© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
xx

29e Belcampolezing 2021

29e Belcampolezing 2021

Spreker: Ilja Pfeiffer

Titel: Omtrent de Waarheid: over feiten en andere leugens

·

Met een optreden van Ellen ten Damme

·

Zondag 14 november 2021 van 14.30 tot 17.30 uur

·

Nieuwe Kerk, Nieuwe Kerkhof 1, Groningen

 

 

 

Wat er ook gebeurt, de 29ste Belcampolezing gaat door…

 

Alle kinderen hebben kansen nodig om zich te ontwikkelen tot sterke mensen die zichzelf kunnen ontplooien. Zeker in tijden van corona. Mis de Belcampolezing 2021 dus niet en draag daaraan bij. U kunt online meedoen – waar u ook bent – of aanwezig zijn in de Nieuwe Kerk in Groningen en het literaire feest daar meevieren. Na afloop signeert de spreker er tevens zijn boeken.

Mis het niet! Deze lezing is het grootste literaire evenement van Noord-Nederland dat al 29 jaar wordt georganiseerd om minderbedeelden te steunen. Sommigen van u bezoeken deze lezing al sinds de vorige eeuw! Help ons van deze lezing weer een succes te maken en steun zo het goede doel.

Ilja Leonard Pfeijffer is dichter en schrijver. Hij heeft zich onderscheiden in zo goed als alle denkbare genres, behoort tot de meest gelauwerde auteurs van het taalgebied en wordt erkend als een van de dwingendste stemmen in de hedendaagse Nederlandse literatuur. Hij heeft meer dan veertig titels op zijn naam, waaronder poëzie, romans, korte verhalen, toneelteksten, essays, wetenschappelijke studies, columns, vertalingen en bloemlezingen. Stilistisch machtsvertoon en klassieke vormbeheersing stelt hij in dienst van literaire vernieuwing en een toenemend engagement, dat ook expliciet tot uitdrukking komt in zijn werk als columnist en documentairemaker voor de televisie.

 

Feit of fictie?

Wie op zoek gaat naar constanten in zijn veelzijdige oeuvre, zal afgezien van de muzikaliteit en beeldende kracht van zijn zinnen en zijn stilistische lenigheid benadrukken dat hij in veel van zijn werk telkens op een andere manier de spanning tussen feit en fictie onderzoekt, en niet louter als literair spel maar vooral als zoektocht naar de vervagende grenzen tussen fantasie en werkelijkheid die een boeiend en verontrustend kenmerk zijn van de moderne maatschappij. Daarbij wordt de daad van het schrijven, dichten of vertellen nooit aan het zicht onttrokken als een vanzelfsprekendheid, maar vaker wel dan niet expliciet gethematiseerd en gemotiveerd, zoals de architect van het Centre Pompidou in Parijs de infrastructuur van het gebouw opzichtig aan de buitenkant heeft aangebracht. Dat maakt zijn werk innovatief, gelaagd en verraderlijk.

 

De feiten over Ilja Pfeijffer

Hij is geboren in 1968 te Rijswijk. Hij studeerde klassieke letteren aan de Leidse Universiteit, promoveerde daar in 1996 en werkte er tot 2004 als onderzoeker en docent Oud Grieks. Sinds 2008 vestigde woont en werkt hij in de Noord-Italiaanse havenstad Genua. Hij won als enige Nederlandstalige auteur zowel voor poëzie als voor proza de belangrijkste debuutprijs:

·

Van de vierkante man• (1998): de C. Buddingh’-prijs (poëzie);

·

Rupert, een bekentenis• (2002): de Anton Wachterprijs (proza).

 

Later volgden bestsellers waarmee hij alle prijzen won die er te winnen zijn.

Sinds 2006 is hij de vaste tekstschrijver van de zangeres Ellen ten Damme. Hun gezamenlijke album "Durf jij?" werd een gouden plaat. Sinds 2007 schrijft hij toneelstukken. Zijn internationale doorbraak kwam met La Superba (2013), een roman rond het thema van migratie.

Kijk voor het hele verhaal op https://staging10.iljapfeijffer.com/biografie/

 

Ellen ten Damme

Ellen ten Damme is een internationaal bekend multitalent: ze is onder andere circusartiest, acteur en zangeres. Ze speelde in films en tv-series in Nederland en Duitsland. Bovenal maakt ze mooie muziek, van Nina Hagen tot Brecht en Dietrich. En daarom is de combinatie op deze dag zo bijzonder: Ilja Leonard Pfeijffer schrijft al jaren de songteksten voor haar eigen liedjes. Het is dan ook op zijn verzoek dat Ellen ten Damme vandaag optreedt.

 

Programma

·

14.30 Ontvangst in de kerk

·

Online-deelnemers kunnen vanaf 14.45 uur inloggen, u ontvangt zaterdag 13 november per email de inloggegevens

·

15.00 Welkomstwoord door Fons van den Bergh, voorzitter Rotaryclub Groningen-Belcampo

·

15.05 Lezing door Ilja Leonard Pfeijffer

·

16.05 Ruimte voor vragen stellen tijdens collecte voor het goede doel

·

16.20 Muzikaal optreden door Ellen ten Damme

·

16.45 Boekverkoop en signeren tijdens goed aangeklede borrel

·

17.30 Einde programma

 

Toegangskaarten

Toegangskaarten zijn te koop via onze website www.rotary.nl/groningenbelcampo/activiteiten en alle leden van Rotaryclub Groningen-Belcampo

·

Toegangskaart online à € 16,-

·

Toegang in de kerk à € 26,-

Plaatsen in de kerk onder voorbehoud van coronaregels. Indien noodzakelijk worden plaatskaarten omgezet naar online-tickets. U kunt dan kiezen voor € 10,- restitutie of donatie van dat bedrag.


 

De opbrengsten van deze activiteit komen ten goede aan:

Kinderen die in armoede opgroeien in Groningen; met speciale aandacht voor de IMC-Weekendschool in de Stad. Wij scheppen kansen voor kinderen door hen op maat te ondersteunen, op punten waar bestaande regelingen geen uitkomst bieden. Wij doen dat door onze ervaring, ons netwerk, onze creativiteit en extra financiële middelen in te zetten.