De maandbrief van DG Arend Sijpestein

September 2009

Untitled3

MCj01158560000[1]

Maandthema: New Generation

3D Character (1)Het huidige maandthema: New Generations Month wordt beschreven door Gerben Creutzbergvan RC Schagen en Jan Roobeek van RC Alkmaar.
Na een twaalftal clubbezoeken ben ik onder de indruk van de hoeveelheid activiteiten die door clubs wordt opgepakt. Een scala aan fundraising acties waardoor lokale, regionale en internationale projecten worden gesteund. Fantastisch om dat te ervaren. Complimenten aan de clubs.
Uitgangspunt dit jaar:
Tenminste één activiteit voor de jeugd per Rotary club. Doen!!

Het volgende maandthema is: Vocational Service. Een oproep aan u allen om een kort artikel van een kwart A-viertje te schrijven over één of meerdere succesvolle Vocational Service projecten. Opsturen voor: 25 september 2009 naar  A. Sijpestein.

MCj01158560000[1]

New Generation Exchange

C:\Mijn dokumenten\Mijn websites\Rotary-d1580\maandbrieven\imgs10\usercard.gifEen prachtig programma voor jonge vrouwen en mannen die in de eindfase van hun studie zijn of aan het begin van hun loopbaan staan.

Twee groepjes van drie studenten uit Georgië waren door  RC Harenkarspel en RC Schagen uitgenodigd om in Nederland stage te lopen. De eerst groep bestond uit drie jongemannen met een medisch technische achtergrond. Het stage adres was ziekenhuis Amstelland in Amstelveen.

De tweede groep van drie studenten, twee jongemannen en een jong meisje, had een agrarisch economische achtergrond en het stageadres was Bejo zaden in Warmenhuizen.

De selectie bleek een moeilijk onderdeel en werd begeleid door een Rotarian van RC Harenkarspel die regelmatig in Georgië komt. In het vervolg zullen wij nog beter naar de achtergrond van de jonge mensen kijken en bij de selectie van kandidaten zullen medewerkers van Bejo zaden in Georgië hun medewerking verlenen.

Het NGE project is een mooi leerproces voor  jonge mensen en voor clubs.

Er is enthousiasme bij de deelnemende gezinnen en de uitvoerende clubs, de studenten hebben van hun periode hier in Nederland genoten en Bejo zaden heeft volgend jaar weer stage plaatsen beschikbaar.

Gerben Creutzberg
CJC van RC Schagen

Lees meer over een GSE-project bij RC Alkmaar

MCj01158560000[1]

District werkochtend 3 oktober a.s.

dwdGeef inhoud aan uw betrokkenheid bij Rotary op zaterdagochtend 3 oktober 2009 in het St. Michaël College in Zaandam. Inloop van 09.00 tot 09.45 uur.Na de centrale opening aandacht voor End Polio Now, een korte presentatie door Albert Vlierhuis.
Daarna uiteen in vier groepen:

·

de Waterwerkgroep met interessante sprekers en workshops

·

Vocational service met bevlogen sprekers en workshops

·

TRF – The Rotary Foundation met aandacht voor de huidige ontwikkelingen

·

Webmasters, hoe begin je en hoe houd je de website bij, een praktische workshop voor iedere club die iets met de website wil.

Binnenkort volgen de uitnodigingen gericht aan: voorzitters en secretarissen, watercommissarissen, vocational service voorzitters, webmasters en foundation commissarissen.

MCj01158560000[1]

Vlielandkamp 2009 – editie 37

C:\Mijn dokumenten\Mijn websites\Rotary-d1580\maandbrieven\imgs10\vlielandkaamp2009.gifSinds 1972 wordt er elk jaar een 10-daagse vakantie verzorgd voor kinderen van 8-10 jaar. In 2009 ging het om zo’n 100 kinderen, meisjes en jongens, die zonder het kamp niet op vakantie zouden gaan. De kinderen komen, dat zult u begrijpen, uit kansarme gezinnen, vaak één-ouder gezinnen of tijdelijke één-ouder gezinnen, die niet over voldoende geldmiddelen beschikken om op vakantie te gaan. De kinderen worden aangemeld door Rotaryclubs en deze clubs dragen financieel bij. De overige inkomsten bestaan uit sponsoring door Rotaryclubs, bedrijven, particulieren en een bijdrage van de Teenstra foundation.
Tien onvergetelijke  vakantiedagen in het fraai gelegen de Vliehorst op het mooie Waddeneiland Vlieland.
Dank aan de vrijwilligers van de studentenvereniging L.A.N.X. uit Amsterdam en aan Diana Bakker van RC Purmerend-Polderland en Frits die met liefde en toewijding de twee groepen kinderen  hebben begeleid.

MCj01158560000[1]

GSE teamleden gezocht (Group Study Exchange)

TRF_GSEOproep aan de clubs: kijk uit naar veelbelovende jonge beroepsbeoefenaren en zet hen op het spoor van de komende GSE uitwisseling met district 9920 in Nieuw Zeeland met Auckland, Fiji, Samoa, Tonga, Cook Islands, American Samoa en French Polynesia. Het gaat uitwisselen van kennis en ervaring, opgedaan in het huidige vak of beroep maar wel met minimaal twee jaar ervaring in het huidige beroep. (zie website)
Deelname staat open voor jonge mensen tussen de 25 en 35 jaar, die aan het begin van hun carrière staan. Zij mogen geen eerstegraads familielid zijn van een Rotarian. Brief of email met motivatie en cv naar Marijke Bollweg-Gillieron, Vaarkant 18, 1906 WJ Limmen (zie informatie op onze website)

MCj01158560000[1]

End Polio Now - Polio de wereld uit

epnEen aantal clubs heeft zich al ingespannen voor de actie: Polio de wereld uit. De teller stond eind juli 2009 op $ 93 miljoen, er blijft dus een uitdaging  over van $ 107 miljoen. Laten we de handen uit de mouwen steken en er met zijn allen voor gaan.
Indien we € 1,-- per week per Rotarian opzij leggen en dat gedurende drie jaar, dan wordt het doel bereikt.
Begin met het bestellen van postzegels bij Albert Vlierhuis.
Een velletje van 10 postzegels € 6,60, excl. verzendkosten.
(zie website: www.rotary.nl/foundation )
24 oktober 2009, Wereld Polio Dag is een prima moment om meer bekendheid te geven aan de gevolgen van polio en om bekend te maken welke activiteiten worden ondernomen om Polio de wereld uit te krijgen.

MCj01158560000[1]

agenda

3 oktober 2009 – district werkochtend

24 april 2010 – Districtsconferentie

25 – 30 april 2010 – Council on Legislation

20 -23 juni 2010 – Internationale Conventie in Montreal (Ca)