© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
xx

Rotary Youth Leadership Award (RYLA)

Doe mee aan het Rotary Youth Leadership weekend 2023!


RYLA is een Rotary activiteit waarbij jonge mensen van 20 tot 26 jaar gedurende een intensief weekend uitgedaagd worden om via inspanning en ontspanning hun leiderschapscapaciteiten te ontdekken en te ontwikkelen; RYLA vindt zijn oorsprong vele jaren terug in Australië en Amerika.

In 2022 werd, na twee jaar afwezigheid i.v.m. Coronamaatregelen, ook in ons district weer een RYLA-weekend georganiseerd. Zowel deelnemers als de Rotary-coaches beoordeelden de ervaring zeer positief en gaven nuttige feedback, waarmee de RYLA-commissie alweer aan de slag is om een “new & improved” RYLA 2023 te organiseren. Dit weekend zal plaatsvinden van vrijdag 31 maart t/m zondag 2 april in Doorn.

“RYLA was voor mij een boost voor mijn zelfvertrouwen en heeft me geïnspireerd om mij persoonlijke vaardigheden verder te ontwikkelen”

“Leerzaam, uitdagend, overweldigend, goed georganiseerd”

“Eye Opener”

“Buiten je comfort zone”

Deelnemers RYLA 2019 en 2022

Hoe werkt het?

In een notedop is het RYLA-weekend een intensieve leiderschapstraining voor jonge en ambitieuze mensen. De kern van het programma is een case uit het bedrijfsleven waarin een beroep op hun creativiteit, standvastigheid en oplossingsgerichtheid gedaan wordt.

Deelnemers worden in de rol van dagelijks bestuur van een bedrijf geplaatst en geconfronteerd met in- en externe bedrijfsproblematiek. Ethische vraagstukken, persoonlijke dilemma's en actuele ontwikkelingen dwingen de deelnemers een plan te maken, waarbij ze rekening moeten houden met de uiteenlopende eisen van de Ondernemingsraad en de Raad van Bestuur die gevormd worden door Rotarians.

Hoe kunnen Rotary clubs en Rotarians bijdragen?

Dat kan op twee manieren:

 1. De RYLA-organisatie doet graag een beroep op de clubs om deelnemers aan te dragen. Er is plaats voor 48 jongeren.
 2. Daarnaast zoeken we 58 Rotarians (de “coaches”) die middels diverse rollen in en rondom de case een unieke ervaring voor deze jongeren creëren om hun grenzen op te zoeken, feedback te krijgen en ervaringen te delen.

De deelnemers: profiel en kosten

Het weekend is bedoeld voor jong volwassenen die aan het werkende leven gaan beginnen of net gestart zijn (max 2 jaar werkervaring). We streven er naar een diverse groep samen te stellen:

 • Leeftijd: 20 tot 26 jaar. Voor alle kandidaten geldt dat affiniteit of ervaring met management en besturen tot aanbeveling strekt. Denk aan opvallende extra-curriculaire activiteiten, stages, bestuursrollen tijdens studietijd, of werkervaring. Bij de lagere leeftijden (20-22) is dat een extra aandachtspunt.
 • Opleidingsniveau: ROC+, HBO, of WO
 • Qua man/vrouw verdeling sturen we op 50/50
 • We hopen ook deelnemers te mogen verwelkomen die vanwege hun achtergrond minder vaak blootgesteld worden aan dit type ontwikkelingskansen
 • De kosten per club voor het sponsoren van een deelnemer zijn €475,-. Voor dit bedrag krijgt de deelnemer een verzorgd trainingsweekend inclusief twee overnachtingen. Van de deelnemer zelf wordt ook een financiële bijdrage gevraagd van €75,-, te innen via de sponsorende Rotaryclub. De totaalkosten zijn dus €550,- per deelnemer.
  Wij willen benadrukken dat het leveren van een eigen bijdrage door de deelnemers belangrijk is, omdat dit zorgt voor maximale commitment.

De coaches: rollen en tijdsinspanning

Er zijn verschillende soorten coachrollen:

 • Leden van de Raad van Bestuur, leden van de Ondernemingsraad. Overigens: we sturen erop aan dat tenminste 30% van de RvB leden vrouw is.
 • Interventie-coaches: zorgen voor de dynamiek in de Case op allerlei manieren en coachen de deelnemers om hun talenten zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen;
 • Opvang-coaches: deze hebben aan aparte rol en zijn beschikbaar voor deelnemers die extra steun nodig hebben.
 • Voor alle coaches geldt:
  De coaches vervullen hun rol op zaterdag tussen 8.15 uur en 19.00 uur. Over het algemeen nemen de coaches deel aan het diner, zodat ze informeel kunnen napraten met de deelnemers. Nieuw dit jaar is dat de coaches vooraf gebriefd worden en een mini-training krijgen om de deelnemers na afloop optimaal van feedback te kunnen voorzien.  

Locatie en inschrijving

Het RYLA-weekend van D1570 wordt gehouden in Conferentiecentrum Zonheuvel te Doorn van vrijdag 31 maart 17.00 uur tot en met zondag 2 april 2023 14.00 uur.

Inschrijving voor deelnemers en coaches is gesloten. Het enthousiasme was groot en we hebben (ruim) voldoende aanmeldingen ontvangen! Iedereen die zich heeft aangemeld ontvangt uiterlijk 23 februari bevestiging.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u graag contact met ons opnemen via aanmeldingen@ryla-district1570.info