© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Kunst!

KRIKOR MOMDJIAN

Krikor Momdjian woont en werkt in Alphen aan den Rijn te midden van zijn kunstwerken, schilderijen en grafisch werk. In zijn atelier en huis, een voormalig winkelpand. Tot in zijn woonkamer boven het atelier, overal hangen prachtige werken van hem.


Krikor in zijn atelier, met het portret van zijn moeder ‘Remembering (Mother’s longing)’

Krikor had diverse grote ateliers. Hij woonde 22 jaar naast een boerderij in Woubrugge waar hij een modern huis en een atelier heeft laten bouwen. Het uitzicht op het weidse Hollandse polderlandschap was zijn inspiratiebron en werd door hem vereeuwigd op een schilderij 'Uitzicht op Woubrugge (met Berg Ararat' (1999). Museum De Lakenhal in Leiden schafte toen dit werk direct aan, samen met de onderdelen van het drieluik 'Golden Dinner Broken Dreams'.   


Uitzicht op Woubrugge (met berg Ararat) 

Krikor is geboren in Beirut (1947) uit Armeense ouders die als weeskinderen begin 20ste eeuw na de Armeense Genocide naar Libanon zijn gebracht. Na de voltooiing van de Academie in Beirut (Schilderkunst en Binnenhuisarchitectuur) studeerde Krikor – dankzij een studiebeurs (1ste prijs) – verder in de Beeldende kunst en Design aan de kunstacademies van Florence en Parijs. Toen zijn beurs verliep in 1975 kon hij niet terug naar Beirut vanwege de burgeroorlog daar. Hij bleef in Parijs, ontmoette zijn Nederlandse vrouw en verliefd kwam hij in 1979 met haar naar Nederland.  


Golden Dinner Broken Dreams 

“Eenmaal in Nederland ben ik direct Nederlands gaan studeren en ben ik alleen nog maar met kunst bezig geweest. Eigenlijk had ik meteen al succes met mijn werk. De conservator van het Stedelijk Museum de Lakenhal in Leiden, Doris Wintgens, was onder de indruk van mijn werk. Zij heeft ervoor gezorgd dat ik in 1983 al mijn eerste tentoonstelling kreeg in de Lakenhal.” Daarna volgden nog meer exposities. Meerdere werken van Krikor behoren inmiddels tot de permanente collectie van De Lakenhal.  


Museale installatie: Le diner sans couvert 

Krikor is behalve als schilder en graficus ook bekend om zijn museale installaties, films en gedichten. Bij elk project of serie schilderijen schrijft hij gedichten. “Ik ben begonnen met het schrijven van gedichten in mijn seminarietijd. Ik zat daar van mijn veertiende tot zeventiende in Jeruzalem in een klooster met monniken. Die reciteren en dat heeft mij tot de poëzie gebracht. Ik schrijf tegenwoordig in vier talen: Armeens, Nederlands, Engels en Frans.”  

De Armeense gedichten heeft Krikor samen met studenten in Oxford in het Engels vertaald. Dat project, een samenwerking met professor Theo Maarten van Lint, is in 2016 afgesloten met een expositie in Pembroke Art Gallery. Daarbij verschenen ook twee boeken over zijn werk. 
In een van die boeken wordt Krikor als volgt getypeerd: ”Momdjian is iemand met een missie. Zijn werk is een ode aan zijn leven.” En “overheersend is toch zijn vertrouwen in de mensheid: dat deze wereld niet kapot zal maken en het leven zal blijven koesteren.” 

Krikor Momdjian is lid van de Rotaryclub Alphen-Woubrugge 

Voor meer info: www.krikormomdjian.nl