© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maart 2021

Maart 2021

Water en Sanitatie Maand  

Maandag 22 maart was het Wereld Water Dag. De maand maart is bij Rotary ‘Water en Sanitatie Maand’. Niet toevallig hoor. Schoon (drink)water dat beschikbaar is in een lokale gemeenschap is een belangrijk thema met ongekende kansen voor verbetering van de levenskwaliteit, versterking van de positie van meisjes en vrouwen en geeft een boost geeft aan de economische en sociale ontwikkeling van lokale gemeenschappen. Deze nieuwsbrief daarom veel aandacht voor Water.

Maart is ook de maand dat de Inkomend Voorzitters hun training krijgen. Dit jaar via een live verbinding en online presentaties. Twee maandagavonden vol met informatie en uitwisseling van kennis. Wie er kennis van wil nemen kan terecht op de website van ons district. Een aanrader! 


 

Er lijkt aan het einde van dit Rotaryjaar ruimte te komen om weer bij elkaar te komen. Het vaccinatieprogramma is dan volledig op stoom. De kans om bij elkaar te komen grijpen we als district natuurlijk met beide handen aan. Voorzichtig nog, dat wel. Maar zet alvast in de agenda:

5 juni: Rotary Rotaract Festivalmiddag

De eerste zaterdag in juni is de jaarlijkse End Plastic Soup actiedag. In samenwerking met End Plastic Soup gaan we die dag op diverse locaties in ons district aan de slag. Met een schoonmaakactie, met een puzzeltocht, met ontspanning en ontmoeting. Een middag voor jong en oud, voor Rotarians en niet Rotarians. 

 

Water en hygiëne

René van Zijl, voorzitter van de districtscommissie Water, schreef een overpeinzing over water en hygiëne.

Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 28 juli 2021 werd een resolutie aangenomen die het recht op veilig en schoon water en op sanitaire voorzieningen als een mensenrecht erkent. Ondanks deze krachtige aansporing voor de internationale gemeenschap heeft nog steeds 1 op de 3 mensen op de wereld geen toegang tot veilig drinkwater en/of een toilet! Rotary kan juist op dit gebied een krachtig verschil maken.

Schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen en hygiëne hebben een positieve invloed op andere aandachtsgebieden van Rotary, zoals ziektepreventie en behandeling, gezondheid moeder en kind, basisonderwijs en alfabetisering, economische ontwikkeling en vrede en conflictbeheersing.

Schoon drinkwater zorgt voor minder infecties en schone toiletten op scholen zorgen ervoor dat meer meisjes naar school gaan, ook als ze ongesteld zijn. Er is genoeg schoon drinkwater voor iedereen op de wereld, maar door problemen zoals een slechte infrastructuur of economie en ook klimaatverandering, sterven er elk jaar nog miljoenen mensen aan ziekten die veroorzaakt worden door vervuild drinkwater of slechte hygiëne.

Ons district zet zich al jaren in voor de toegankelijkheid van water voor iedereen op deze wereld. Meerjarige projecten, zoals het 6T project van RC Hoorn en het Rock Catchment project van RC Heemstede, dragen bij aan dit doel. Met het 6T project zijn in de loop der jaren in Kenia inmiddels 7.000 watertanks gerealiseerd en het eerste Rock Catchment project in Oeganda heeft bijgedragen aan een verbeterde beschikbaarheid van drinkwater en verbeterde hygiëne ten behoeve van een grote gemeenschap. Dit project krijgt een vervolg en daarvoor worden nu fondsen verworven.

en andere effectieve manier om watermanagement wereldwijd te verbeteren is het opleiden van de volgende generatie wateringenieurs. Zo’n 10 (van de in totaal 160) masterstudenten aan het IHE Delft, de grootste internationale ‘wateruniversiteit’ van de wereld, worden elk jaar door alle zeven districten van Rotary in Nederland gesponsord. Het streven is om ieder jaar 14 studenten te selecteren voor een Rotary Scholarship. Ook ons district helpt mee om onze waterkennis te delen en wereldwijd in te zetten om iedereen, waar ook ter wereld, toegang te kunnen geven tot veilig water en betere sanitatie.

Ondanks de coronapandemie blijft het steunen van schoon en veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen en hygiëne vanuit ons district en de Rotaryclubs van cruciaal belang. De wereld is onze achtertuin, we wachten niet om actie te ondernemen en pakken de problemen aan zoals alle Rotarians gewend zijn om te doen: projecten bedenken en steunen, connecties gebruiken om beleid te veranderen en plannen maken voor de toekomst.

6T project

Wat investeren in verbetering van de bereikbaarheid van water betekent laat het 6T project van de RC Hoorn zien. Wat een fantastisch project!

Dankzij de aanwezigheid van veilig drinkwater naast hun woning krijgen de bezitters van een watertank niet alleen een gezonder leven, maar ook meer tijd voor school of andere activiteiten. Door de betere gezondheid is er meer tijd voor het bewerken van een grotere moestuin.

De watertank wordt gemaakt van beton gewapend met kippengaas. Er kan 10 m3 water in, wat genoeg is om het gehele jaar door te kunnen beschikken over drinkwater voor maximaal 10 personen. Watertanks van 19 jaar oud zijn nog steeds in bedrijf. Het water in de tank is regenwater, dat via een dakgoot en regenpijp in de tank belandt.

De bouw vindt plaats met eigen bouwteams, deze zijn voornamelijk “bemand” door vrouwen! Eén tank sponsoren kost slechts € 444,- 

Meer informatie


De Rotary International President Shekhar Mehta heeft het tot prioriteit gemaakt om meisjes veel meer kansen en startkwalificaties te bieden. Een prima start om deze prioriteit concreet te maken is voor € 444,- de adoptie van een watertank. Want dan kunnen meisjes naar school in plaats van elke dag uren te lopen om water te halen.

Wat een mooie start van het Rotaryjaar van inkomend gouverneur Harald Been als iedere club als welkom van de nieuwe gouverneur één watertank zou adopteren.

IHE Scholarship programma

Sinds 2012 verzorgt Rotary Scholarships aan de IHE Delft, dé universiteit in de wereld voor wateropleidingen en watermanagement. De studenten komen voornamelijk uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Ze zijn al werkzaam op het gebied van water en krijgen de kans om hier een masteropleiding van 18 maanden te volgen. Na deze opleiding gaan ze terug naar hun land van herkomst om te werken in de watersector.

Inmiddels zijn al 96 studenten afgestudeerd, waarvan 11 cum laude. 80% werkt in de watersector en bekleden soms hoge functies. Een traject met zeer succesvolle resultaten!

Als Rotaryclub kan je met € 500,- bijdragen aan een gesponsorde scholarship. En daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan kennis en vooruitgang in genoemde delen van de wereld.

Water en sanitatie

Tot slot over het thema water en sanitatie.
Onlangs verscheen de Watertank Newsletter van de RC Hoorn en de Rotary Clubs van Nakuru, Kenia. Ik ben zeer onder de indruk van dit project en heb voorgesteld aan de RC Hoorn om de Newsletter eenmalig toe te zenden aan de leden van ons district. In de hoop dat het mag inspireren en aanzetten tot waterinitiatieven.

6 Concerten met topmusici voor een spotprijs

Wij als gouverneurs werden benaderd om onze steun te geven aan een muziekproject uit midden Nederland. Toen ik de namen van de deelnemende musici zag, viel mijn mond open van verbazing en bonsde mijn klassieke muziekhart van enthousiasme. Binnenkort meer hierover via de clubsecretaris van je club. Ik vermoed dat jouw hart ook bonst van enthousiasme.

Voor nu publiceer ik graag het persbericht van RC Utrecht.

De cultuursector wordt hard geraakt     

Stelt u zich het leven voor van een musicus op dit moment:     

Gesloten podia, geen optredens of concerten en nauwelijks repetities. Wij willen topmusici en jong talent de kans bieden om voor een enthousiast publiek van Rotarians digitaal op te treden.          

Dat betekent voor de musici een betaald optreden met daarna beschikking over de professionele               opnames daarvan en voor Rotarians een serie van zes unieke en inspirerende concerten in de maanden dat de reguliere podia nog gesloten zullen zijn.

De zes concerten kosten € 90,- (dat is slechts € 15,- per concert), waarvoor u de absolute top van musicerend Nederland krijgt. De streams komen beschikbaar in de maanden april, mei en juni.

Rotary Insight Club is een district overstijgend initiatief van Rotary Club Utrecht te ondersteuning van musici.

People of (Rotar)Action

Tot slot tover ik een glimlach op je gezicht: People of (Rotar)Action in de Haarlemmermeer.
Gerben Kloosterziel van Rotaract Haarlemmermeer schrijft het volgende:

COVID-19: het is en blijft een lastige tijd, vooral voor bewoners van verzorgingshuizen. Door de pandemie kunnen zij minder - of soms zelfs geen - bezoek ontvangen. Om juist die mensen in deze bijzondere tijd een hart onder de riem te steken, hebben wij als Rotaract Haarlemmermeer een leuke actie bedacht voor jong en oud in de Haarlemmermeer.

Kleurwedstrijd!

Sinds kort zijn de scholen weer open en kunnen de kinderen gelukkig weer leren en spelen met hun vriendjes en vriendinnetjes. Om de huidige corona-sleur te doorbreken, willen wij graag wat leuks organiseren voor de basisschoolkinderen. Daarom printen wij binnenkort 600(!) tekeningen uit en verspreiden deze op scholen in en rond Hoofddorp. Een vakkundige jury kiest uiteindelijk uit de inzendingen de drie mooiste tekeningen. De drie winnaars van deze tekenwedstrijd krijgen elk, behalve een plekje in de eregalerij, een heel grote zak snoep.

Een kleurwedstrijd geeft kleur aan deze tijd

Om wat kleur te geven in deze moeilijke tijd, proberen wij alle bewoners van drie lokale verzorghuizen te voorzien van een vrolijke tekening. De zeshonderd tekeningen krijgen dus elk een mooie plek bij iemand die het echt kan waarderen. Wellicht zit er een jonge Rembrandt tussen… wie zal het zeggen.

Mocht u een school kennen in de omgeving van Haarlemmermeer die graag mee wilt doen, neem dan contact met Rotaract Haarlemmermeer op!

Mail Gerben Kloosterziek