© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Wim Gerards

‘Een ander iets gelukkiger maken of een plezier doen’

Wim Gerards uit ’t Harde is onlangs geïnstalleerd als gouverneur van Rotary International. Hiermee is hij verantwoordelijk voor één van de zeven districten waarin Nederland verdeeld is. Een portret van een bevlogen man.

José Oosthoek

ELBURG/OLDEBROEK Zijn lidmaatschap van Rotary verklaart hij uit zijn jeugd en opvoeding. “Van huis uit heb ik meegekregen dat je klaar staat voor een ander”, aldus Gerards, sinds 1999 lid van Rotary Oldebroek/Elburg. “Mijn ouders gaven het voorbeeld en mijn broer en ik volgden dat. Niet omdat het moest, maar bij ons was dat normaal. Ik ben meer dan 35 jaar lid van een serviceclub. Voor het eerst was dat de Tafelronde in Pretoria, waar ik toen woonde en werkte. Later ben ik lid geworden van de Tafelronde Nunspeet en nu dus van de Rotary. Het mooie van een serviceclub als Rotary is, is dat je zelf projecten op kunt pakken, als die je aanspreken. Het gaat mij altijd om mensen, naast Rotary-activiteiten, zet ik me ook in voor de Voedselbank, Buurtbemiddeling en voorheen voor een zorgboerderij. Dat doe ik vanuit het gevoel dat wanneer je het goed hebt, je iets terug kunt doen voor een ander. Voor een betere maatschappij. Door te helpen kun je een ander een meer waardevol leven geven, iets gelukkiger maken of in elk geval zorgen wegnemen of iemand een plezier doen.”

Een voorbeeld van zo’n project is de actie met Stichting Present in Elburg en Oldebroek, die al enige jaren loopt en zo succesvol is, dat hij elk jaar uitbreidt. “Al enkele jaren stellen we lunchpakketten samen met behulp van sponsoren en vrijwilligers van Present en Rotary en die bezorgen we bij mensen die een extraatje verdienen”, legt Gerards uit. “Een heel ander project is JobRotary. Dat is een initiatief geweest van Rotary Ermelo en dat heb ik opgepakt en ben er vijftien jaar landelijk voorzitter van geweest. JobRotary helpt werkzoekenden, en dan met name de oudere werkzoekende. Landelijk gezien ligt de succesvolle begeleiding hiervan op 60 procent. Succesvol betekent dat de werkzoekende teruggekeerd is in het arbeidsproces. JobRotary is mijns inziens een heel belangrijk onderdeel van Rotary. Wanneer je geen werk hebt, voor een langere periode, kom je in een soort vacuüm terecht en volgt vaak sociale isolatie. We kennen verhalen van mensen die geen verjaardagen meer bezochten omdat ze niets meer te vertellen hadden. Hadden last van schaamte, durfden zich niet meer op een schoolplein of in winkels te vertonen. En, hoe langer het duurt, hoe moeilijker het wordt, zeker voor ouderen. Zulke mensen te kunnen helpen, geeft ontzettend veel voldoening.”

Rotary is meer dan 100 jaar geleden opgericht in de Verenigde Staten door Paul Harris met als doel: ‘goed doen in de samenleving in onderling vertrouwen en vriendschap’. Inmiddels is Rotary uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie en in bijna alle werelddelen actief. “Eén van de bekendste projecten is ‘Polio de wereld uit’”, geeft Gerards aan. “Dit project loopt al jaren en wordt ondersteund door de Bill & Melinda Gates-foundation. ‘Polio de wereld uit’ is heel succesvol, er zijn nog maar twee kleine haarden. Rotary heeft zeven focusgebieden; ‘Polio de wereld uit’ valt onder Preventie en Behandeling van ziekten. Het volgende onderwerp waar we ons wereldwijd voor willen inzetten, is ‘End Plastic soup now’, dat valt onder Leefmilieu. We werden altijd gezien als een stoffige mannenclub die vaak bij elkaar kwamen, maar dat is absoluut niet meer zo. In het ledenbeleid staat diversiteit, gelijkheid en inclusie hoog op de agenda. Dit jaar hebben we voor het eerst een vrouwelijke president, internationaal gezien; Jennifer Jones. Voor wie erin geïnteresseerd is, zij had een indrukwekkende toespraak toen ze geïnstalleerd werd, te vinden op www.rotary.org of googlen op haar naam. Ze zet in op ‘Imagine’ oftewel : “Stel je eens voor…” Dat heeft mij enorm geïnspireerd. Stel je eens voor dat we kunnen bijdragen aan de wereldvrede, Stel je eens voor dat we iedereen van schoon water kunnen voorzien. Ik gebruik het als kapstok.”

Lid zijn van Rotary is volgens Wim Gerards een moreel lidmaatschap: “Het is meer dan lid zijn van een club. Je zet je kennis en kunde belangeloos in vanuit je beroep. Dat maakt Rotary uniek. Je zakelijke kennis, je achtergrond en studie of opleiding gebruiken volgens hoge ethische normen. Met de nadruk op betrouwbaarheid, beschikbaarheid en betrokkenheid. Dat geeft veel voldoening en er ontstaan hechte vriendschappen uit. Als trainer/coach/consultant/bemiddelaar probeer ik dat in te zetten en dat geeft mij als persoon een rijker leven, door te geven krijg ik voldoening in mijn leven. Nu als gouverneur. Toen bekend werd dat ons district een gouverneur zocht, heb ik me aangemeld. Samen met zes andere gouverneurs, vormen we het hoogste orgaan van Rotary Nederland. Ik heb een tweejarige opleiding gehad en ik ben verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het district. Als vraagbaak, adviseur en inspirator. In januari bestaat Rotary Nederland 100 jaar, daar gaan we ook aandacht aan besteden, is ook te vinden op de website. Het past heel erg bij me, ik ben nu 66 jaar en heb mijn werk kunnen afbouwen naar één dag per week en ben twee à drie dagen per week met Rotary bezig. Ik kan niet goed stil zitten, wil altijd iets doen. Naast hobby’s als fietsen, golfen en skiën, geniet ik ook van de (klein)kinderen en ben ik zeer gelukkig getrouwd met Monique, we zijn al bijna 50 jaar samen. Zij heeft mij altijd de ruimte gegeven voor Rotary. Ze heeft goede ideeën en ik kan met haar sparren. Ik heb tijdens mijn inauguratie veel felicitaties gekregen en de opmerking: ‘Dit past jou als een jas’. Dat maakt me erg trots en motiveert me om me te blijven inzetten. Rotariërs zijn People of Action; we willen actief dingen doen. Van kleinere lokale projecten, zoals tulpenbollen planten in Oldebroek en Elburg, tot het opzetten van een ziekenhuis in Tanzania vanuit de club Oldebroek/Elburg en wereldwijd kunnen we met elkaar heel veel mensen bereiken.”