© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief augustus 2023


Samen bouwen aan vitale relaties

Beste Rotarians

Met heel veel plezier ben ik op 1 juli 2023 aan de slag gegaan als gouverneur van ons district D1570. Mijn voorganger Aad Otto overhandigde mij de officiële gouverneursketen tijdens een mooie bijeenkomst bij ons thuis in Soest . Het internationale jaarthema, ingesteld door President Gordon Mcinally, is ‘To create hope in the world’ , dat mooi aansluit op mijn jaarthema ‘Samen bouwen aan vitale relaties’ met speciale aandacht voor Mentale Gezondheid.

Hier wil ik samen met jullie de komende tijd invulling aan geven.

[bij de foto: (vlnr) Coen Hoencamp (DG2021-2022), Aad Otto(DG 2022-2023) , Stan Uyland, Denise Go-Feij (DG 2024-2025), Nanning van der Hoop (DG 2025-2026)

In de samenleving neemt het verschil tussen arm en rijk toe. Vluchtelingenstromen, klimaatuitdaging, problemen binnen het gezin, geestelijke gezondheid staat onder druk. Er lijken meer en meer verliezers te zijn. Al Rotarians staan we voor bliivende verandering brengen. Maar hoe?

Wij zijn de leiders van de samenleving. Als brengers van blijvende verandering en hoop kunnen wij Rotarians een dialoog aangaan in onze club, in ons district, op nationaal en internationaal niveau. Wie en wat willen wij zijn voor de samenleving? We zijn een sterk merk met invloed en impact. Iedereen wil met ons samenwerken, daar ligt een kans. De toekomst start vandaag. Staan de ontstane systemen ten dienste van mensen of dienen de systemen vooral elkaar? Ze zijn de bron van ieders inkomen maar systemen zijn geen veranderaars. Rotariërs hebben één belang: het welzijn van mensen. Wij streven naar positieve, duurzame verandering voor ons en volgende generaties.

Wat is mijn oproep? Ontwikkel en gebruik je talenten, bouw vitale relaties op met de mensen om je heen. Je partner, kinderen, familie, vrienden, medewerkers, collega's, buren, etc. Onze organisatie is een schat aan talent, wij zijn goed in het bouwen van relaties, zijn wij de gamechangers?

‘iemands waarde kun je meten aan het aantal mensen dat positief is beinvloed tijdens hun leven’

Er gebeurt veel moois binnen je club, je regio en het district, waar wij soms zo weinig van weten. Laat van je horen in een prachtig Rotaryjaar 2023-2024. 

Hartelijke groet,

Stan Uyland,

District-Gouverneur D1570, 2023-2024
dg2023-2024@rotary-d1570.nl
06 – 33 888 600

Lees mee in de agenda van de Gouverneur: HIER

Van ratrace naar relatie 

De samenleving snakt naar een cultuur waarin tegenslag niet gelijk staat aan falen,  hulp vragen niet gezien wordt als zwakte en een stap terug doen niet als afgang. Het leven is zelden één opgaande lijn. Wanneer we in de prestatiemaatschappij elkaar steeds de maat nemen aan de hand van zichtbaar succes is er weinig ruimte voor samenwerking, polderen, leren en op adem komen. lees meer

Van winst naar waarden

Maatschappelijk en economisch succes worden van oudsher vooral afgemeten in geld. ‘Aandeelhouderswaarde vergroten’ is de mantra die nog steeds wereldwijd de economische verhoudingen beheerst. Die maatstaf voor succes keert zich nu tegen ons. lees meer

Mooie activiteiten in je club...

...en mensen die een speciale onderscheiding verdienen 

Marilyn Newalsing van Rotaryclub Wijdemeren ontving op 3 juli de eerste Paul Harris Fellowship Award uit handen van gouverneur Stan Uyland. Haar tomeloze inzet en betrokkenheid binnen D1570 in diverse districtcommissies en functies, nu ook als Polio coördinator wordt zeer gewaardeerd. Een welverdiende erkenning!

Voedselbos in Hulst ( Zeeland)

Finish van de Estafette 100 jaar Rotary , Hulst, start van het rotary voedselbos

Aandacht voor goede doelen

… End Polio Now, End Plastic Soep en andere goede doelen.

We zijn er bijna!

Bijna. Polio nagenoeg de wereld uit en deze afschuwelijke ziekte mag niet weer de kop opsteken. Het is essentieel dat we nog enkele jaren doorgaan met vaccineren. Dit is de cruciale eindfase van onze jarenlange inspanningen voor End Polio Now. Rotary Nederland gaat daarom door met de End Polio Now tulpenbollenactie. Hoe verkoop je zoveel mogelijk bollen? Zie HIER.

 Andere goede doelen, die ik graag onder aandacht breng :

Klik HIER voor de toelichting!

 1. De Levensclub
 2. De Van Veldhuizen stichting
 3. Number 5
 4. Leger des Heils 
 5. Get it Done
 6. World Child Cancer
 7. De Regenboogboom
 8. Startup-Mentor
 9. Ars Musica
 10. Long Covid
 11. End Plastic Soep 
 12. Alpe d’Huzes

Grants voorlichting op 7 september

Let op: de aanvraag voor een Grant moet voor 1 oktober binnen zijn!

Graag nodigen wij vanuit iedere club in district 1570 één of meer afgevaardigden uit voor onze jaarlijkse Rotary Foundation Workshop over Grants. Deze workshop wordt gegeven op donderdagavond 7 september a.s. door Coen Hoencamp en Hans Iseger, start 19.30 uur, in ’t Veerhuis in Nieuwegein.

Locatie: 't Veerhuis, Nijemonde 4, 3434 AZ Nieuwegein-Zuid (gratis parkeergelegenheid, ook goed bereikbaar met openbaar vervoer) Tel: 030 60 644 48

Aanmelden kan via dit formulier. De workshop kon een aantal jaar niet plaatsvinden door corona. We starten dit nu weer op. Je leert hoe jouw club een Grant kan aanvragen. Dat betekent medefinanciering door het district en de Rotary Foundation van jouw project. Als een Grant wordt toegekend levert dit dus geld op.

Goed in mensen inspireren en organiseren ?

...dan zoeken we jou! Wij zoeken Area Gouverneurs

In onze districtscommissie voor Area Gouverneurs hebben we plaats voor meer mensen , die deze rol willen vervullen . Je leest er HIER alles over.

Benut je projecten en evenementen

Evenementen zijn uitstekende manieren om Rotary in je gemeenschap te promoten en anderen te inspireren om mee te doen. Op de pagina "Our brand" van het Brand Center vind je meer dan een dozijn tips voor het plannen van een succesvol evenement, inclusief het type evenement dat je zou kunnen organiseren afhankelijk van je doelstellingen.

Zodra je een evenement hebt gekozen, vind je een overvloed aan richtlijnen om jouw programma tot een succes te maken. De pagina " “Events” page" bevat informatie over het ontwikkelen van promotie- en marketingplannen, het maken van logo's, het gebruik van PowerPoint-sjablonen, het inschakelen van lokale media en het volgen van de Rotary beleidsregels voor het benoemen van evenementen. Zorg ervoor dat je evenement een succes wordt door de aanbevelingen onder "13 stappen om een succesvol evenement te plannen" op te volgen.

Ga naar Rotary.org. Wat een mooie website, bruikbare trainingen, vaak ondersteund door prachtig beeldmateriaal.

Nog even dit…

Kijk de hoogtepunten van de Internationale Rotary Conventie thuis nog even rustig terug, HIER. Ook het filmpje over mentale gezondheid door actrice Hanna Verboom, HIER. Vitale relaties doen er toe. Zij zorgen voor een veilige omgeving, een plek van een luisterend oor zonder oordeel. Respect. Gezien en gehoord worden. Dat is wat mensen vooral nodig hebben als het leven even tegenzit.