© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief juli 2020

 


Rotary International logo

VOORWOORD


Het jaarthema van Rotary International en daarmee ook van ons district is Rotary Opens Opportunities. Rotary biedt mogelijkheden én kansen aan diegenen waarvoor wij – Rotarians – onszelf inzetten als People of Action maar ook aan ons zelf.

Een nieuwe Gouverneur voor district1570 Midden-Nederland!

Mijn naam is Ron Bolderman en ik mag gouverneur 2020-2021 van ons district zijn. Ik ben sinds 2011 Rotarian en lid van Rotaryclub Veenendaal Regio. De afgelopen twee jaren stonden voor mij in het teken van de gouverneursopleiding in binnen- en buitenland, het kennismaken met de bestuurlijke taken van ons district, kennismaking met Rotary International en het opdoen van vele nationale en internationale contacten. Ik ben er klaar voor!

Een nieuwe gouverneur betekent in mijn geval niet een nieuw beleid. Onze meerjaren agenda 20-23 welke door mijn voorganger, Nel Sangers, voor ons district is geïntroduceerd zal worden voortgezet.


Afbeelding met persoon, person, kostuum, kleding

Automatisch gegenereerde beschrijving

Flexibiliteit, Vitaliteit en Zichtbaarheid!
Waar Nel de nadruk legde op flexibiliteit zal mijn aandacht met name uitgaan naar Zichtbaarheid. Rotarians én niet Rotarians wil ik meenemen in het People of Action zijn. Dit wil ik van de daken schreeuwen en zet daar flink op in.

ONDERWERPEN IN DEZE MAANDBRIEF


● Over de gouverneurswissel
● Nel Sangers PHF onderscheiden
● 7e Area of Focus
● Clubbezoeken
● Inspiratie dag
● Focus Rotary
● End Polio Now
● End Plastic Soup
● Tip van de Gouverneur
● Wie = Wie binnen ons district
● Het AG-team


Afbeelding met klok, computer

Automatisch gegenereerde beschrijving

OVER DE GOUVENEURSWISSEL

Op 27 juni 2020 werd de ambtsketen overgedragen door Nel Sangers in mijn eigen omgeving op het landgoed Residence Rhenen van goede vriend en fellow Rotarian Paul Roorda. Geheel Corona proof werd ik voorzien van de ambtsketen door mijn dochter Jasmijn, in bijzijn van mijn zoon Thomas en exact 30 gasten vanuit ons geweldig actieve Rotary district. Hoewel beperkt in aantal gasten en een Corona proof setting heeft het GouvTeam van Rotaryclub Veenendaal Regio in samenwerking met Residence Rhenen er een geweldig feestelijke dag van weten te maken. Hartelijk dank hiervoor!

Afbeelding met persoon, binnen, vrouw, staand

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met persoon, buiten, staand, groep

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met persoon, person, vasthouden, mobiele telefoon

Automatisch gegenereerde beschrijving

NEL SANGERS PHF ONDERSCHEIDEN

Op 27 juni 2020 werd Nel Sangers onderscheiden met een PHF voor haar tomeloze inzet als Gouverneur 2019-2020. Het was de eerste daad van Ron als gouverneur. Hij bedankte Nel voor haar geweldige inzet voor het district en het leiden van het KSB, maar ook als zijn adviseur en vraagbaak.

Hoewel Nel per 1 juli de nieuwe voorzitter DRFC is zal zij als IPDG ook nog een jaar zitting hebben in het KSB


Afbeelding met persoon, binnen, tafel, kantoor

Automatisch gegenereerde beschrijving

7E AREA OF FOCUS

Supporting the Environment is de 7e area of focus!
In de afgelopen 5 jaar heeft The Rotary Foundation $18 miljoen USD uitgegeven aan Grants die Environment gerelateerd waren. Met de instelling van deze nieuwe area of focus wordt het voor Rotarians én Rotaractors makkelijker projecten in te dienen.

Vanaf 1 juli 2020 kunnen verzoeken voor Grants worden ingediend. Wil je meer informatie hierover dan verwijs ik je graag naar onze nieuwe DRFC voorzitter (District Rotary Foundation Commissie) Nel Sangers van Rotaryclub ZeistCLUBBEZOEKEN

Tot en met 31 december 2020 zal de gouverneur geen fysieke clubbezoeken verrichten. Hiermee sluit ik mij aan bij Rotary International die alle fysieke evenementen én reizen tot en met 31 december heeft geannuleerd. Alle clubvoorzitters hebben inmiddels een schrijven hierover ontvangen en er is dan als alternatief aangeboden om de clubbesturen digitaal te contacten, de club digitaal te bezoeken en/of de gouverneur uit te nodigen om fysiek aanwezig te zijn bij jouw club fundraising acties of feestelijkheden. Dit laatste heeft in het kader van People of Action dan ook sterk de voorkeur. De met de gouverneursbezoeken gemoeide kosten zullen dan ook worden geïnvesteerd in Grow Rotary middels de vergroting van onze lokale en regionale Zichtbaarheid. Het district communicatie team onder leiding van Rob Klerkx stelt hier een mooi plan voor op, waarover later meer.

Onlangs heeft jouw clubbestuur het zogenaamde Blauwe Formulier ontvangen en ik verzoek je deze ingevuld te zenden aan secretaris@rotary-d1570.nl

INSPIRATIEDAG

Onder leiding van oud gouverneur Bauke Boersma organiseert ons district een Inspiratiedag op 24 oktober 2020. Je leest het goed! Op wereld Polio dag.
Tijdens deze dag worden alle district seminars en/of workshops gecentraliseerd. De club Vocational functionaris, de club Jeugd functionaris, de club foundation functionaris, etc. worden dan bijgepraat over het specifieke gebied waar zij verantwoordelijk voor zijn binnen jouw club. Daarnaast zal er plenair veel te doen zijn en is met name noemenswaardig dat je ook gewoon een niet-Rotarian uit jouw omgeving kan meenemen. Het wordt een dag voor iedereen. Natuurlijk staan we uitgebreid stil bij EndPolioNow en gaan we hier een mooie actiematige invulling aangeven.

Save the Date: 24 oktober 2020, Inspiratiedag D1570

FOCUS ROTARY

Focus Rotary is een nieuw initiatief - in wording - welke haar oorsprong heeft bij Rotarian Bert Bruns (Rotaryclub Schoonhoven). Wellicht herken je het. Elke week lunch of dineer je met fellow Rotarians. Geweldige ontmoetingen maar je mist iets. Je mist actie.
Onze nieuwe district activiteit ‘Focus Rotary’ voorziet in Actie. Het voorziet in slechts doe-activiteiten. Activiteiten die wij telkens kenbaar zullen maken middels deze maandbrief en via onze site Rotary.nl/district1570.
Je kunt als individueel clublid aanhaken bij de actie welke jou aanspreekt. Je mag zwermen. Geen diner, geen overleg momenten. Doen en actie! People of Action! Dat is waar ‘Focus Rotary’ in voorziet. Ook een niet-Rotarian kan aansluiten en actiematig meedoen. Voor meer informatie ga naar Rotary.nl/district1570.

END POLIO NOW

Topprioriteit voor Rotary en de Foundation is de eradicatie van het poliovirus.
Dankzij de gezamenlijke inspanning van Rotarians wereldwijd en organisaties zoals WHO, UNICEF, Bill & Melinda Gates Foundation en het US Center of Disease Control en Prevention is het bijna een feit. Helaas komt het virus nog voor in Pakistan en Afghanistan. De lokale omstandigheden bemoeilijken een uitgebreid immunisatie programma voor kinderen. Wij zijn het aan de kinderen verplicht hen een Polio-vrije wereld na te laten. Dat was en is nog altijd onze belofte.

Afbeelding met stoppen, zitten, teken, vrachtwagen

Automatisch gegenereerde beschrijving

Mede namens Rotary International vraag ik jouw club om hulp dit jaar. Graag ga ik samen met jou de uitdaging aan om gedurende dit Rotaryjaar per club €.1500,00 voor EndPolioNow bijeen te brengen. Dit kan vrij eenvoudig door onze Tulpenbollen doosjes te verkopen. Wanneer elke club 165 van deze geweldige Tulpenbollendoosjes weet te verkopen betekent dit al een donatie van €. 1500 aan de Foundation per club (de verkoopprijs is €.15,00 maar de opbrengst van een doosje is €.9,00). Daarmee doneert ons district €. 117.000,00 wat dan wordt verdrievoudigd door de Gates Foundation = €. 351.000,00. Eenvoudig toch! Laten we het gewoon Doen. Klik HIER!Afbeelding met voedsel

Automatisch gegenereerde beschrijving

END PLASTIC SOUP

Nog al zo’n mooi initiatief! Samen puzzelen voor schoon water. Rotaryclub Winschoten heeft een puzzel uitgebracht in populaire Jan van Haasteren-stijl waarvan de opbrengsten worden geïnvesteerd in de ontwikkeling en plaatsing van een Great Bubble Barrier. Een bubbelscherm dat plastic in rivieren tegenhoudt en afvangt, voordat het de Noordzee instroomt. Natuurlijk past deze actie volledig bij ons nieuwe en 7e area of focus ‘Supporting the Environment’. Voor meer informatie klik HIER en klik voor bestellen HIERAfbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

TIP VAN DE GOUVERNEUR

Onze district trainers Albertine Perre en Rob Klerkx attenderen je graag op de Toastmaster cursus. Dit is een tweetal cursussen die je kan volgen om je spreken in het openbaar te verbeteren; Inspirational Speech en Interpersonal Communication and Networking.
Maar je kunt meer online cursussen vinden voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling in de catalogus Learning Center Course Catalog.
Verdiep je er maar eens in maar dat kan alleen wanneer je eerst een account aanmaakt in Rotary.org
Kijk vooral ook verder in Rotary.org want hier tref je echt vrijwel alles van wat Rotary jou te bieden heeft. Klik HIER om deze site te bezoeken.

HET AG-TEAM

Graag stel ik het team Assistent Gouverneurs voor:

Afbeelding met persoon, groep, poseren, staand

Automatisch gegenereerde beschrijvingVan Links naar rechts:
Anouk Masson (regio Het Sticht), Jaap Kruijt (regio Het Groene Hart), Ron Bolderman (Gouverneur D1570), Petra van Aanholt (regio Zuidoost Utrecht), Elske van de Fliert (regio Eemland), Aad Dekkers (regio Het Gooi).

WIE IS WIE BINNEN ONS DISTRICT

In de komende maandbrieven stellen wij je graag fellow-Rotarians voor die actief zijn binnen ons District Midden-Nederland. In deze editie twee nieuwe Assistent Gouverneurs.


Petra van Aanholt (Classificatie Adviezen en Informatie)
Assistent Gouverneur
Regio Zuidoost Utrecht
Rotaryclub Bilthoven Zandzegge

Wil ook jij jouw Rotary-netwerk vergroten en actief worden in ons District Midden-Nederland?
Mail dan naar secretaris@rotary-d1570.nl

Anouk Masson (Classificatie Hogeschool)
Assistent Gouverneur
Regio Het Sticht
Rotaryclub Utrecht International

 

Rotary Opens Opportunities!

Ron G.J. Bolderman
Gouverneur 2020-2021

Afbeelding met tekst, teken, klok, tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving