© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief augustus 2020

VOORWOORD

De maand augustus stond voor veel Rotaryclubs in het teken van gezellige en inspirerende terrasavonden. Velen hebben ervoor gekozen om geen vakantie in het buitenland te vieren maar rondom huis te vertoeven en daardoor zijn de terrasavonden misschien wel beter bezocht dan voorheen.

Wat is het toch altijd weer bijzonder om elkaar in huiselijke sfeer te ontmoeten en te brainstormen over komende projecten of gewoon eens over de toestand in de wereld te praten. Het drama in Beiroet, de actuele Corona situatie, de hittegolf, Max Verstappen maar misschien ook wel het geweldige nieuws dat Rotary International ons bracht kunnen ter sprake zijn gekomen. Breaking News over Polio en over de nominatie van de eerste vrouw als Rotary International President.

Het continent Afrika is Polio-vrij!! Lees meer over deze geweldige mijlpaal in deze maandbrief.


Afbeelding met persoon, person, kostuum, kleding

Automatisch gegenereerde beschrijving

Jennifer E. Jones, lid van Rotaryclub Windsor Roseland, Ontario, Canada is genomineerd om de president van Rotary International te worden in het Rotaryjaar 2022-2023. Als eerste vrouw in het 115-jarige bestaan van Rotary schrijft zij geschiedenis als president. Meer hierover in deze nieuwsbrief.

Mocht jij jezelf afvragen of fellow-Rotarians ook in de maand augustus People of Action zijn dan kan ik melden dat dit zeker het geval is. Fundraising acties worden voorbereid, Vocational-items en sprekers worden voor clubbijeenkomsten geprogrammeerd en de nieuwe clubbesturen zijn actief om hun beleidsvoornemens gestalte te geven.

Intussen blijven wij ons inspannen voor Grow Rotary en behoudt van huidige leden. Het handvat dat wij als district hiervoor bieden is Flexibiliteit, Vitaliteit en meer Zichtbaarheid. Dit zijn de sleutels voor het aantrekken van nieuwe leden én behoudt van onze leden.

Hopelijk kan ik als gouverneur met deze maandbrief jou inspireren als People of Action.

ONDERWERPEN IN DEZE MAANDBRIEF

● Breaking News: Afrika Polio-vrij
● Bericht van president Holger Knaack
● Rotary Institute Amsterdam
● RYLA 2020 wordt HYBRIDE RYLA 2021
● Wauw! Focus Rotary
● Shelterbox en hulp aan Beiroet
● End Polio Now campagne
● Tip van de Gouverneur: Club Health Check
● Clubvoorzitters aan het woord
● Wie is wie binnen district 1570
● Tenslotte: vragen van Jasmijn, mijn dochter.


Afbeelding met klok, computer

Automatisch gegenereerde beschrijving

BREAKING NEWS: AFRIKA POLIO VRIJ

Op 25 augustus 2020 is het continent Afrika Polio-vrij verklaard door de Wereld Gezondheid Organisatie.
Een geweldige mijlpaal in onze strijd voor een Polio-vrije wereld. Rotarians mogen trots zijn op deze mijlpaal en laten wij dit dan ook uitdragen door hieraan zichtbaar uiting te geven. Dit kan op bijvoorbeeld Sociale Media als Instagram en Twitter.

Verderop in deze nieuwsbrief tref je extra motivatie om ook de laatste twee landen (Pakistan en Afghanistan) Polio-vrij te helpen maken. Hier is geld voor nodig. Veel geld! Geld dat wij bijeen kunnen brengen door de verkoop van tulpenbollendoosjes. Maak er een actie van!

Klik HIER voor de nieuwsbrief van een Polio-vrij Afrika én materiaal dat gebruikt kan worden in jouw club uitingen

Afbeelding met teken, tekening, stoppen, zitten

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met persoon, kind, jong, staand

Automatisch gegenereerde beschrijving

BERICHT VAN ROTARY INTERNATIONAL PRESIDENT HOLGER KNAACK

Graag verwijs ik je naar een persoonlijk bericht van president Holger Knaack.
Klik HIER voor de persoonlijke boodschap van Holger Knaack.

JENNIFER E. JONES SCHRIJFT ROTARY GESCHIEDENIS

Jennifer E. Jones, sinds 1997 lid van Rotaryclub Windsor Roseland, Ontario, Canada is genomineerd om de president van Rotary International te worden in het Rotaryjaar 2022-2023. Als eerste vrouw in het 115-jarige bestaan van Rotary schrijft zij geschiedenis als president. Wanneer er geen tegenkandidaten zijn dan is Jennifer per 1 oktober de officiële President Nominee.

Jennifer is oprichter en president van Media Street Productions Inc., een succesvol media bedrijf in Windsor. Voor Rotary was zij onder andere gouverneur, director en Rotary International vice-president. Zij speelt als co-voorzitter een belangrijke rol voor de End Polio Now campagne en is actief voor het Rotary Response Fund.


Afbeelding met vrouw, shirt, vasthouden, voedsel

Automatisch gegenereerde beschrijving

Jennifer E. Jones staat binnen Rotary voor Diversiteit, Gelijkheid en inclusiviteit.

Hoewel de huidige president Holger Knaack geen lid is van de advies en keuze commissie voor president-kandidaten doet de nominatie van deze krachtige Jennifer wel gestand aan zijn wens om meer vrouwen binnen Rotary te mogen introduceren en hen vooral ook op top posities terug te zien.


Onze district gouverneur nominee is Aad Otto en hij zal in het Rotaryjaar 2022-2023 als officer van Rotary International nauw samenwerken met Jennifer.

ROTARY INSTITUTE AMSTERDAM

Op zaterdag 10 oktober 2020 van 10.00 tot 12.30 (CEST) uur kun je thuis of waar dan ook mee doen aan een internationale Rotarybijeenkomst (Institute). Alle Rotarians en Rotaractors en hun partners uit 90 Europese districten zijn uitgenodigd. In een dynamisch virtueel programma kun je individueel of in clubverband inspiratie opdoen. Ook is er ruimte om kennis en ervaringen te delen.Rotary without borders
Thema van het Rotary Institute is ‘Rotary without Borders’. We laten zien dat service en acties van Rotary geen grenzen kennen. Het programma staat in het teken van verbinden, ontmoeten, kennis delen, inspireren, over grenzen heen kijken en samenwerken.

Live uitzending
Het Rotary Institute wordt live uitgezonden vanuit Nederland. Na de plenaire opening laten keynote speakers uit heel Europa je kennis maken met onderwerpen die ons allen bezig houden, zoals Covid-19.

Keuze uit break-out sessies
Je kunt kiezen uit acht break-out sessies, zeven over de area’s of focus van de Rotary Foundation en een sessie over ‘Shaping Rotary’s Future’. In de break-out sessies presenteren we belangrijke projecten van clubs en districten uit heel Europa. Met de presentatie en bespreking van deze projecten laten we zien wat Rotary juist in deze tijd kan betekenen. Ervaren moderatoren leiden de break-out sessies. Je kunt gewoon kijken maar ook actief deelnemen in een chatsessie. We bevorderen zoveel mogelijk persoonlijk contact en menselijke interactie, we stimuleren ideeën uit te wisselen en Rotarians met elkaar te verbinden. Het virtuele Institute toont ook het aanpassingsvermogen van Rotary.

Inschrijving voor het Rotary Institute 2020 kan via de website Rotary Institute
Voor meer informatie zie de website.
Wij verzoeken je vriendelijk het Institute met zo veel mogelijk Rotarians te delen. Facebook: Rotary Institute 2020

FYSIEKE RYLA 2020 WORDT HYBRIDE RYLA 2021

RYLA 2020 welke gepland stond op 28,29 en 30 augustus gaat niet door.

De RYLA commissie heeft in samenspraak met de gouverneur (en het Klein Staf Beraad = bestuur) het definitieve besluit moeten nemen om de fysieke RYLA 2020 te annuleren.


Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

Tijdens RYLA (Rotary Youth Leadership Awards) brengen wij 48 jeugdige deelnemers gedurende een weekend in fysiek contact met meer dan 50 coaches vanuit de “ouderen” doelgroep (onze leden). Er worden onder andere middels casussen zakelijke complexe situaties nagebootst met als doel young professionals ervaring in de zaken wereld op te laten doen. De actuele Corona situatie maakt dat er niet volledig voldaan kan worden aan veiligheidsvoorwaarden. Deelnemers, Coaches en sponsorclubs zijn hiervan inmiddels op de hoogte gebracht.

De verwachting is dat de huidige Corona situatie nog wel een tijdje zal blijven voortduren. Net zoals de maatschappij wenst onze commissie zich aan te passen aan actualiteit. Daarom heeft de RYLA commissie besloten om de huidige fysieke RYLA om te buigen naar een Hybride model. Een model die Corona proof is maar vooral ook voldoet aan onze huidige samenleving. Een samenleving waar bijeenkomsten, vergaderingen en (zakelijk) overleg in hybride vormen worden verricht. Een combinatie van fysiek en digitaal contact. Het aanbieden van een hybride RYLA is complex en heeft tijd nodig. De RYLA commissie is ervan overtuigd dat een actuele Hybride RYLA aangeboden kan worden en daarom is er hiervoor al een datum geprikt.

Op 9, 10 en 11 april 2021 zal de hybride RYLA plaats hebben.
Uiteraard worden de huidige deelnemers, coaches en sponsorclubs hiervoor uitgenodigd.
Rotary Opens Opportunities! Ook RYLA komt sterker uit deze crisis.

WAUW! FOCUS ROTARY

Dankjewel voor al die positieve reacties op mijn bericht over Focus Rotary.

Het initiatief van Bert Bruns, een fellow Rotarian. Een initiatief die individuele Rotarians én niet-Rotarians de mogelijkheid biedt People of Action te kunnen zijn. Je mag zwermen en aanhaken op die actie waar jij jezelf nuttig voor de samenleving wilt maken. Acties georganiseerd door Focus Rotary! Ons district Midden Nederland voorziet hiermee in een behoefte die heerst.

Focus Rotary is geen club maar een district activiteit. Geen diner of lunch! Geen bijeenkomsten! Geen lidmaatschap! Gewoon DOEN! People of Action is waar Focus Rotary voor staat. Wij organiseren en jij kan als individu aanhaken. je ontmoet People of Action uit Midden Nederland en Samen zetten we ons voor de samenleving in.


Afbeelding met persoon, person, tafel, vasthouden

Automatisch gegenereerde beschrijving

Wil jij meedenken en actief zijn voor Focus Rotary? Neem dan contact op met Bert Bruns of met onze district secretaris. secretaris@rotary-d1570.nl of bert.bruns@bridges2beyond.nl

Ook de redactie van het Rotary Magazine is enthousiast geraakt en zal er een artikel aan wijden in de uitgave van oktober.

SHELTER BOX EN HULP AAN BEIROET

Een drama heeft zich voltrokken in Beiroet. Velen hebben ongetwijfeld net als ik met verbijstering kennis genomen van de ellendige gevolgen van de explosie in Beiroet. Terecht klinkt ook uit ons district de vraag wat wij als Rotarians kunnen bijdragen een de hulpverlening in die zwaar gehavende stad. Eén van de opties die genoemd wordt is het bijdragen aan de levering van Shelterboxen.


Uiteraard heb ik hiervoor contact gehad met de voorzitter van Shelterbox Nederland, pdg (past district governor) Bauke Boersma. Hij heeft op zijn beurt contact gehad met Shelterbox International en van hen kwam het volgende bericht:

Good Morning/Afternoon,

Please find updated key points relating to the Beirut explosion here:

Beirut explosion update

The Operations Team are currently developing formal Response Criteria for this event. The current thinking is that a SB ( ShelterBox) Response is unlikely because tents and shelter kits are not thought to be appropriate at this time. This is based on conversations with local Rotarians, other aid organisations and the Lebanese Government. The situation is being continually assessed and the judgement may change.

At this time there has been a request for international assistance in the form or search & rescue and medial, no request has been made for international assistance with shelter.


Vanzelfsprekend blijven wij alert op verzoeken van Shelterbox! Voor nu is de noodhulp op gang gekomen en zal er nog wel maanden of zelfs jaren structurele hulp nodig zijn om Beiroet deze ramp te boven laten komen. Daar kunnen wij als Rotary zeker behulpzaam in zijn via ons eigen Rotary Disaster Response Fund. Natuurlijk is er voor Rotaryclubs ook de mogelijkheid om rechtstreeks contact te zoeken met Rotaryclubs in Libanon. Lees HIER meer over het Distaster Response Fund:


Afbeelding met tekening, teken

Automatisch gegenereerde beschrijving

BESTEL NU END POLIO NOW TULPENBOLLENDOOSJES

De End Polio Now-tulp die de Nederlandse Rotaryclubs verkopen in de strijd tegen Polio is te koop tot en met 15 november (en tot eind van het jaar in de grond). Deze stoere roodgele tulp is een unieke kweek die in 2014 werd gedoopt tot End Polio Now-tulp. Voor het zevende achtereenvolgende jaar verkopen wij deze tulp in doosjes van 25 stuks á €. 15. Van dit bedrag gaat bijna 10 euro naar het goede doel, het uitroeien van de ziekte Polio. Dankzij de verdrievoudiging van de Gates Foundation levert elk doosje bijna 30 euro op voor poliobestrijding. Onze Tulp boeit inmiddels op talloze plaatsen wereldwijd.


Afbeelding met stoppen, zitten, teken, vrachtwagen

Automatisch gegenereerde beschrijving


In 1985 nam Rotary International de strijd tegen Polio op met wereldwijd per jaar meer dan 350.000 poliogevallen. In 2019 waren dit er nog 179 in slechts twee landen (Pakistan en Afghanistan). Elk poliogeval wordt beschouwd als epidemie en er wordt dan direct een vaccinatieprogramma gestart. Daarvoor is nog veel geld nodig. De verkoop van de tulpenbollendoosjes helpen hier enorm bij.

Deze maand is een start gemaakt met de End Polio Now tulpenactie, waarmee fondsen worden geworven voor de strijd tegen Polio.


Afbeelding met voedsel

Automatisch gegenereerde beschrijving

Als doelstelling heeft ons district om gedurende dit Rotaryjaar €. 1500 per club bij te dragen. Dit betekend een bestelling van circa 150 tulpenbollendoosjes per club. Bestellen kan HIER

TIP VAN DE GOUVERNEUR: CLUB HEALTH CHECK

Het komende Rotaryjaar komen wij allemaal tot de conclusie dat sinds de Corona uitbraak ook onze club veranderd is. Wij zijn veranderd! We hebben ons aangepast aan de huidige samenleving en zijn in staat gebleken nieuwe wegen voor ontmoetingen te bewandelen.

Juist nu is het tijd om doelen te stellen voor jouw club. Waar staan wij als club nu en waar willen wij over vijf jaar staan? Willen wij een People of Action club zijn? Willen wij als club nieuwe leden aantrekken? Eén ding is zeker… Rotarians zijn zeer creatief en flexibel gebleken en daar mogen we trots op zijn.


Er zijn mooie instrumenten om jouw Rotaryclub eens onder de loep te nemen middels een leden tevredenheidsonderzoek of Club Health Check.

Binnen ons district is een uitstekend ledentevredenheidsonderzoek beschikbaar via klerkx.r@kpnmail.nl maar je kunt ook kiezen voor een onderzoek bij Rotary International: Healthcheck

Doe een Club Health Check en weet waar jouw club staat en belangrijker nog… maak aan de hand hiervan een meerjarenplan over de wens waar jouw club over 5 jaar staat.

CLUBVOORZITTERS AAN HET WOORD

Maandelijks vraag ik clubvoorzitters te vertellen hoe zij hun Rotaryjaar vorm geven.

De aftrap wordt gedaan door duo-voorzitters Susanne Warnitz en Frans Pas van Rotaryclub Veenendaal Regio.


Rotaryclub Veenendaal Regio


Dit jaar is voor het eerst dat bij onze club het voorzitterschap in duo gaat plaatsvinden. Wij, Frans Pas en Susanne Warnitz, gaan deze duo-job vervullen. Dit jaar zijn wij trotse “leverancier” van de Gouverneur van ons district; Ron Bolderman.

Wij zijn Frans Pas en Susanne Warnitz. Vanaf 1 juli zijn we voorzitters van Rotary Veenendaal Regio. Op 8 juli heeft de overdracht geheel Corona-proof plaatsgevonden door onze voorzittersketting om te hangen om een borstbeeld met ons clubshirt aan; en geef toe, we kunnen deze keten ook niet samen dragen.

Samen vertegenwoordigen we 2 verschillende generaties in de club en samen met de Club willen we vernieuwender gaan worden en “People of Action” zijn.

Susanne, lid sinds 2014, is in het dagelijks leven Axxerion consultant bij Spacewell. Een IT bedrijf dat software levert voor slimme gebouwen en vastgoedbeheer. Voordat ik lid ben geworden van Rotary was ik lid van Rotaract Veenendaal (2010-2014) en daarvoor nog van Rotaract Amersfoort (2006-2009).

Ik ben in 2014 overgestapt van Rotaract naar Rotary, bij Rotaract heb ik me altijd ingezet om de club te laten groeien en volwassen te laten worden. Zodat ik, als ik het oudste lid was kon overstappen naar Rotary om daar het jongste lid te worden.

Als jongste lid van onze Rotary club geniet ik van de vriendschap tussen jong en oud. Ik kan veel leren van de andere generaties binnen de club en daarnaast hoop ik de club te kunnen verblijden met mijn blik op zaken. Ik vind het belangrijk dat zowel jong als oud lid is en kan blijven bij Rotary.

Afbeelding met persoon, vrouw, person, staand

Automatisch gegenereerde beschrijving


Frans, lid sinds 2012 is in het dagelijks leven werkzaam in de ICT. Toen Susanne en ik het duovoorzitterschap aanvaarden konden we ons niet voorstellen in wat voor een toestand de wereld in 2020 zou verkeren. De huidige tijd stelt ons voor veel uitdagingen en we ervaren als duo en als Rotaryclub Veenendaal Regio een grote verantwoordelijkheid naar de samenleving in het algemeen en “Young Generations” in het bijzonder. Thema en aandacht zal vanuit onze Club hierop extra gelegd worden.


Afbeelding met persoon, person, stropdas, kostuum

Automatisch gegenereerde beschrijving


Afgelopen jaar is er binnen onze club veel veranderd. We hebben binnen de club gesproken over wie we zijn, hoe we met elkaar omgaan en hoe we kunnen veranderen om onze club nóg aantrekkelijker te maken voor nieuwe leden. Zo zijn onze clubbijeenkomsten niet meer elke week traditioneel van 6 tot 8 met diner; dat doen we nog maar 2 keer in de maand. Daarnaast vragen we elke maand een clublid om een bijeenkomst te organiseren; het clublid is hier helemaal vrij in het zou een bedrijfsbezoek kunnen zijn, maar een spelletjesavond verwachten we ook nog wel een keer voorbij te zien komen. Door Corona kunnen we hier pas vanaf September mee beginnen; we zijn benieuwd naar de invulling hiervan door onze leden!

Naast het aanpassen van het programma hebben we ook de optie geïntroduceerd voor 70+ leden om lid te blijven maar zonder de verplichting om actief deel te nemen aan acties, een laagdrempelig cafetaria-model met dito kosten. Zo hopen we de kennis en gezelligheid van deze leden te behouden!

Met deze verandering hopen we een aantrekkelijker programma te kunnen bieden voor onze (potentiële) leden van alle generaties.

Vlak voor de zomer hebben we onze leden gevraagd om met ideeën te komen voor activiteiten die we dit jaar gezamenlijk kunnen doen. Ook hierbij zijn we nieuwsgierig wat ons gaat bereiken tot de jaaropening. We hebben namelijk zin om onze handen uit de mouwen te steken in het komende jaar…….. People of Action dus!

WIE IS WIE BINNEN DISTRICT MIDDEN-NEDERLAND

Maandelijks stel ik je fellow Rotarians voor die actief zijn voor ons district. Deze maand stel ik je graag voor aan het District 1570 Webteam

Afbeelding met persoon, binnen, vrouw, person

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met persoon, buiten, vrouw, meisje

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met persoon, person, kostuum, staand

Automatisch gegenereerde beschrijving


Wil ook jij actief worden binnen district Midden-Nederland en hiermee jouw netwerk uitbreiden? Mail dan naar
secretaris@rotary-d1570.nl

TENSLOTTE VRAGEN VAN MIJN DOCHTER

Mijn dochter, geneeskunde student aan de UvA, werd onlangs 20 jaar. Tijdens haar vriendenfeestje vroeg zij “Zeg pap, kun je ons nog eens vertellen wat Rotary nu eigenlijk is en doet en ehhhh mag ik jouw ambtsketen eventjes om?”

Uiteraard gaf ik op die tweede vraag als antwoord “Nope” maar op haar eerste vraag antwoordde ik:

“Rotary is een internationale organisatie die wordt gevormd door meer dan 36.000 lokale Rotaryclubs met 1,22 miljoen leden. De organisatie omschrijft haar doel als het samenbrengen van beroepsleiders en leiders uit de (zaken)wereld die humanitaire diensten verlenen, het bevorderen van hoge ethische standaarden in alle beroepen en het helpen bij opbouwen van goodwill en vrede in de wereld. Het motto van Rotary is Service Above Self, waarmee wordt bedoeld je eigen belang onderschikt maken aan dat van de maatschappij. Dit doen wij als People of Action.”

“Dankjewel pap en ehhh jammer dat ik die keten niet even om mag maar Thomas (mijn zoon) deed het stiekem wel maar dat heb ik je niet verteld oké?” Aldus Jasmijn.

 

Ik wens je veel succes bij de start van de clubbijeenkomsten en acties. Maak er een mooi Rotaryjaar van!

Rotary Opens Opportunities!

Ron G.J. Bolderman
Gouverneur 2020-2021

 

Afbeelding met tekst, teken, klok, tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving