INTERNATIONALE HULP IN WANNEPERVEEN

wanneperveen

Op zaterdag 11 maart hebben 41 avontuurlijke jongens en meiden afkomstig van zes verschillende continenten onder begeleiding van een aantal meewerkende leden van Rotary Steenwijk de handen uit de mouwen gestoken in Nationaal Park de Weerribben - Wieden.

 

De jongeren nemen deel aan een uitwisselingsprogramma van Rotary en zijn voor een jaar te gast in Nederland bij verschillende gezinnen. Op deze manier leren deze “jaarkinderen” elkaar en de Nederlandse taal en cultuur kennen. Afgelopen weekend hebben ze in het kader van “NL-Doet!” Steenwijkerland aangedaan om kennis te maken met het Nederlandse vrijwilligerswerk. Vrijdag zijn ze gearriveerd op station Steenwijk en naar Het Kraggehuis in Giethoorn gebracht. Zaterdagmorgen op de fiets naar Wanneperveen. Dit was voor velen een stevige uitdaging. Vooral de tandems moesten even wennen. Al slingerend en coachend werd snelheid gemaakt richting de Reeënweg 1 naar gastheer Roelof de Jonge van Natuurmonumenten.

 

 

Daar gingen ze aan de slag met het opschonen van een strook spontaan opgekomen moerasbos. Dit was nodig om meer ruimte te maken voor de zeldzamere hooilanden. Eén ding is zeker: varen door de Wieden en lopen over golvend veen om takken en stronken te verslepen stond niet op hun bucketlist! Maar de kennismaking met ons prachtige “wetland” de Wieden zullen ze niet licht vergeten. Het gegil van schrik als bij het uitstappen van de boot de voeten in het zompige veen wegzakken en het koude water de schoenen inloopt. De jassen die al snel uitgaan door de warmte van de zon en noeste arbeid. Smullen van heerlijke snert en roggebrood met spek in de pauze. Genieten van een voldaan gevoel als de klus is geklaard. En als toetje een safari naar de aalscholverskolonie in Wanneperveen.

Nationaal Park Weerribben - Wieden: mooi man!

 

- foto's Philip Friskorn