watercommissarissen tussen de pompen

van Heck

Water is sinds enige tijd wereldwijd een belangrijk focusgebied van Rotary. District 1590 is in Nederland het verst om met een goede structuur klaar te zijn voor toekomstige acties. Het streven is erop gericht, dat elke van de ruim zestig clubs in het noordelijke district een aanspreekbare watercommissaris aanstelt. Momenteel is de 40% in zicht.

 

Een twintigtal commissarissen kwam onlangs in Noordwolde bijeen, waar zoals gebruikelijk het aangename met het nuttige werd verenigd. Op het bedrijf van Rotarian Jeroen van Heck, die in alle hoeken van de wereld het water zowel bestrijdt als omarmt.

Het ruim een halve eeuw bestaande familiebedrijf verplaatst water: “Moving water – any way you want it”. De ene keer is er te weinig van, de andere keer veel te veel. Maar Jeroen bekent dat het bestrijden van calamiteiten zijn hobby is. Inventief en razendsnel inspelen op noodsituaties. Of het nu is bij een watersnood in Noord-Duitsland, Zuid-Engeland of Servië, binnen de kortste keren is Van Heck met specialistische knowhow en enorme pompen ter plaatse. Televisiecamera’s vangen al heel snel de Dutch watercowboy met de grote hoed die hulp in nood brengt. Anderhalf jaar geleden dacht hij ter plekke ook mee over de redding van de dertien voetballertjes die in een Thaise grot tien dagen lang door opkomend water geïsoleerd zaten. “Op ons werk staat altijd veel druk”, zegt Jeroen van Heck met gevoel voor understatement. In zijn bedrijf wordt momenteel gewerkt aan de ontwikkeling van de grootste mobiele pomp die per uur 10.000 kuub water (10 miljoen liter!) kan verplaatsen. De watercommissarissen mochten er even langslopen, “maar liever nog niet op de foto”…..

 

 

Rotary Nederland kent een Waterplatform, met in elk van de zeven districten een watercoördinator. Al geruime tijd geleden nam district 1590 zich voor om in elke club minstens één lid te werven dat zich met watervraagstukken zou gaan bezighouden en het aanspreekpunt zou zijn voor de districtsfunctionarissen en andere clubs die samen iets willen opzetten. Bijvoorbeeld in het kader van Wandelen voor Water. Of samen een student laten doorstuderen in het kader van de samenwerking van Rotary met UNESCO-IHE. Na een periode van beperkte activiteit, is de waterclub weer aan de slag gegaan. Alle clubs zijn actief benaderd, en de vier regio’s hebben nu een vertegenwoordiger in de Waterkerngroep. “Wel vaak watertechneuten”, zegt voorzitter Johan van Teeffelen (RC Oosterwolde). “We zien echt uit naar een vrouwelijk lid dat ons zo nu en dan uit de watertunnel haalt. Gewoon een predikante, een advocate of een andere niet-water classificatie.”

 

 

Op de bijeenkomst in Noordwolde gaf Maurice Tax (RC Sneek) nog maar eens een paar cijfers om het belang van goed water en sanitatie te onderstrepen. Eén miljard mensen ontberen goed drinkwater. Elke dag sterven 6000 kinderen door slecht water of onverantwoorde sanitatie. Kortom: er is voor Rotary letterlijk en figuurlijk een wereld te winnen.

 

Foto’s: Iwan van Nieuwenhoven

 

klik hier voor meer info over de waterkerngroep van ons district …