Maandbrieven DG Jan Lucas KET

November 2013

NOVEMBER, ROTARY FOUNDATION MAAND

Fellow Rotarians,

November is gewijd aan de Rotary Foundation, ons prachtige fonds dat ervoor zorgt dat onze service effectief en duurzaam is. Ons fonds dat communicatie en betrokkenheid met Rotarians ver weg en ook dichtbij bevordert. En voor alles ons fonds dat kansen geeft aan hen die minder kansen hebben dan wij hadden. Ons fonds dat vrede en samenwerking bevordert, analfabetisme en armoede bestrijdt, preventieve gezondheidszorg en de zorg voor moeder en kind verbetert en zorgt voor veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen.

In ons district genereren we per jaar 1 miljoen euro aan service projecten. Dat vind ik heel veel geld. We geven daarenboven 1,5 miljoen euro uit aan eten en drinken. Onze afdracht aan onze eigen Foundation steekt daar met € 85.000 mager bij af. Dat is een derde van de benchmark die Rotary al jaren van ons vraagt: een vrijwillige bijdrage van $100 per jaar.

Ons Fonds maakt met Global Grants onze bijdragen aan projecten tweeënhalf keer zoveel waard: wij komen ermee weg.

Voor de District Grants heeft onze matige afdracht wel gevolgen: er is opvallend minder beschikbaar voor verbetering van de eigen bijdrage voor nabije projecten dan onze clubs wensen. Dit jaar kunnen veertien clubs een behoorlijke bijdrage krijgen voor een 'kleine' Grant, mede dankzij een subsidie van het district. Als we dit jaar ruimer aan onze eigen Rotary Foundation geven is er over drie jaar substantieel en structureel meer beschikbaar.

Er zijn veel wensen dit jaar: polio levert een heel goed rendement en ShelterBox heeft onze steun heel erg nodig. Maar onze eigen Rotary Foundation, diligent bestuurd, efficiënt en zuinig, met een goed rendement is een prachtig doel voor een duurzame ondersteuning. Van ons, vrijwillig, maar niet vrijblijvend.

SHELTERBOX

Shelter Box logo

De afgelopen week gaf ons district vijf ShelterBoxen om levens te redden in Syrië en de Filippijnen. Tijdens mijn clubbezoeken doneerde RC Purmerend-Waterland twee ShelterBoxen en ook RC Amsterdam-Noord droeg een Box bij. Het past bij de actie van de gezamenlijke Nederlandse districten deze week om elke Rotaryclub te vragen een ShelterBox te doneren. Doet uw club ook mee?

RYLA

De RYLA in IJmond vraagt jonge ambitieuze professionals als deelnemer. Ga op zoek en sponsor een jonge kracht voor dit bijzondere Rotary evenement. Een goede Vocational daad voor nu en een potentieel lid voor later.

Hoe profiteert het IJmond-gebied
maximaal van windenergie op zee?

Voor jonge, ambitieuze professionals die houden van een uitdaging, organiseert Rotary RYLA: Rotary Youth Leadership Awards. Je werkt gedurende twee dagen aan een real life case over een zeer actueel onderwerp. Namelijk de bouw van een gigantisch windmolenpark voor de kust van Ijmuiden.

CONVENTIE IN SYDNEY

POLIO

watersymposium

http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/1813/2bxy5xsx66k9vxjrpgzdbke8zuwkryfx/mailing-10.png

In het PWN Bezoekerscentrum De Hoep te Castricum is op maandag 25 november het Watersymposium van ons district over het zuiveren van water in Noord-Holland en in ontwikkelingslanden.
PWN is onze gastheer.

Kosten: € 20 inclusief maaltijd.

Agenda District

21 november 2013

Nieuwe ledenbijeenkomst met een parallel sessie van clubledenfunctionarissen

25 november 2013

Watersymposium

8 februari 2014

Multidistrict Vocational seminar

7 & 8 maart 2014

PETS (7 maart alleen inkomend voorzitters) en 8 maart alle inkomend functionarissen

10 mei 2014

Districtsconferentie

Districtsconferentie 10 mei 2014