© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.


Van 2016 – 2023 werd zevenmaal de competitie om de jeugdstimuleringsprijs van Rotarydistrict 1590 (Noord-Nederland) georganiseerd. Het idee hiervoor kwam van oud-gouverneur Izaäk Buwalda: het district had te veel financiële reserves. Rotary is er niet om geld op te potten, maar om dat in te zetten ten bate van de gemeenschap.

  • Verenigingen en stichtingen konden projecten indienen die moesten bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van jonge mensen.
  • De uitvoerbaarheid moest realistisch zijn en er dienden vrijwilligers bij betrokken te zijn.
  • Bovendien moest het project een maatschappelijk effect hebben.
  • Het mocht een geheel nieuw project zijn, dan wel voortborduren op bestaande initiatieven, zowel lokaal, regionaal, landelijk als internationaal.
  • Wel moest er een link van het project zijn met één of meer van de vier regio’s in het district.
  • Rotaryclubs in de naaste omgeving wilden graag helpen bij de aanmelding.

Bijna 100.000 euro vond op die manier een heel nuttige bestemming. Maar nu heeft het “overtollige” geld een prima weg gevonden en gaat district 1590 terug naar het basisbeginsel dat zij het initiëren en uitvoeren van projecten aan de clubs overlaat: de Rotaryjeugdstimuleringsprijs stopt na zeven afleveringen.

alle finalisten 2016-2023

2016

winnaar: “Deuroe Veuroe”

(Coöp. Nieuwleusen Synergie) Vitaal en (ook sociaal) duurzaam maken van een plattelandsdorp


“Hier maken we de toekomst” 
(IMC Weekendschool, Groningen)

“Samen bouwen we de toekomst”
(Stichting De Jonge Onderzoekers)

Hulp (ex-)asielzoekers naar zelfredzaamheid 
(De ToekomstAcademie Groningen)


2017 

winnaar: “Maatje op Maat”

(RC Ommen-Dedemsvaart, Nabil Sahhar) Op maat gesneden hulp aan nieuwkomers en andere jongeren die tijdelijk een luisterend oor, goede raad of stimulans nodig hebben


Apple Museum Orvelte (RC Beilen)

“Meesterschap in Techniek” (RC Lelystad)

“Wisdom from Abroad” (RC Groningen-W)


2018

winnaar: Kinderkamp Zuidoost Drenthe 
(op voordracht van 3 Rotaryclubs Emmen) Vakantieweek voor kinderen voor wie om allerlei redenen vakantie niet is weggelegd


De slimme douchebak

(Pretty Smart Power Girls, Groningen; voordracht RC Groningen-West)


Microprojecten Jongeren Burundi 
(voordracht RC Emmen-’t Loo)


2019

winnaar: Schoolproject Oeganda 
van Vera Linn Harthoorn (voordracht RC Schiermonnikoog)

Jaarlijkse boottocht op de Vecht voor mensen met een achterstand en hun begeleiders (RC Hardenberg)

Science@Robotics (voordracht RC Stadskanaal)

2021

HOOFDPRIJS EN WINNAAR REGIO 3

YOUNG LEADERS


Young Leaders is een landelijk pedagogisch activeringsprogramma voor jongeren in het kader van maatschappelijke diensttijd . 


project URBN village (regio 4)

URBN Village bouwt, vanuit een onafhankelijke positie, aan een community voor en door jongeren. 


ieder kind een zwemdiploma! (regio 1)

Via Stichting Leergeld kunnen kinderen vanaf 6 jaar op zwemles voor het zwemdiploma A, voor gezinnen als dat financieel niet haalbaar is. 


kindervakantieweken Noord-Nederland (regio 2)

Elk jaar bieden we 400 kinderen, uit Groningen, Drenthe en Friesland, van zes t/m veertien jaar toffe vakantieweken vol lol, spelletjes en avontuur. 


2022

hoofdprijs en winnaar regio 3 (Drenthe):

RANGER DIERENWEIDE STROOMDAL BEILEN


Kinderen en jeugd hebben een belangrijke rol in de exploitatie van de dierenweide. Via de methode van "meester - gezel" leren kinderen "het vak" en als ze 12 zijn mogen ze rangers worden.Ze krijgen dan de verantwoordelijkheid over het werk en de jongere kinderen. Om ranger te worden moet je scholing volgen. <zie Facebook...>


SINT VOOR ELK KIND (regio 4)

Wij organiseren jaarlijks een Sinterklaasfeest in het Agora theater in Lelystad. <zie website...>


PETJE AF EEMSDELTA (regio 2)

Bij Petje af ontdekken nieuwsgierige kinderen van 10 t/m 14 jaar op zondag de wereld. <naar website...>


JONGERENWERKVAKANTIE MAHANAÏM-REMETI-ROEMENIË (regio 1)

In de meivakantie organiseren wij met een groep jongeren een werkreis" naar het dorpje Remeti in Roemenië. 

2023

HOOFDPRIJS EN REGIOWINNAAR FRIESLAND:

LAFORSA


Hoe krijg je een positiever zelfbeeld? Hoe herken je grenzen en geef je aan waar jouw grenzen liggen? Hoe word je zelfverzekerder en weerbaarder? Hoe vind jij jouw plekje in de huidige maatschappij en hoe kun jij jouw passie ontdekken? Wij van LaForsa zijn er voor jongeren die hulp nodig hebben bij het zich kunnen staande houden in de maatschappij. Daarbij richten wij ons op kwetsbare jongeren die de uitdaging aangaan op het gebied van de ontwikkeling van het eigen zelfbeeld, het leren werken vanuit je passie en het vergroten van de eigen weerbaarheid op zowel fysiek als mentaal vlak.


regiowinnaar Drenthe:

ROTS & WATER WEERBAARHEIDSTRAINING


Veel jongeren in Hoogeveen verkeren in een kwetsbare positie en/of in een sociaal isolement. Corona heeft dit versterkt. Binnen het onderwijs en bij Si Do Kwan merken wij dit. In gesprekken met ouders komt naar voren dat pesten, onzekerheid, angsten, moeilijk contact maken met leeftijdsgenoten, geen NEE of STOP durven zeggen redenen zijn om zich aan te melden voor weerbaarheidstraining. Met name de groep kinderen in de leeftijd van 11 en 12 jaar behoeft hierbij extra aandacht. Het streven is om groep 8 leerlingen van de basisscholen in Hoogeveen een Rots & Water training aan te bieden.


regiowinnaar Groningen:

DE MAGISCHE POORT


Stichting de Magische Poort heeft 2 doelgroepen. De eerste groep is kinderen tussen de 5 en 12 jaar die opgroeien in armoede. Voor hen biedt de Magische Poort elke laatste zaterdag van de maand een magische dag aan waarbij we activiteiten organiseren op het gebied van creativiteit en rust. Naast onze kindertak zijn we net begonnen met het opzetten van een jongerentak. Onze jongerendoelgroep is iets uitgebreider, het is niet per se voor jongeren die in armoede opgroeien maar ook voor jongeren die last hebben van hun mentale gezondheid of een niet fijne thuissituatie hebben die even weg willen van huis. Voor de jongeren willen we minimaal 1 keer per maand een grote activiteit organiseren en daarnaast willen we meerdere keren per week onze deur openzetten voor jongeren zodat zij een plek hebben waar ze kunnen chillen, een praatje maken met ons of gewoon voor de gezelligheid langs kunnen komen.

FOTO'S...

1 / 24