Rotary in Coronatijd

different

Rutger C. Mazel,
DG 2019-2020

Terug naar begin maart 2020. We waren bijeen voor de PETS en de Assembly in Purmerend. Het virus, het coronavirus was er al. In China natuurlijk maar ook al dichterbij in Italië, in Oostenrijk. In Nederland mocht bijna alles nog.

En toen werd alles anders….

Nederland kwam tot stilstand en de ernst van het virus en de ziekte drong tot ons door. Bijeenkomsten gingen niet meer door. Terwijl de kracht van Rotary juist fellowship is. En we zijn People of Action, we trekken erop uit om samen de handen uit de mouwen te steken. Dat kon niet meer. Het werd een beetje stil in veel clubs. We gingen zorgen voor onszelf, voor onze naasten. En nieuwe vormen vinden voor het dagelijks leven.

Mijn gouverneurschap, het einde van ons Rotaryjaar, verloopt nu heel anders. Voor mij werd het een soort crisismanagement. Clubs vroegen om advies, wat mag, wat kan.?

Daar komt bij dat ik naast het gouverneurschap een fulltimebaan heb op de buitenlandredactie van de NOS. Daar was en is het ook alle hens aan dek met coronanieuws, extra diensten en extra uitzendingen. Corona nieuws is al ruim twee maanden 100 procent in mijn leven.

In Rotary was en is er veel te regelen;

·

Bijeenkomsten die al lang gepland stonden moesten worden afgelast. Met alle consequenties van dien. Teleurstelling bij veel mensen die al tijden met de voorbereidingen bezig waren.

·

Uitwisselingsstudenten die terug naar huis wilden en later moesten. Ga er maar aan staan in een wereld waar elk land andere maatregelen treft en het kopen van een vliegticket niet meer zo vanzelfsprekend was.

Met hulp van velen lukte het om iedereen veilig thuis te krijgen. Of juist vanuit het buitenland weer in Nederland. Hier zag je dat het Rotary-netwerk krachtig is en altijd ingezet kan worden. Ik kreeg een telefoontje en een e-mail uit Noorwegen. Een studente van het uitwisselingsprogramma van Rotary moest vanuit België terug naar Noorwegen. Om de een of andere reden lukte dat niet direct, ze strandde op Schiphol. Er moest een nacht in Amsterdam overbrugd worden. Een hotel boeken als je nog geen 18 bent, kan niet en daar sta je dan… Via via werd ik ingeschakeld en ik schakelde op mijn beurt een Amsterdamse Rotarian, hoteldirecteur van het Lloyd hotel in. Zou hij misschien…? Lang verhaal kort: binnen 5 minuten was geregeld dat ze naar Amsterdam mocht komen, binnen 20 minuten was ze er. Even later was ze ingecheckt. De volgende dag vloog ze naar Oslo. 24 uur later kreeg ik een tekst bericht van haar: ze reed met haar moeder van het vliegveld naar huis.

Een paar weken later was er opvang nodig voor twee studenten die vanuit Mexico op weg naar huis waren. Pieter Postma uit Heiloo regelde voor hen een nacht opvang in een Rotary gezin.

Dat is Rotary in optima forma. Rotarians doen dit voor elkaar.

En we deden als Rotary heel veel voor anderen. En doen dat nog. Na de reset, na het vinden van een nieuwe Rotary vorm, het online bijeenkomen, kwamen de People of Action daadwerkelijk weer in actie. Bloemen brengen (veel tulpen!) naar ouderen in instellingen, kaartenacties, acties om de lokale horeca te steunen, steun voor de stichting Leergeld en steun aan de lokale voedselbanken etc. etc.

Ook wereldwijd gingen we de crisis te lijf.

Het Rotary International Disaster Response Fund was snel leeg en is nu, door vele giften en grants, weer aangevuld. Ook D1580 maakte €11.000 beschikbaar voor dit fonds. Want in Nederland is de situatie ernstig en is er economisch leed. We zijn een sterk land met een groot sociaal vangnet. En met economische hulp. Elders op de aardbol is dat er niet en is hulp hard nodig.

De veerkracht onder Rotarians is groot. Geweldig om te zien. Zoomen of Skypen, wekelijks, is het nieuwe normaal. We wennen eraan. Ja, microfoon op mute en “hey, wat heb jij een leuk huis, achtergrond, kat, schilderij….”

Makkelijk is de wereldwijde crisis niet. Er is veel leed, er zijn mensen gestorven, mensen raken hun baan kwijt.

Juist Rotary, als krachtige, 115 jaar oude organisatie kan dit aan. Door jullie, door de lokale krachtige vriendenclubs van People of Action die we zijn.

Ik weet het, dit is een positief verhaal. En dat is ook de bedoeling. Baal ik dan niet, zie ik niet dingen instorten en is al die verandering wel zo leuk?

Ja, ‘Zoomen’ vind ik niet meer zo spannend als in het begin en alle thuiswerkgrappen heb ik ook al gehoord. Maar het is niet anders. En ja, het Rotary Voorjaars Festival in Zaandam moest worden afgelast. Het thema was Communicatie, Rotary 2.0, ‘Rotary Laat je zien!’ Een sluitstuk van ons Rotaryjaar samen. Met veel fellowship. Elkaar zien en spreken.

De communicatie is veranderd, ALLES is nu online, ook de Fellowship.

Zowel onze communicatiecommissie, de Ledencommissie en de Vocational commissie denken, met jullie, en de gouverneurs na hoe we de nabije en verdere toekomst van onze krachtige Rotary-organisatie anders vorm kunnen geven.

Afbeelding met fles, teken, voedsel, mensen

Automatisch gegenereerde beschrijving

Rotary Connects The World

nu meer dan ooit!

Rutger Mazel

DG 1580, 2019-2020

Amsterdam, mei 2020

Wat doen Rotaryclubs in deze tijd van Corona