© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

JUNI 2023

 Dit is mijn laatste maandbrief aan jullie, mijn gouverneursjaar 2022-2023 is voorbij gevlogen en wat een bijzonder jaar was en is het. Met de eerste vrouwelijke Rotary International President Jennifer Jones en het prachtige thema IMAGINE Rotary, dat mij maar vooral ook velen van jullie enorm heeft geïnspireerd om onze impact als Rotarians en Rotaractor te verhogen in onze omgeving, regio, maar ook in onszelf.

IMAGINE Rotary dat hebben we laten zien wat een impact is er gerealiseerd, niet alleen tijdens de 100 jaar Rotary in Nederland vieringen en de 100 jaar Rotary estafette maar gedurende het hele jaar en nu nog steeds. Impact met elkaar, voor elkaar, voor de mensen, dorpen, steden, regio’s, de wereld om ons heen. Wat ben ik super trots op ons district, op de Rotary en Rotaract clubs, op de leden en wat we dit Rotaryjaar, waarin we 100 jaar bestaan, hebben gerealiseerd. Impact door verbinding.

Het is bijzonder en waardevol dat deze reis waar ik zo’n drie jaar geleden aan begon mij zoveel moois en goeds heeft gebracht, het heeft veel toegevoegd aan het zijn van een Rotarian, niet alleen door de vele mensen die ik heb leren kennen, de ontmoetingen met vele Rotarians en Rotaractor die indruk op mij hebben gemaakt door hun gedrevenheid, de inspiratie die ze mij hebben gegeven en de verbinding die we met elkaar hebben. Maar door ook daadwerkelijk de verbinding te mogen zijn tussen Rotary International en de clubs en leden. 

Het was een bijzonder voorrecht en groot avontuur jullie gouverneur te zijn, met heel veel mooie wendingen, bijzondere ontmoetingen, waarin we door verbinding met elkaar impact hebben gehad.

Zaterdag heb ik de keten mogen overdragen aan Hand, die klaar staat om komend Rotary-jaar jullie gouverneur te zijn. Ik wens Hans en jullie allemaal een geweldig nieuw jaar toe met het inspirerende thema Create Hope in de World.

Dank lieve mensen voor jullie support en energie om van mijn Rotaryjaar een groot succes te maken.

GOUVERNEURSOVERDRACHT

Afbeelding met schermopname, tekst, grafische vormgeving, Graphics

Automatisch gegenereerde beschrijving

In het prachtige raadhuis van Edam was er een feestelijke bijeenkomst waar Madelon de huidige gouverneur haar Rotaryjaar afrondde met een terugblik en de keten overdroeg aan Hans Ruck.

Gewoontegetrouw werden er een aantal Rotarians uit het district extra in het zonnetje gezet vanwege hun verdienste en inzet voor het district, zij kregen een Paul Harris Fellow uitgereikt. In willekeurige volgorde zijn dat Cor van Otterloo, RC Purmerend, Michiel Dumont, RC Amsterdam Minerva, Rob Beemster, RC Enkhuizen, Trudy Elsenaar RC Amsterdam Zuid, Rene Enthoven, RC Haarlemmermeer van 1852, Piet van Mourik, RC Purmerend-Waterland. Alfred Schrijver ontving uit handen van Lies van Wijngaarden de Major Donor onderscheiding. Tenslotte kreeg Madelon uit handen van Hans een PHF upgrade opgespeld. Na de bordes foto was er een gezellige borrel en diner ter afsluiting van dit Rotary-jaar.

Dank aan Rotaryclub Purmerend voor de organisatie en gastvrijheid.

End Plastic Soup Actiedag

Wat begon in ons District 1580 in Amsterdam op de eerste zaterdag van juni in 2018 is uitgegroeid tot de internationale End Plastic Soup actiedag. Een dag waarop op allerlei ludieke manieren extra aandacht wordt gevraagd voor het enorme wereldwijde plastic probleem. Het water in Alkmaar, het strand van Zandvoort, het park in Purmerend, de kust van Marbella, de rivieren in Indonesië werden zaterdag 3 juni opgeruimd maar vooral werd er bekendheid gegeven aan EndPlasticSoup waar inmiddels 400 clubs over de hele wereld aan mee doen. Volgend jaar weer op 1 juni 2024.


Extra geld voor je clubproject? Vraag een District Grant aan!

Ook dit jaar is er weer de District Grant competitie tijdens het Najaarsfestival op zaterdag xx oktober 2023. Stuur vóór 15 augustus je aanvraag in voor een District Grant.

Hoe? Dat lees je hier


100 JAAR ROTARY IN NEDERLAND ESTAFETTE

Het gaat goed met de 100 jaar Rotary Estafette, de elektrische Rotary bakfiets trekt nog steeds veel publiciteit. Tijdens de feestelijke bijeenkomst in Lelystad in het bijzijn van RIP Jennifer Jones en alle zeven gouverneurs is de gouden estafetteschop én de bakfiets overgedragen aan district 1590 met het thema water.  Op 8 juli a.s. gaat de estafette door in District 1550. Alvast voor de agenda op 16 december is de eindmanifestatie in Zeeland.

Hieronder de linkjes naar de estafette-activiteiten per district.

Afbeelding met Magenta, paars, violet, Lila

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met Magenta, paars, violet, Lila

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met Magenta, paars, violet, Lila

Automatisch gegenereerde beschrijving
PUZZEL MEE VOOR HET 100 JAAR ROTARY VOEDSELBOS

Goed nieuws, dankzij de inzet van onze collega’s in District 1610, heeft de gemeente Terneuzen voor het voedselbos 3,5 HA beschikbaar gesteld in Sluiskil. De 100 jaar puzzel is er speciaal voor gemaakt om met de opbrengsten dit voedselbos aan te leggen; een blijvend aandenken aan ons jubileum en een nationaal cadeau van Rotary aan Nederland.

Er is nog veel geld nodig om het voedselbos daadwerkelijk te realiseren, koop de 100 jaar Rotary puzzel of doneer een bedrag. De puzzel kost € 25,- en het hele bedrag gaat naar de aanleg en het onderhoud van het voedselbos. Bestellen dus via https://www.rotarypuzzel.nl/!

INTERNATIONAAL NIEUWS

Rotary International Convention Melbourne

Afbeelding met kleding, persoon, person, Menselijk gezicht

Automatisch gegenereerde beschrijvingZo’n 14.000 Rotarians, met zo’n 25 deelnemers uit Nederland, waaronder Hans Ruck waren in Melbourne voor de RI International Convention 2023.

Indrukwekkend deze Rotary International Convention onder leiding van RIP Jennifer Jones, veel inspirerende sprekers, bijeenkomsten en break-out sessies over verschillende onderwerpen o.a. ledenwerving, updates over grote projecten, reputatie en imago van Rotary. Je kunt ze hier terug zien echt de moeite waard.

NIEUWS UIT HET DISTRICT

Hieronder een greep uit de vele projecten en activiteiten die door clubs in ons district zijn gerealiseerd. Zie ook de Facebook pagina van D1580. Als je ook werkt aan een project of hebt gerealiseerd of een aankondiging hebt stuur dan een (kort) kant en klaar bericht met een losse foto, dan plaatsen we het op social media of de website en als je zelf iets publiceert #tag ons dan @RotaryDistrict1580Noord-Holland

RC IJMOND SCHOOLHOCKY GROOT SUCCES

Afbeelding met tekst, Lettertype, Graphics, schermopname

Automatisch gegenereerde beschrijvingWoensdag 31 mei organiseerde RC IJmond samen met de lokale hockeyclub Strawberries en de Bovelander Foundation van oud-hockeyer Floris Jan Bovelander alweer voor de derde keer het Rotary Schoolhockeytoernooi voor de basisscholen in Velsen.DE SLIMSTE ROTARYCLUB NABIJ DE AMSTEL

Zeven teams van Rotaryclubs uit de regio Amsterdam-Amstelveen bonden op zaterdag 13 mei 2023 met elkaar de strijd aan om zich te mogen kronen tot ‘De Slimste Rotaryclub nabij de Amstel.’

Organisator was de RC Amsterdam Zuidoost. De opbrengst was voor Nieuw Vocaal Amsterdam, directeur Marco van de Klundert ontving een cheque ontving ter waarde van €9500, voor het leerkoor Amsterdam Zuidoost. De winnaar was RC Amsterdam Minerva.

JUBILEUM ROTARYCLUB HOORN

Afbeelding met persoon, Dans, overdekt, mensen

Automatisch gegenereerde beschrijvingRotaryclub Hoorn heeft op het jubileumfeest ter gelegenheid van haar 75ste verjaardag maar liefst 41 watertanks voor Nakuru, Kenia verkocht; dat is gelijk aan een totaalbedrag van € 18.433,00 daarmee kunnen 41 gezinnen in Kenia beschikken over schoon drinkwater.

€10.000 TIJDENS SPETTERENDE BENEFIETAVOND VOOR DE MEIDEN VAN DAR MOUSTAQBEL

Afbeelding met Menselijk gezicht, kleding, persoon, glimlach

Automatisch gegenereerde beschrijvingOp 9 mei stond de Meervaart in Amsterdam in het teken van een Arabische avond georganiseerd door RC Amsterdam- Blauw en RC Westertoren. Een bijzonder avond over de kansen voor jonge vrouwen uit het achterland van Marokko om te gaan studeren en over de schoonheid van Marokkaanse cultuur, literatuur, muziek en keuken.

10E AMSTERDAMSE BOS GOLF ENORM SUCCES

Afbeelding met buitenshuis, gras, plant, golf

Automatisch gegenereerde beschrijvingOp 27 juni jl. organiseerde RC Aalsmeer Uithoorn voor de elfde keer het Bosgolftoernooi in het Amsterdams Bos. In het Amsterdamse bos worden eenmalig echte golfholes gerealiseerd. De golfdag eindigde met een diner, loterij en een veiling. De opbrengst was dankzij de spelers, sponsoren, de loterij en veiling maar liefs E. 56.500 en is bestemd voor onderzoek naar de behandeling van Fronto Temporale Dementie (FTD), na de ziekte van Alzheimer is dat de meest voorkomende vorm van dementie bij mensen jonger dan 65 jaar.