Terugblik op het Rotaract Rotary Festival en Assembly

Zaterdag 26 september 2020. Wat een bijzonder festival. Een zaal met ruim 70 Rotarians en Rotaractors in het Van der Valk hotel in Haarlem en dan ook nog 140 Rotarians en Rotaractors die online aan het festival deelnamen.

Rotary & Rotaract | Partners in service

Het Festival was een samenwerking van Rotaract en Rotary. We zijn één familie en we zijn ‘Partners in Service’. Een paar maanden van voorbereiden door ons Festivalteam (Gerben Kloosterziel van Rotaract) en Harald Been (de DGE voor het komende Rotary jaar) ging hieraan vooraf.

Een festival in hybride vorm (in persoon en online) dat in het teken stond van corona. Een festival met een lange zit voor zowel de aanwezigen in de zaal als de Rotarians en Rotaractors, die thuis meededen via de live verbinding.

Maar de lange zit was het waard.
Al die Rotarians en Rotaractors die een programma onderdeel voor hun rekening hebben genomen hebben een onderhoudend en inspirerend programma neergezet.

Programma

Assembly

Zoals gebruikelijk werd de dag geopend met de Assembly. Jan Lucas Ket, Rotary International Director 2019-2021, stelde met voldoening vast dat Rotaract nu de waardering en aandacht krijgt die het verdiend.

Rutger Mazel nam de presentatie van de jaarrekening van zijn jaar voor zijn rekening. Zijn jaarrekening heeft, door de effecten van corona, een groot overschot. Hij vroeg en kreeg toestemmening om €5000 van dat overschot ten goede te laten komen aan de End Polio Now campagne! Wat een start voor de End Polio Now tulpencampagne van dit jaar!! Met applaus werd de jaarrekening door de aanwezigen vastgesteld. De jaarrekening is hier te bekijken.

Cadeau en Bijzondere onderscheiding
Het bleef niet bij deze verrassing. Voor de penningmeester van ons district, Alfred Schrijver, had Rutger Mazel een Rotary onderscheiding, die alleen word uitgereikt als je als Rotarian op zo ongeveer alle onderdelen van Rotary een belangrijke bijdrage hebt geleverd. De uitreiking ging virtueel, maar de waardering van de zaal voor de inzet van Alfred Schrijver was zicht- en hoorbaar. Meer hierover.

Nadat ook de aangepaste begroting voor dit jaar werd goedgekeurd en Madelon Schaap als de DGN voor het jaar 2022-2023 aan de leden werd voorgesteld was het tijd voor de diverse inhoudelijke programma’s

District Grant Competitie

De District Grant Competitie opende het tweede deel van het Festival en was, net als vorig jaar, een prachtige aaneenschakeling van initiatieven van diverse Rotary Clubs in ons district.

verantwoordingprojecten 201920220

presentaties nieuwe projecten

Maar liefst 204 mensen hebben bij de stemming hun voorkeuren uitgesproken voor de diverse projecten.

Johan Cruyff

Dat de nalatenschap van Johan Cruyff en de impact die deze nalatenschap wereldwijd heeft iets is om te koesteren maakte Carole Thate mooi duidelijk in haar presentatie.

Puzzelen voor bubbels!

De Rotary puzzel, ontstaan tijdens een verregende skivakantie van de Rotary Club uit Winschoten, is te mooi om niet in huis te halen. Het verhaal van het ontstaan van de puzzel is al prachtig, de puzzel is dat nog meer. En de opbrengst van de puzzel gaat naar een End Plastic Soup project: de realisatie van een Bubbel Barrier in Katwijk. Bij Katwijk gaan we mede dankzij de Rotary zorgen dat er geen plastic meer ongehinderd via de Oude Rijn de Noordzee in stroomt. Als gouverneur kon ik de makers van de puzzel meedelen dat ik namens het district 25 puzzels zal kopen. Jij kan de puzzel hier (https://rotarywinschoten.247bestellen.nl) bestellen

Alkmaars Kookboek

Een mooi voorbeeld van People of Action in Coronatijd is het Alkmaars Kookboek. Een initiatief van de RC Alkmaar Young Ambition (i.o). Met de verkoop van dit kookboek zullen Alkmaarse ondernemers ondersteunt worden die geraakt zijn door de coronacrisis en de coronamaatregelen. Ik nodig je van harte uit om zo’n kookboek te bestellen (https://www.alkmaarskookboek.nl/)

End Polio Now!

Het Festival was de informele aftrap van de jaarlijkse End Polio Now tulpenbollen actie. Bij die aftrap gaf Hetty Deinum een inkijk in de National Immunization Day operatie die een aantal keren per jaar in India wordt georganiseerd. Een campagne met miljoenen vrijwilligers. Huis aan huis op zoek naar kinderen die nog niet gevaccineerd zijn. Onvermoeibaar. En met een vliegende start dankzij de donatie van € 5000 van Rutger Mazel.

Als gouverneur weet ik dat het soms moeite kost om de tulpenbollen aan de man of vrouw te brengen, maar wat is mijn ‘moeite’ vergeleken met de moeite die die miljoenen vrijwilligers in India moeten en willen blijven doen om dat land poliovrij te houden. Je club heeft de inschrijflijst voor de tulpenbollenactie van dit jaar al in huis.

Afsluiting en borrel

Een Festival kan niet zonder borrel en netwerken. Dit festival combineerde dat met een pub quiz waarin iedereen getest werd op zijn of haar kennis over Rotary. Het is kennis die we jaarlijks meegeven aan nieuwe leden, maar door de coronamaatregelen hebben we de kans gegrepen om de kennis van alle Rotarians bij te spijkeren. Het was nodig. Ook bij mij.

Terugblik

Als gouverneur kijk ik met trots terug op wat we hebben mogen zien en meemaken. Ik ben niet alleen trots, maar vooral ook ontzettend dankbaar voor de inzet van alle Rotarians die een bijdragen hebben geleverd aan dit Festival. We hebben een prachtig district vol met Fellowship en People of Action.

OOK (JUIST!) IN CORONATIJD

Dank aan al die Rotarians die het Festival hebben bijgewoond, in Haarlem of online. En deze dank mag ik mede namens Harald Been en Gerben Kloosterziel overbrengen.

Afbeelding met persoon, binnen, mensen, gebouw

Automatisch gegenereerde beschrijvingHetty Deinum heeft foto’s gemaakt tijdens het festival die een mooie impressie geven van het Festival. De foto’s zijn hier te bekijken. Dank je wel Hetty!

Ik begon het Festival met een paar korte opmerkingen over de coronacrisis. Die crisis raakt ons allemaal. Het raakt sommigen van ons meer dan anderen. Fellowship doet er nu, in coronatijd, meer dan ooit toe! Kijk naar elkaar om.

Graag tot ziens bij een volgende gelegenheid (bij jullie in de club? Graag!)
Blijf gezond en blijf alert!

Jelle Houtsma-Grech
Gouverneur district 1580

Rotary & Rotaract | People of Action | Partners in service