beroepenvoorlichting in trek

beroepenvoorlichting

Met een zo grote diversiteit aan classificaties in eigen club en heel veel contacten met andere professies, heeft een Rotaryclub veel mogelijkheden om jongeren te helpen bij hun studiekeuze. Veel clubs doen dat al op verschillende manieren. RC Oosterwolde zorgde er onlangs al voor de tiende keer voor, dat een paar honderd scholieren de grote hal en tal van kamertjes van het gemeentehuis van Ooststellingwerf in bezit namen om daar te worden voorgelicht.

Van tevoren konden scholieren van de twee middelbare scholen in de gemeente hun interesse melden. Aan de Rotaryclub was het om daarbij een passende voorlichter te zoeken die in een spoedgesprek voor de nodige informatie kon zorgen. “Speeddaten” wordt het vanaf het begin genoemd, hoewel dat tegenwoordig misschien te hoge verwachtingen wekt….. Kinderen krioelden van de ene tafel naar de andere, nadat de loco-burgemeester hen had verwelkomd en de Rotaryclub had geprezen voor deze traditie. Van haar kant zorgt het gemeentebestuur altijd gastvrij voor de catering.

De belangstelling van de kinderen is zeer divers. Sommigen hebben zich matig voorbereid en willen vooral weten wat ze in een bepaald beroep kunnen verdienen. Anderen komen met doordachte vragen en willen graag documentatie of verdere begeleiding naar scholen en opleidingen waarin zij zijn geïnteresseerd. Zij hebben er moeite mee om al op vrij jonge leeftijd een keus voor later te maken.

Er zijn ook Rotaryclubs die iets soortgelijks op een andere manier doen. Zij komen voor de klas over beroepen vertellen. Of zij bemiddelen bij snuffelstages om de scholieren meer inzicht te geven.

De manier van Oosterwolde vereist een goede planning. Zó veel leerlingen voor zó veel beroepen (ditmaal verdeeld over 40 sessies van een kwartier) passen alleen in een strak schema. Daarvoor heeft clublid Victor Sterk een heus computerprogramma ontwikkeld dat nu al jarenlang is beproefd. Verscheidene andere clubs maken daar inmiddels ook gebruik van.

 

lees eventueel verder >>>