EXCHANGEES DIE DRUGS VASTHOUDEN EN SCHIETEN?

Dinsdagavond 24 oktober waren de inkomend gouveneur en ikzelf uitgenodigd bij CSI Rotary 1590! Alle exchangees uit het district waren welkom bij de politie in Drachten. Ook de counselors en jeugdcommissarissen van de clubs die een exchangee hebben waren uitgenodigd. Met een enkele gastvader erbij en een gastbroer of vriend van school begon de avond in de kantine van het zenuwcentrum van alle hulpdiensten in noord Nederland.

 

We waren te gast bij Wessel Veenstra. Hij is Chef Recherche Fryslân bij de politie en regionaal jeugdcommissaris bij de Rotary in ons district. Hij is in alle openheid en transparantie vertegenwoordiger van de politie-eenheid Noord-Nederland en is te volgen via facebook, twitter en Instagram. Er waren 3 groepen. Eentje die uitleg kreeg over de meldkamer, hoe het in Nederland geregeld is met politie, brandweer en ambulance. Aan het einde konden we een kijkje nemen waar alle telefoontjes van 112 uit Groningen, Friesland en Drenthe binnen komen.

Een andere groep kreeg ondertussen uitleg over recherchewerk bij de Politie Eenheid Noord Nederland. Hier lag ook de drugs op tafel: van heroïne tot wiet tot energydrinks. Het was doodstil tijdens de uitleg over hoe meisjes (in de leeftijd van de exchangees) onder valse voorwendselen naar Nederland gehaald worden en wat hen wacht in hun nieuwe leven in het “paradijs” achter de ramen of in clubs.

De laatste groep was tegelijkertijd aan het oefenen hoe je een afgesloten deur open kunt ‘bonken’ om daarna de Walter PK99 in handen te krijgen en met echte munitie te schieten op een boef op papier aan het einde van de schietbaan. Iedereen, jong & oud, meisje & jongen, man & vrouw vond dit best wel spannend.

 

 

Het goede nieuws is dat alle slechteriken (de papieren) zijn doodgeschoten. Dat de exchangees hebben geleerd over de slechte kanten van de maatschappij en wat we hiertegen doen. Dat zij de taak hebben om in hun thuislanden te vertellen dat de vooroordelen over Nederlandse drugs niet kloppen. De exchangees hebben drugs in hun handen gehad maar gelukkig gaat er niemand naar huis !

Het was een boeiende avond met Bernarda, Ivanhoe, Bruno, Joaquin, Meghan, Aaron, Katie, Nicole, Catalina, Nico, Abbigail, gastbroers, vrienden, gastvaders en counselors. Wessel en collega’s bij de Politie Eenheid Noord Nederland bedankt voor een indrukwekkende avond !

 

Het exchangee team,
Youth District 1590