Friendship Exchange ( RFE )

Marianne Koebrugge (Febr. 2018)


Een Rotary Friendship Exchange ( RFE ) is een uitwisseling programma van RI, waaraan Rotarians en familieleden deel kunnen nemen. Het doel is o.a. Fellowship, elkaars cultuur en land beter te leren kennen. Maar ook wederzijds begrip over de landsgrenzen heen.Op uitnodiging van District 3141 in India vertrokken op 1 februari 2018, 7 Rotarians incl. partners, vanuit ons District naar Mumbai, India.

Aangekomen op het vliegveld werden we hartelijk ontvangen door onze gastgezinnen. Vanaf het eerste moment voelden we ons welkom en maakten kennis met de gebruiken van het land. Doordat we bij host families logeerden hebben we allen onze eigen prettige ervaringen. De gastvrijheid, enthousiasme, maar ook de verscheidenheid zijn overweldigend. En deze delen we ook graag met belangstellende Rotarians.

De eerste dag waren we te gast bij de Rotaryclub, na een hartelijk ontvangst, het voorstellen van mijn teamleden en het uitwisselen van banners, verliep de bijeenkomst zoals wij die ook kennen.

De volgende dag was de Districtsconferentie, een groot gebeuren met wel 900 Rotarians. Naast Fellowship, netwerken en heerlijk eten en drinken genoten we van een inhoudelijk goed programma. Er was een presentatie door een transgender, een panel discussie over geweld tegen vrouwen, het opzetten van projecten in de slums, inleiding door een bekend artiest, nu politiek actief en een Indiase zanger.

Met ons waren er ook RFE teams uit Israël en de Filipijnen. Wij werden op het podium gevraagd en voorgesteld door de teamleaders. De Discon werd afgesloten met een fantastische dansvoorstelling die verzorgd werd door jaarkinderen, uit diverse landen, die op dat moment in Mumbai waren. Ter afsluiting een gezellige borrel.

De dagen die volgden bezochten we samen diverse historische plaatsen en begonnen met een city walk in oud Mumbai, het Gandi huis, een park met de tower of silence ( begraafplaats) en een grote “was plaats” waar men de was laat wassen en gestreken terug krijgt. Hierna een 2 daagse trip naar Aurangabad met een bezoek aan de Ajanta Caves, Fort Daulatabad, de Ellora Caves met uitleg over het Boeddhisme het Hindoeïsme en Jainisme. Als laatste bezochten we een kopie van de Taj Mahal. Hierna vlogen we terug van Aurangabad naar Mumbai.

Op onze laatste dag bezochten we nog de grootste Pagode ter wereld, de Chanti tempel van Hare Krisna en een Katholieke Kerk. Hierna was het tijd om de koffers te pakken en ons klaar te maken voor de farewell party. Al onze gastgezinnen en begeleiders waren aanwezig, waaronder de Gouverneur. Na onze pp presentatie over Nederland volgden toespraken van de beide teamleaders, Rahul, Marianne en van de Gouverneur. Na uitgebreid afscheid te hebben genomen van onze host families werden Henk Jan en Jos, Annette en Marianne naar het vliegveld gebracht.

Tineke, Brian en Margaret Ann vervolgden de volgende dag hun reis door India.

Vol indrukken en ervaringen kijken we terug op een geweldige RFE met nieuwe Indiase vrienden, en als bonus de vrienden van ons Nederlandse team.

Wij, deelnemers aan het RFE gaan nu het tegenbezoek organiseren.

Ik realiseer me dat het verslag kort en bondig is maar het beste is om een RFE te ervaren als deelnemer.

Met vriendelijke groet,Marianne Koebrugge,

ICC Distr. 1560.