© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Nederland gezien als voorbeeld in water- en afvalmanagement

Nederland gezien als voorbeeld in water- en afvalmanagement

Nederland gezien als voorbeeld in water- en afvalmanagement (640x426)Eind april/begin mei komen zes experts vanuit India naar Nederland om te kijken hoe water- en afvalmanagement hier zijn geregeld. Het zijn niet de eerste de besten maar mensen die in hun eigen land al veel doen aan waterzuivering, recycling, compostering, biogas en zonne-energie.

Het team van vijf mannen en een vrouw is door het Rotary district Gujarat geselecteerd om een project te leiden waarbij elk van de 80 lokale Rotary-clubs een dorp adopteert en helpt te verduurzamen. Peter Wiers (RC Santpoort) reisde met een team van Rotarydistrict 1580 door West-India om te inventariseren wat voor kennis de zes hier precies willen opdoen.

Zo wil teamleider Ajay Chandak (Professor Engineering College in Dhule) meer weten over afval(water)technologieën en de bij ons geldende regelgeving. Verder is hij geïnteresseerd in het vermalen/vermengen van organisch afval voor biodigesters voor kleine volumes (2.000 kg tot 50.000 kg per dag). In India houdt hij zich (verdienstelijk) bezig met solar cookers en zijn biologische boerderij. 

Harish Meta (Directeur ingenieursbureau in Mumbai) heeft veel ervaring binnen de proces industrie. Zijn speerpunt bij de reis naar Nederland ligt vooral op het gebied van logistiek en transport. Ook microturbines voor het scheiden van afval hebben zijn aandacht. Suneet Dabke (uit Baroda), heeft in India verschillende succesvolle compostering- en grondsaneringsprojecten geleid. Hij komt naar Nederland met het idee nog meer te leren over compostbehandeling en slibverwerking.

Pratibha Gautam is de jongste en de enige vrouw in het team. Vanuit haar specialisatie milieuwetenschappen en techniek komt ze kijken naar scheidingstechnieken en behandeling van gevaarlijk afval.

Nitin Tiwari, een milieubioloog uit Ahmedabad, werkt in India aan diverse ontwikkelingsprojecten. In Nederland komt hij nieuwe technologieën ontdekken voor decentrale waterzuivering, desinfectie, organische en selectieve ionenverwijdering (bijvoorbeeld arseen).
Ook wil hij in ons land graag voorbeelden zien van gemeenschappelijk eigendom van gemeentelijke nutsbedrijven en operationele modellen, waaronder eindgebruikermeting.

Rudresh Hudad uit Probandar, is financieel expert en al jaren werkzaam bij de overheid. Hij wil vanuit die hoedanigheid zien hoe Nederland het model voor financieel levensvatbare en duurzame projecten voor drinkwater, beheer van vast afval en afvalwater met betrekking tot de gemeentelijke eisen identificeert en bespreekt. Ook wil hij graag voorbeelden van O&M-modellen van bovenstaande soorten projecten bekijken. Gedurende hun verblijf in Nederland werken de zes aan een plan om samen met de lokale Rotaryclubs in Gujarat 80 dorpen structureel op een hoger plan te brengen. Naast technische kennis en regelgeving vergt dat vooral veel know how op het gebied van verandermanagement, omdat de plaatselijke bevolking er bij betrokken moet worden. Hoe India zich ontwikkelt, is misschien wel bepalend voor de toekomst van onze wereld.