who's who in Rotary Noord-Nederland?

DGE Clemens Groppe

(gouverneur 2020-2021)

 

Ik ben geboren (1951) en getogen in Oberhausen (Roergebied), heb gestudeerd en mijn opleiding tot huisarts gevolgd in Düsseldorf en omgeving. In 1978 ben ik getrouwd met Brigitte, wij hebben drie prachtige volwassen kinderen en zijn de trotse grootouders van vijf schitterende kleindochtertjes.

Mijn eerste eigen praktijk opende ik in Düsseldorf 1983 en daar was ik tot 1991 werkzaam. Daarna zijn wij verhuisd en heb ik een praktijk op het Waddeneiland Langeoog overgenomen. In 1994 werd ik lid van Rotary Club Langeoog en in 1998-1999 mocht ik hun voorzitter zijn.

Later zijn we weer verhuisd naar de vaste wal en in Ostfriesland werd ik lid van Rotary Club Wittmund-Esens, waar ik in 2011-2012 voorzitter was. Bovendien ben ik daar secretaris, voorzitter van community service en international service geweest. Vanaf 2014 tot 2016 was ik DGA (assistent-gouverneur) voor de regio Ostfriesland. Ik heb van de ontmoetingen met zo veel Rotarians echt genoten en heb graag op districtsniveau meegewerkt.

Met ingang van mijn pensionering in september 2015 verhuisden wij opnieuw, deze keer naar Franeker, en ik was blij dat ik meteen weer kon aanschuiven bij de RC Franeker. Inmiddels fungeer ik daar als voorzitter van international service.

De belangrijkste ervaringen voor mij waren drie reizen in de jaren 2011, 2013 en 2016 met de German Rotary Doctors GRVD naar Nepal, waar ik meerdere weken in een piepklein “Hospital” werkte. Wij gingen ook naar kleine dorpjes in de bergen, om mensen te helpen en advies te geven. De armoede, maar vooral de vriendelijkheid en dankbaarheid van de mensen was altijd weer verbazend. Als ik aan die tijd terugdenk, voel ik steeds een beetje heimwee.

Vanaf juli 2020 mag ik een jaar jullie gouverneur zijn en ik heb er veel zin in! Ik houd vooral van de diversiteit en – begrijpelijk – het internationale karakter van Rotary. Belangrijk vind ik bovendien transparantie binnen Rotary en dat is waar ik als gouverneur en daarmee als vertegenwoordiger van Rotary International voor wil staan. Rotary mag volgens mij ook meer in de openbaarheid treden en minder naar binnen gericht opereren. Hoe meer mensen Rotary kennen, hoe meer kansen wij hebben de besten daarvan als nieuwe leden te mogen begroeten!

 

Clemens J. Groppe, lid RC Franeker, DGNN 2020-2021

Classificatie: Geneeskunde

Hortusstraat 13, 8801TS Franeker, tel. 06 37657290

Mail: clemens@groppe.eu