De maandbrief van DG Arend Sijpestein

Oktober 2009

Untitled3

MCj01158560000[1]

Maandthema: Vocational Service

vocationOktober is vocational service maand. Ook deze keer weer twee bijdragen vanuit twee clubs. Opstellers van deze informatie, hartelijk bedankt.

Stelling van de maand: Is bij jullie club Vocational Service ook een ondergeschoven kindje en weet men er eigenlijk geen raad mee? Suggesties op het gebied van vocational service? mailen
Het onderwerp voor de volgende maand is: Rotary Foundation. Graag nodig ik de clubs weer uit om in een kwart a-viertje de eigen ervaringen op papier te zetten. Uw medewerking wordt zeer op prijs gesteld.

Op vrijdag 1 oktober 2009 legde ik mijn 31e clubbezoek af. Hartelijk dank aan alle clubs die ik tot dusver heb bezocht. In ieder geval allemaal gastvrij, maar ook eerlijk, eigenzinnig, kritisch, handen uit mouwen en veel clubs hebben oog voor de noden dichtbij; 31 clubs en 31 keer een andere beleving van Rotary. Spannend en uitdagend.

MCj01158560000[1]

Traject Taal & Carrière

C:\Mijn dokumenten\Mijn websites\Rotary-d1580\maandbrieven\imgs10\nova2.gifEen samenwerking van Nova College
en RC Haarlem-Oost

Het Nova College verzorgt al jarenlang taal- en maatschappij-oriëntatielessen in het kader van de inburgering. Daarnaast biedt het Nova College cursussen voor deelnemers die het Latijns alfabet nog niet beheersen en vervolgtrajecten voor mensen die zich na het inburgeringexamen verder willen bekwamen in het Nederlands.
Het doel van de laatste trajecten is naast het verhogen van de taalvaardigheid het vergroten van de participatie door (vrijwilligers)werk, betrokkenheid bij het onderwijs van de kinderen en/of buurt en clubhuiswerk.

leesverder

MCj01158560000[1]

Sollicitatie project RC Schagen

C:\Mijn dokumenten\Mijn websites\Rotary-d1580\maandbrieven\imgs10\3D Character (1).gifInmiddels al weer vele jaren heeft Rotary club Schagen een samenwerkingsverband met de meer dan 2.500 leerlingen tellende Schager Scholengemeenschap. Jaarlijks worden de vierde klas leerlingen van het VMBO-TL (theoretische leerweg) getraind in het schrijven van een sollicitatiebrief en het voeren van een sollicitatiegesprek.

De leerlingen kunnen kiezen uit een grote verscheidenheid aan advertenties voor banen en hierop reageren. De docenten van het VMBO begeleiden de kinderen in het schrijven van de reactie en ze bereiden ze voor op het gesprek. Rotary Schagen in samenwerking met dochterclub  Rotary Harenkarspel regelen dan “mensen uit het bedrijfsleven” die de scholieren het sollicitatiegesprek afnemen.

Het afgelopen jaar hebben we met een groep van 50 Rotarians en hun partners circa 150 leerlingen op deze wijze geholpen om zich goed voor te bereiden op het vinden van een baan.

leesverder

MCj01158560000[1]

District werkochtend 3 oktober j.l.

dwdOp zaterdag 3 oktober 2009 waren ruim 90 Rotarians naar het St. Michael College in Zaandam gekomen om na een korte centrale opening door DG Arend Sijpestein en een korte  presentatie over de actuele situatie t.a.v. “polio controleerbaar maken en houden” door Albert Vlierhuis,  naar de gekozen workshop te gaan:

·

WebmastersAlfred Schrijver

·

Vocational serviceProf Dr. J. Wempe, Karel Claassen

·

TRF (The Rotary Foundation)Anne Legeland, Albert Vlierhuis

·

WaterprojectenHarma Smit (Simavi), Elbrich Spijksma (Aqua for All), Huub de Kruijf (projecten Machakos) en Peter Wiers (waterwerkgroep)

Met genodigden uit Kenia, Mrs Carol Karuku (project manager of water supply systems), Mr Eric Mwangi (president of RC Nakuru), deskundigen van Aqua-for-all, Simavi en op het gebied van bedrijfsethiek, werden de workshops deskundig geleid.

Na een ochtend vol inspiratie en overdracht van kennis en ervaring gingen we na de lunch weer huiswaarts.
Bedankt voor jullie aanwezigheid en geef de ervaringen door aan de eigen club. Het was de moeite waard!!

MCj01158560000[1]

GSE – teamleden gezocht

oproep aan de clubs in ons district

TRF_GSE

Teamleden gezocht voor
GSE-uitwisseling
met Nieuw Zeeland district 9920
van 20 maart tot 25 april 2010

District 9920 heeft als hoofdzetel Auckland met daarbij de eilanden/eilandgroepen: Fiji, Samoa, Tonga, Cook Islands, American Samoa en French Polynesia. Drie weken in Auckland en één week op een van de eilanden vormen het mooie decor van de Group Study Exchange uitwisseling.leesverder

MCj01158560000[1]

Gastsprekers

speakers 

Rotary clubs hebben een schat aan kennis en informatie in huis. Indien een club een beroep wil doen op deskundigheid en kennis op het gebied van Rotary, we hebben nog een aantal zeer actieve PDG’s (Past District Governors) die bereid zijn een inleiding te verzorgen.

MCj01158560000[1]

Weekberichten

whoiswhoClubs worden verzocht het weekbericht te sturen aan
weekbericht@rotary-d1580.nl en via dit adres wordt het dan verder automatisch doorgezonden naar de gouverneur, ink. gouverneur, districts-secretaris en de districts-redacteuren.
Alvast dank!

MCj01158560000[1]

agenda

11 november 2009
Intercity regio's VIII, IX en X in Den Helder

25 november 2009
Avond voor nieuwe clubs in Katwoude

24 april 2010
Districtsconferentie in het AZ-stadion in Alkmaar

25 – 30 april 2010
Council on Legislation