Maandbrieven DG Jan Lucas KET

Maart 2014

http://www.rotary.nl/d1580/nieuws/gouverneursbrieven/201402/201402-2.gif

VogalaBeste fellows,

Vogala leidt je naar een prachtige App met Middelnederlandse teksten: het origineel, de vertaling en dan voorgelezen. Het is een genot.

De maand maart is in Rotary gewijd aan lezen en schrijven. Kunnen lezen en schrijven is niet alleen genieten, het is een voorwaarde voor welvaart en gezondheid. Daarom is het bestrijden van ongeletterdheid een aandachtsgebied van de Rotary Foundation.

Wij zorgen voor schoolbanken en muurcomputers ver weg, onze waterprojecten hebben veel invloed op de schoolgang van meisjes, onze hygiëne projecten rond scholen ook op die van de jongetjes.
Een voorbeeld van een succesvol schoolproject leverde Rotaryclub Amstelveen met RC Kumasi in Ghana.

Dichtbij, hier in Nederland, is de laaggeletterdheid van ruim een miljoen volwassenen een ‘stil’ probleem. De meesten van hen zijn geen digibeet en we leven in een beeldcultuur. Toch functioneer je als laaggeletterde moeizamer in werk en maatschappij. Je kind krijgt minder kansen dan wanneer het opgroeit in een gezin waar (voor)gelezen wordt.

Ik ben daarom blij met het nieuwe en zeer basale alfabetiseringsproject vanuit RC Amsterdam-Minerva. Henk van der Lely en zijn groep vrijwilligers beginnen voorzichtig, hun plan verdient brede steun. Jeugd, community, wat vocational: echt Rotary lijkt me. Een prachtig project voor een aantrekkelijke uitstraling van onze gevarieerde organisatie. Dat trekt weer interessante potentiële leden aan. Ik zou zeggen, wie niet mee doet doet zijn club en zichzelf tekort en laat kansen voor kinderen liggen.

Jan Lucas Ket
Gouverneur 2013-2014 District 1580 RI

div_blue

AGENDA DISTRICT

agenda

22 maart 2014

6T Watersymposium - Berkhout

10 mei 2014

DISTRICTSCONFERENTIE
over Blauwe Economie - Purmerend

22 mei 2014

InterCity Meeting - Wieringerwerf

div_blue

VOCATIONAL TRAINING TEAM DISTRICT 3060

https://lh3.googleusercontent.com/-4BQQ1zaCiTc/UwTHZz9OwxI/AAAAAAAAHis/0267C3r-nCA/w362-h544-no/DSC02868.JPGVan 22 april tot 14 mei bezoekt een Vocational Traning Team uit District 3060 (Gujarat, India) ons district voor waterbeheersing, drinkwatervoorziening, riolering en afvalverwerking. Zes professionals bereiden een serviceproject in India voor om in vijftig dorpen de afvalverwerking aan te pakken.

De Indiërs genieten onderdak bij een wel zeer genereuze Rotarian in Bloemendaal. Ik vraag kookteams (die veel clubs als prijs bij een veiling hebben) om bij toerbeurt eens een maaltijd te verzorgen. Neem contact op met Iris van der Reijden of Jan Karel Schlichte Bergen. . Wie wil deelnemen aan de chauffeurspool kan zich ook bij Iris opgeven.

Zie voor de belevenissen van ons outbound team naar India op de website.

div_blue

DISTRICTSCONFERENTIE 10 MEI 2014

blue

http://www.rotary.nl/d1580/nieuws/gouverneursbrieven/201311/201311-15.jpg

Blauwe Economie inspireert onze jaarlijkse feestelijke ontmoeting

Maatschappelijk verantwoord werken en ondernemen zijn al ruim een eeuw de belangrijkste pijlers van Rotary.

Rotarians geven met hun optimistische visie ver weg en dichtbij kansen aan anderen, voor nu en in de toekomst.

Ook de Rotarians in district 1580.

Gunter Pauli is onze bevlogen key-note speaker. Hij gaat uit van lokale economische kringlopen. Biologie en ecologie zijn inspiratiebronnen, technologische innovaties een voorwaarde voor een duurzame en eerlijke verdeling van energie, water en voedsel.

Innovatieve ondernemers zullen ons laten zien, horen, voelen en proeven hoe Blauwe Economie werkt.

Nieuwsgierig geworden?

div_blue

MAART IN ONS DISTRICT

Maart is in ons district een drukke maand. We hadden een klinkende PETS waar muziek de samenwerking tussen de inkomend voorzitters stimuleerde. Mijn opvolger Willem van der Mark liet de deelnemers voelen, zien en horen hoe prettig Rotary ook buiten de eigen club is. De Assembly keurde in enkele minuten de begroting 2014-2015 goed.

Hetzelfde weekend was een zeer geslaagde RYLA in IJmond. Dertig enthousiaste jonge professionals stortten zich op de ontwikkeling van een groot windmolenpark uit de kust. Zij kregen een rijke ervaring en de organisatoren genoten evenzo.

Mijn eigen club (RC Purmerend) organiseerde het Carla Leurs concours voor (soms zeer) jonge talentvolle klassieke musici.

Deze week Wandelen duizenden kinderen voor Water, Rotarians helpen ze daarbij. Komend weekend steken velen van jullie de handen uit de mouwen bij NLDoet. Het zijn fijne fellowship projecten in dit vroege voorjaar.

Verder in mijn agenda het 6TWatersymposium in Berkhout op 22 maart, een gala en een Intercitymeeting. Evenementen van clubs en regio’s om nog bij aan te haken.

div_blue

BEWUSTWORDING EN UITSTRALING

C:\Users\Jan Lucas Ket\Pictures\Rotary logo's\Voor D1580\d1580-bl_groot.gif

Dit is de website van ons district. Een levendige site vol informatie voor Rotarians en voor buitenstaanders.

app

Hier is de RotaryNL app. Hiermee krijg je direct toegang tot info van Rotary NL, je eigen district en club. Je kunt je attendance aangeven en met drie klikken contact opnemen met je clubgenoten.

Rotary werkt vanuit de clubs, bottom-up. Je moet dus zelf als Rotarians en als club zorgen dat je informatie in LeAd en op je eigen clubwebsite juist, volledig en actueel is.

Uitstraling betekent dat elke Rotarian in zijn eigen netwerk moet (kunnen) vertellen wat Rotary doet. Er zijn PR commissies die daarbij helpen, internationaal, in Nederland en vooral in ons eigen district. Maar het komt uiteindelijk aan op de individuele goed geïnformeerde en geëngageerde Rotarian. Niet tevreden over je club, ga zelf aan het werk, de schouders eronder. Vind je je club fantastisch en geniet je ervan, zeg het buitenstaanders.

http://www.rotary.nl/d1580/activiteiten/dmc/dmc/dmc-1.png

Uitstraling geeft een goede nieuwsgierigheid, dat trekt interessante nieuwe leden aan en zo worden onze clubs effectiever en leveren ze naast een veelzijdige en boeiende fellowship ook relevante serviceprojecten op. En zo is de cirkel rond.

div_blue

CONVENTIE IN SYDNEY

div_blue

POLIO

Tijdens de succesvolle fundraising eind december in RC Bergen (€6.500 voor polio, dus na triplering bijna €20.000) hield ik deze rede.

http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/2565/rqrngm57j46vg8v2w2q2xwpx5ra7928w/mailing-10.png

Onderstaand filmpje is nog zeer actueel:

div_blue

Deze maandbrief is gestuurd aan alle Rotarians in District 1580 RI

met een geldig emailadres, zoals opgenomen in LeAd2