DISCON MET RESPECT VOOR DE HISTORIE

DisCon 2016

 

De jaarlijkse Districtsconferentie van D1590 nam de deelnemers vanuit het verzamelpunt Westerbork mee in de historie. Voor wat betreft de ochtendlezing door astronoom Michiel Brentjes was dat wel heel extreem. Zijn organisatie die de enorme radiotelescoop Lofar beheert, denkt vaak in honderden lichtjaren. Toch wist hij een volle zaal zeer te boeien met uitleg over de hedendaagse technieken waarmee onmetelijke afstanden worden overbrugt en dienstbaar gemaakt aan de actualiteit.

Wie Westerbork zegt, denkt vooral terug aan het noodlot dat honderdduizend Nederlanders daar in de Tweede Wereldoorlog tegemoet gingen. Tijdens een rondleiding stond een deel van de deelnemers aan de Discon oog in oog met herinneringen uit die zwarte jaren. Maar ook de gedaantewisselingen die deze historische grond sindsdien enkele keren onderging, kwamen tijdens de rondleiding uitgebreid aan de orde.

 

 

Een deel van de Discon-gangers koos voor het levende museumdorp Orvelte, waar op veel plekken de tijd heeft stilgestaan. Ook daar zorgde de organiserende RC Beilen voor een perfecte en charmante organisatie. Vooropgegaan door lieftallige troubadours, werden de bezoekers onder het zingen van minnestreelliederen richting de monumentale boerderijen gebracht. Daar kon een ieder naar believen kiezen uit bezoekjes aan de verschillende expositieruimten.

 

 

 

Beide programmaonderdelen troffen het op de Discon-dag reuze met een uitbundige zon. Al waren die stralen waarschijnlijk al heel veel eerder in onze richting gezonden. Daarover kan men navraag doen bij de mensen van Lofar…..

 

foto's: Martin van Nieuwenhoven