat mogelijk je club wil investeren. Want betere communicatie over wat we doen, leidt tot meer kansen voor nieuwe leden van je club.

Wees er snel bij. Vorig jaar moesten we een wachtlijst maken, omdat er te veel inschrijvingen waren. Geef je nu op bij Pieter Schut, Rotary Public Image Coördinator voor Nederland en Vlaanderen.
Dat kan door te replyen op dit bericht via pieter.schut.ps@gmail.com

LEES DE HELE UITNODIGINGLedenbeleid en ledenbehoud

De district leden commissie zoekt een extra persoon voor de noodzakelijk uitbreiding! 

Heb je belangstelling meld je aan bij Henri van het Erve: henri@sternadvies.nl

Per 31 december is het leden aantal in ons district 2237 

Met Hartelijk Groet

Wim Gerards.