HET LEVEN IS VALLEN EN OPSTAAN -
RC Haarlemmermeer van 1852 helpt vluchtelingen

1852

“Het was een helse tocht. Elk dag stond in het teken van overleven. Ik was ontzettend blij toen ik uiteindelijk in Nederland kwam. Hoewel het hier in het begin ook zeker niet makkelijk was. Ik werd om de paar weken weer naar een ander AZC gestuurd en moest dus telkens verhuizen. Waarom weet ik nu nog niet. Na acht maanden kreeg ik van de IND het predicaat ‘statushouder’ en mocht ik mijn gezin laten overkomen: mijn vrouw en drie tienerzonen. Met z’n vijven hebben we zes maanden in een AZC gewoond, daarna kreeg ik een huis toegewezen.”

SYRISCHE DIPLOMA

Hussameddin woont nu vier jaar in Nederland. Hij kan zich redelijk redden met de Nederlandse taal, maar erkent dat die voor verbetering vatbaar is. Nu zoekt hij werk. Hij vertelt: “Ik was advocaat in Aleppo en hou heel erg van dat werk. Echter, mijn Syrische diploma is niet rechtsgeldig in Nederland. Desondanks was ik blij en dankbaar dat ik een tijdje geleden aan de slag kon bij een sleepdienst in de Rotterdamse haven. Dit bedrijf deed zaken met Arabische landen en zocht iemand die een juridische vertaalslag kan maken. Het probleem was echter dat ik de Arabische taal machtig ben, maar de Nederlandse en Engelse taal nog onvoldoende. Na drie maanden moesten we tot de conclusie komen dat het daardoor niet werkte. Vond ik ontzettend jammer, want het werk was geweldig.”

De zoektocht naar werk duurt derhalve voort voor Hussameddin. Hij wordt hierbij geholpen door de Rotary Haarlemmermeer van 1852, waarvan Lex Vonk lid is. Hij is directeur van AM Match en begeleidt Hussameddin waar mogelijk. Lex vertelt: “Hussameddin leerde ik vorig jaar via Vluchtelingenwerk kennen. Hij is samen met een andere statushouder voor een jaar lid geworden van Rotary Haarlemmermeer van 1852. Het doel hiervan is ons netwerk open te stellen en hen op weg te helpen naar werk.”

BEDRIJFSBEZOEKEN

Dat met name Lex Vonk zich binnen de Rotary daarvoor hard wilde maken, is logisch. Hij is immers directeur van AM Match, die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk helpt. Samen met twee andere leden binnen de Rotary alsmede met Hussameddin en Iraniër Massoud stelde hij een plan op. Ze enthousiasmeren andere Rotarians om zich hard te maken voor statushouders, de mannen geven lezingen en gaan mee met bedrijfsbezoeken. Zo komen zij in contact met ondernemers in de hoop dat een van hen passend werk heeft.

Inmiddels woont Hussameddin vier jaar in Nederland. Hij en zijn vrouw zitten in de bijstand, maar doen veel vrijwilligerswerk. Hun zonen doen het ondertussen goed op school. De jongste zit in de eerste van de havo, de middelste doet VWO (klas 5) en de oudste doet een HBO-opleiding tot mondhygiënist.

Hussameddin zou hier zoals vermeld het liefst als jurist aan de slag willen, maar dat is lastig. De rechtspraak is hier anders dan in Syrië. Omscholen is niet mogelijk, omdat de Nederlandse overheid hem daarvoor te oud acht. Wat hij wil is een baan met perspectief. Hussameddin: “Veel hoogopgeleiden uit Syrië vinden geen soortgelijk werk in Nederland omdat de verschillen te groot zijn. Een vriend van mij is arts en werkt nu als arts in Duitsland. Daar kan het dus wel. Ik ben nu in gesprek met een werkcoach van de gemeente Haarlemmermeer. Ik heb mijn zinnen gezet op werk als ambtenaar. Ik ben goed met papieren en met de computer. Ik ben zeker bereid om daarvoor een opleiding te volgen. Ik hoop dan ook dat ik die kans krijg. Ondertussen word ik geholpen door Lex en de mensen van de Rotary en daar ben ik dankbaar voor.”

ALEPPO LIGT IN PUIN

Lex: “Ons bedrijvennetwerk is groot en dus heb ik goede hoop dat Hussameddin uiteindelijk de baan vindt die bij hem past. Overigens werkt het twee kanten op. Hussameddin leert van ons, maar wij ook van hem. Je blik op de vluchtelingenproblematiek wordt completer als je met deze mannen praat. Aleppo zag er vroeger prachtig uit, maar ligt nu volledig in puin. Stel je voor dat Amsterdam in puin zou liggen. Dat is niet voor te stellen. Maar klaarblijkelijk gebeurt het elders in de wereld wel. Goede mensen als Hussameddin, die graag willen werken omdat ze iets willen betekenen voor de maatschappij en hun medemens, moeten we een kans geven. Daar maken wij ons dan ook graag hard voor.”