© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Goed afstandsonderwijs dankzij chromebooks van RC Purmerend

Onder het toeziend oog van een blije directeur Moniek Sanders (midden) ontvangt Khdija (12) een van de chromebooks van Nancy Dijkstra..(Foto: Han Giskes)

Namens Rotaryclub Purmerend overhandigde Dijkstra begin van deze week liefst 20 chromebooks aan Kuna Mondo, de school voor nieuwkomers aan de Nijlstraat in Weidevenne. Het idee voor de spontane actie was vanuit de rotarians gekomen, nadat Dijkstra tijdens een ledenbijeenkomst uitleg gaf over de complexe situatie waarin de kinderen van de school in deze periode met afstandsonderwijs zitten. “We hadden nog een potje waaruit we het geld konden halen. Daardoor zijn we in staat om de chromebooks snel af te leveren”, vertelt Nancy Dijkstra, sinds 2019 lid van de oudste rotaryclub in Purmerend.

Nancy hoorde via haar werkzaamheden voor de Stichting Confessioneel Primair Onderwijs Waterland (CPOW) van de problematiek van leerlingen op de school voor nieuwkomers. “De kinderen op Kuna Mundo hebben normaal gesproken al moeite met het leren van Nederlandse taal en alles wat daarbij komt. Iedereen kan zich voorstellen dat ze het in deze coronaperiode, waarin dagelijks online les wordt gegeven, helemaal ingewikkeld vinden. Dat heb ik binnen onze club uitgelegd. En iedereen had zoiets van: dat is een mooie besteding, kunnen we dat niet optuigen? Vanaf dat moment was het snel geregeld.”

Intensieve begeleiding

Kinderen die vanuit het buitenland hier komen wonen, zijn nauwelijks of nooit in Nederland naar school gegaan en kunnen niet meteen op een basisschool beginnen in een klas met leerlingen van hun eigen leeftijd. Daarom gaan zij één schooljaar (met een maximum van 2 jaar) naar Kuna Mondo. Ze krijgen in dat jaar intensieve begeleiding bij het leren van de Nederlandse taal, leren Nederlands spreken, lezen en schrijven. Ook wordt er aandacht besteed aan kennismaking met de Nederlandse cultuur en de school- en leefomgeving. Na een jaar op Kuna Mondo gaan de kinderen naar de basisschool bij hen in de buurt. Op Kuna Mondo zitten 77 leerlingen.

Steun aan ouders

Ook de ouders van de leerlingen worden goede ondersteund. Onder meer tijdens bijeenkomsten die de school samen met Bibliotheek Waterland organiseert. Elke week praten ouders, samen met een medewerkster van de bieb, over de school en oefenen ze de Nederlandse taal. Alle ouders zijn welkom in de ouderkamer. Uiteraard staat ook dit initiatief tijdelijk stil, maar wordt na de lockdown opnieuw gestart.


JOHN BONTJE